Με πραγματικό ποσοστό αναπτυξιακών δαπανών γύρω στο 6% του συνόλου, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αναπτυξιακός, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι για ακόμα μία χρονιά ο προϋπολογισμός «είναι κατά βάση διαχειριστικός».
Μιλώντας στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό όχι γιατί δεν διαπιστώνει και θετικές δράσεις, αλλά γιατί διαφωνεί με τη συνολική του φιλοσοφία. Η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών ως ένδειξη εκτίμησης του σοβαρού έργου που επιτελούν, επικρίνοντας παράλληλα την Κυβέρνηση για τον «απαράδεκτα φτωχό προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι πλεονασματικός είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα εξανεμίσει σημαντικό μέρος του πλεονάσματος. «Εν πάση περιπτώσει είναι θετικό που ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και δεν θα είναι ελλειμματικός» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να στηρίζει την επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας, είτε αυτούσιας, είτε με ανεπαίσθητες αλλαγές» και διερωτήθηκε που έχει οδηγήσει αυτή η διαδικασία.
«Η πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο δημιουργεί προβληματισμό» συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος ενώ είπε ότι «η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία, αποτελεί παγίδα».
Οι όροι αναφοράς που θα αποτελέσουν τη βάση μιας νέας διαπραγμάτευσης είναι ετεροβαρείς και δίνουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Τουρκία, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Είπε ακόμη ότι ο κίνδυνος ένταξης και του ενεργειακού ως μέρους της διαπραγμάτευσης θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ουσία του Κυπριακού.
Για την ΕΔΕΚ, συνέχισε, δεν υπάρχουν διλήμματα και ζήτησε την επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, καθώς και να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό και όχι τυπική ή άτυπη πενταμερής.
Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο συνεταιριστικό κράτος, είπε ο κ. Σιζόπουλος. Θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον, ανέφερε.
Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία είπε ότι δεν αμφισβητούμε τη βελτίωση που παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες, όμως «δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός που παρατηρείται». Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η βελτίωση της οικονομίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι είναι μηδαμινή «γι΄ αυτό και δεν πρέπει να μας οδηγηθεί σε εφησυχασμό».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο αριθμός των αστέγων, των ληπτών δημοσίου βοηθήματος αλλά και αυτών που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη αυξάνεται σταθερά. Είπε επίσης ότι η μεσαία τάξη παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση, προσθέτοντας ότι συνέχιση αυτής της πορείας χωρίς την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων διόρθωσης θα οδηγήσει αναμφίβολα σε περαιτέρω αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, η χάραξη μιας νέας οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει προσεκτική ανάλυση των λόγων αλλά και των αιτίων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2013 με στόχο την αποφυγή διάπραξης των ίδιων ή παρόμοιων λαθών, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών επενδυτικής αξιοπιστίας.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση για την έκτακτη εισφορά για την άμυνα. «Το συγκεκριμένο ποσό το οποίο για το 2020 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 350 εκ. πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς» σημείωσε και ζήτησε να θεσπισθεί προϋπολογισμός που θα είναι ανεξάρτητος από τον κρατικό.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στις 6 Δεκεμβρίου ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητά του και πρόσθεσε ότι οι τραπεζίτες «όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των πολιτών, αλλά λειτουργούν και με ασυδοσία σε βάρος τους».
«Την ώρα που γίνεται δημόσια επίκληση ότι ‘οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους κόπους και τις θυσίες των συμπολιτών μας που κράτησαν τη χώρα όρθια’, δεν έχουμε διαπιστώσει οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για την έστω μερική στήριξη των κουρεμένων καταθετών, των εξαπατημένων κατόχων αξιόγραφων - αν και υπήρχε μνημονιακός όρος που δεν υλοποιήθηκε - των κουρεμένων ταμείων προνοίας, την απαλλαγή των εγγυητών από τις εγγυήσεις τους» αλλά και για την προστασία των πολιτών έναντι των εκποιήσεων, είπε.
Για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι 6 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του, ο Δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τάση επιδείνωσης. Ανέφερε επίσης ότι η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσοκομείων παρουσιάζει αδικαιολόγητη καθυστέρηση με ευθύνη του ΟΚυΠΥ και του Υπουργείου Υγείας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Είπε ότι η σωστή εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί τη λυδία λίθο και διερωτήθηκε αν είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη να προωθήσουν προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί, αποτρέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος.
Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνική πολιτική, ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων τα οποία να ενισχύουν τα χαμηλά εισοδήματα, να σμικρύνουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χαμηλών και των ψηλών εισοδημάτων και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις