Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε συνεργασία με την Κυπριακή νεοφυή εταιρεία Robotics Lab, κατάφεραν να διακριθούν στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Robotex international 2019, ο οποίος διεξήχθη στην Εσθονία.
Συγκεκριμένα, η απόδοσή των ρομπότ τους κατάφερε να τους κατατάξει ως τρίτη ταχύτερη ομάδα στον κόσμο στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία line-following. Η εν λόγω κατηγορία, παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους Πανεπιστημιακών φορέων, και η επιτυχία της Κυπριακής ομάδας, δεδομένης και της μικρής εμπειρίας της, αποτελεί αξιοσημείωτα τιμητική διάκριση.
Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Νεάπολις με την εταιρεία Robotics Lab εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Robotex 2019 κερδίζοντας τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus 2019 στην κατηγορία Πανεπιστήμια, μερικούς μήνες πριν.
Τα ρομπότ που συμμετείχαν στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και προγραμματίστηκαν με στόχο να παρουσιαστεί μια καινοτόμος ιδέα και μια νέα τεχνολογία όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της. Πυρήνας της μεθοδολογίας πλοήγησης του ρομπότ είναι ένας αλγόριθμος σύζευξης των δεδομένων εισόδου μιας κάμερας με δεδομένα αισθητήρων υπέρυθρων ακτινών, την επεξεργασία τους με έναν τριπλό αλγόριθμο ελέγχου που χρησιμοποιεί τεχνικές ελέγχου κλειστού βρόγχου, ανοιχτού βρόγχου και Fuzzy Logic και την έξοδο τους σαν μια ελεγχόμενη διαδικασία αυτόνομης πορείας από το εν λόγω όχημα.
Η χρήση οπτικής πληροφορίας για την παρακολούθηση της τροχιάς του ρομπότ καθιστά την εν λόγω τεχνολογία καινοτόμο. Για πρώτη φορά στην μακρά ιστορία του διαγωνισμού, ρομποτικά οχήματα διαγωνίζονταν χρησιμοποιώντας τεχνολογία που μιμείται την ανθρώπινη όραση. Επιπλέον, τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν στην βιομηχανία αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτων τροποποιούνται έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλού κόστους εκπαιδευτικά ρομπότ. Ως αποτέλεσμα, τα ρομπότ της ομάδας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και της εταιρίας Robotics Lab προσέλκυσαν τα βλέμματα όχι μόνο των παρευρισκόμενων και των διαγωνιζόμενων αλλά και εταιριών παραγωγής προϊόντων ρομποτικής όρασης.
Οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας έναν απλό μικροεπεξεργαστή χαμηλής ταχύτητας και περιορισμένων δυνατοτήτων (16 MHz) της οικογένειας Arduino, μια βιντεοκάμερα χαμηλού ρυθμού ανανέωσης πλαισίων (60 fps) και ένα απλό αισθητήρα υπέρυθρων ακτινών 8 θέσεων αναλογικής εξόδου από την εταιρεία Pololu. Τα υπόλοιπα μέρη του ρομπότ είτε σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν σε εκτυπωτή τριών διαστάσεων, είτε σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου από την αρχή για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ρομπότ της Κυπριακής ομάδας που συμμετείχαν στην τελική φάση του Robotex International 2019 ήταν κατά 30% ταχύτερα από το ρομπότ που κατάφερε να διακριθεί στο Robotex Cyprus 2019 μερικούς μήνες πριν.
Η αποστολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις απαρτίζεται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Γιάννο Ελευθερίου (CEO της εταιρίας Robotics Lab) και Κωνσταντίνα Χατζηγιάννη, τον Δρ. Ζήνων Ζήνωνος, Λέκτορα Πληροφορικής, τον Δρ. Σάββας Χατζηχριστοφή, Αναπληρωτή Καθηγητή Πληροφορικής και τον κύριο Ανδρέα Χαραλάμπους, Campus Director.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις