ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΑΝΑΤΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ: Μεγαλύτερη σεμνότητα και σεβασμό για το περιστατικό ζητά από όλους ο Προδρόμου

ΘΑΝΑΤΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ: Μεγαλύτερη σεμνότητα και σεβασμό για το περιστατικό  ζητά από όλους ο Προδρόμου

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με τον 15χρονο χρειάζεται να δείξουμε όλοι μεγαλύτερη σεμνότητα και σεβασμό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είπε ότι η Κυβέρνηση ούτε εγκατέλειψε, ούτε υποβάθμισε την ανάγκη κοινωνικής πολιτικής, τουναντίον, με την οικονομική πολιτική της έχει δημιουργήσει τα περιθώρια για μεγαλύτερες παρεμβάσεις του κράτους και για κοινωνική πολιτική.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, είπε ότι «εκτός του ότι θα του ευχηθώ χρόνια πολλά για τη γιορτή του θα πρέπει δυστυχώς να παρατηρήσω ότι προσπαθεί πάλι το ΑΚΕΛ δια του ΓΓ του να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον τραγικό θάνατο του 15χρονου Στυλιανού τη στιγμή μάλιστα που γίνονται διοικητικές έρευνες και κάποια ευρήματα έχουν παραπεμφθεί για εξέταση στη Νομική Υπηρεσία».
 
Προβλήματα στην κοινωνία υπάρχουν και ίσως πάντοτε θα υπάρχουν, για αυτό υπάρχει και η υποχρέωση της Πολιτείας με οργανωμένες πολιτικές, με σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής να παρέχει δίχτυ προστασίας, να συνδράμει και να αντιμετωπίζει κινδύνους που βρίσκουν μπροστά τους οι πιο ευάλωτες ομάδες, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.
 
Αυτή, είπε, είναι και η ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη από το 2013 και στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας έχουν ληφθεί πάρα πολλές αποφάσεις, έχουν εισαχθεί πολλές καινοτομίες, αναπροσαρμόζοντας και εκσυγχρονίζοντας το δίχτυ προστασίας ειδικά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με την πραγματικά ριζική αλλαγή που ήταν η εισαγωγή του ΕΕΕ.  
 
Οι συγκεκριμένες Υπηρεσίες με την αναθεώρηση που έχουν γίνει στα πράγματα έχουν αποφορτιστεί από τον χειρισμό χιλιάδων υποθέσεων που αφορούσαν το λεγόμενο δημόσιο βοήθημα και τον χειρισμό περιπτώσεων ρουτίνας που αφορούν όμως δέκα χιλιάδες άτομα και πρόκειται για τα επιδόματα αναπηρίας, συνέχισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, με αυτό τον τρόπο αποφασίστηκε και βρίσκεται σε εφαρμογή η αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και είναι πραγματικά ακατανόητο να ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ ότι έχουν αποδυναμωθεί. 
 
Μόλις πρόσφατα, συνέχισε, έχουν προσληφθεί 30 πρόσθετοι λειτουργοί στην Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης μελετήθηκε επί μακρόν, ταυτόχρονα με τις ριζικές αλλαγές και την αποφόρτιση των Υπηρεσιών από τα επιδόματα, που αντιμετωπίζονται πλέον συστηματικά.
 
Είπε ακόμη ότι προετοιμάστηκε ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών που από τον Μάρτιο φέτος ήταν σε δημόσια διαβούλευση και η οποία έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου.
 
Για αυτό είναι ακατανόητο να ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει σημασία στην κοινωνική πολιτική και συγκεκριμένα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.
 
«Επειδή έγιναν αναφορές σήμερα από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και δίνει απαντήσεις στους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι η αντίληψη του ΑΚΕΛ είναι ότι επειδή υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα δικαιώνονται οι δικές του πολιτικές, διότι όταν ο κ. Κυπριανού μιλά για ποσά και για δαπάνες, πόσες ήταν και πόσες είναι, θα πρέπει να θυμάται ότι οι περικοπές έγιναν επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ. Η σημερινή Κυβέρνηση αποκαθιστά τις παροχές και τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική».
 
Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έδωσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχαμε την εισαγωγή του θεσμού του λειτουργού της γειτονιάς, εισάγεται τώρα και δεν έχει ξεχαστεί όπως λέει το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για καινοτομία αυτής της Κυβέρνησης, είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι δημιουργούνται εξειδικευμένες ομάδες για τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα της σημερινής κοινωνίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όπως η ειδική ομάδα για τη διαχείριση επειγουσών περιπτώσεων στην οικογένεια και για τα παιδιά.
 
Είπε επίσης εισάγονται και θεσμοθετούνται εργαλεία και ήδη αναδιοργανώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους δείκτες μετά από τεκμηρίωση που έγινε. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε δείκτες επικινδυνότητας, ειδικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων.
 
Ακόμη, είπε ότι καταρτίστηκε και υλοποιείται εθνική στρατηγική και σχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ειδικά των παιδιών, ενώ μπήκε σε λειτουργία το πλαίσιο για την προστασία του παιδιού με το Σπίτι του Παιδιού από το 2017.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι αναθεωρήθηκε κατάλληλα η νομοθεσία για τη βία στην οικογένεια δίδοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η βία στην οικογένεια ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ενδεχομένως συγκατάθεση των γονέων, ενώ αναθεωρήθηκε από το 2017 το εγχειρίδιο διατμηματικών διαδικασιών για περιστατικά βίας στην οικογένεια, για τα παιδιά και πάλι, και εγκρίθηκε και υλοποιείται με χρονοδιάγραμμα το Σπίτι της Γυναίκας.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι επειδή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην τέως Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά «θα συμβούλευα τον κ. Κυπριανού να ανατρέξει στις πρόσφατες δηλώσεις της όταν παραδίδοντας την έκθεση της είχε εξάρει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διακυβέρνηση του έχουν επιτρέψει να γίνουν μεγάλα βήματα προόδου, να υιοθετηθούν καινοτόμες πολιτικές και σχέδια και να έρθει στην επιφάνεια η ανάγκη κοινωνικής δράσης της πολιτείας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και ειδικότερα για την προστασία των παιδιών».
 
Ο κ. Προδρόμου δημοσιοποίησε εξάλλου ένα αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται όλες οι ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση και που δείχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει υποβάλει ο κ. Κυπριανού.
 
«Η Κυβέρνηση αυτή ούτε εγκατέλειψε ούτε υποβάθμισε την ανάγκη κοινωνικής πολιτικής, τουναντίον, με την οικονομική πολιτική της έχει δημιουργήσει εκείνα τα περιθώρια – διότι η οικονομική ισορροπία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να μας δίνει τις δυνατότητες να έχουμε τα υλικά μέσα να κάνουμε άλλες απαραίτητες πολιτικές – για μεγαλύτερες παρεμβάσεις του κράτους και για κοινωνική πολιτική που είναι πια προσαρμοσμένη στις ανάγκες και όχι, όπως στο παρελθόν – και δεν αναφέρομαι σε μια μόνο διακυβέρνηση – όπου διασπαθιζόταν χρήμα και υπήρχε πανσπερμία επιδομάτων και πολιτικών που άφηνε πολλά κενά και πολλούς συμπολίτες μας απροστάτευτους» ανέφερε.
 
Για το συγκεκριμένο περιστατικό με τον 15χρονο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι χρειάζεται να δείξουμε όλοι μεγαλύτερη σεμνότητα και σεβασμό. «Είναι ένα σήμα συναγερμού για να δούμε πώς οργανώνουμε καλύτερα τις Υπηρεσίες αλλά και πώς οι λειτουργοί στο δημόσιο έχουν όλοι τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ανταποκριθούν στο έργο τους. Εκεί όπου υπάρχουν τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν» κατέληξε.
 
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα μελετήσει τις εισηγήσεις που έθεσε το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πλείστες όσες από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν σήμερα περιλαμβάνονται ήδη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης για το οποίο είχε γίνει δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να εφαρμοστεί τώρα». 
 
Ανέφερε επίσης ότι είναι καλοδεχούμενες οποιεσδήποτε εισηγήσεις, διότι το να υπογραμμίζουμε ότι υπάρχει προβλήματα δεν δικαιώνει κανένα. Τουναντίον, συνέχισε, αυτό που είναι υποχρέωση όλων είναι να γίνονται εισηγήσεις και να λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.
 
Η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο κοινωνικής προστασίας που είναι το Υπουργεία Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει μέχρι τώρα δώσει δείγματα ότι και αντιμετωπίζει τα προβλήματα και αναδιοργανώνει πεπαλαιωμένες κάποτε δομές και μηχανισμούς ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε, ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, οι εισηγήσεις που ανέφερε σήμερα ο κ. Κυπριανού στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ήδη μέρος της αναδιάρθρωσης που κάνει στην πράξη το Υπουργείο. 
 
Τι λέει το υπόμνημα της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με το κυβερνητικό υπόμνημα, η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) ξεκίνησε από τον Ιούλιο 2014, ως μία από τις πρώτες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε ύψιστη προτεραιότητα η Κυβέρνηση, βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο 2013. 
 
Ως πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα καθορίστηκε η σημαντική αποφόρτιση των ΥΚΕ με τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση επιδομάτων (Δημόσιο Βοήθημα και άλλα σχετικά επιδόματα) από τις ΥΚΕ στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, η οποία συστάθηκε και στελεχώθηκε χωρίς να μετακινηθούν λειτουργοί των ΥΚΕ. 
 
Σημειώνεται ότι πριν το 2014 ένας πολύ σημαντικός αριθμός λειτουργών ΥΚΕ απασχολείτο αποκλειστικά με τη διαχείριση του Δημοσίου Βοηθήματος και των 23.000 ληπτών του.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των Ληπτών Δημοσίου Βοηθήματος στο ΕΕΕ καθώς και της αρμοδιότητας για την αξιολόγηση πέραν των 10.000 Ατόμων με Αναπηρία για επίδομα αναπηρίας και επίδομα φροντίδας στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, καταρτίστηκε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο τέθηκε αρχικά σε διαβούλευση εντός του Υπουργείου και στη συνέχεια, τον Μάρτιο 2019 το τελικό Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. 
 
Η Δημόσια Διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 12/10/2019 με τη ελεύθερη συμμετοχή όλων των λειτουργών των ΥΚΕ, αφού τροποποιήθηκε κατάλληλα και ενσωματώθηκαν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις όλων όσων είχαν κάτι να προσθέσουν ή να βελτιώσουν, ενώ αμέσως μετά εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε σε εφαρμογή.
 
Επίσης αναφέρεται ότι στο πλήρες Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των ΥΚΕ που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται ήδη πλείστες εκ των σημερινών εισηγήσεων του ΑΚΕΛ. Οι βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης είναι: 

  • η ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς τον πολίτη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες του συνθήκες σε όλες τις περιπτώσεις, 
  • η συνεχής εκπαίδευση των λειτουργών για τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν,
  • η πολυεπίπεδη στήριξη των ίδιων των λειτουργών των ΥΚΕ, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας τους και της ικανότητας τους για διαχείριση των ψυχοφθόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν συνεχώς,
  • η αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και από τον ιδιωτικό τομέα για συνεργασία με τους λειτουργού των ΥΚΕ αλλά και για την αναθεώρηση των εγχειριδίων και πρωτοκόλλων για κάθε θεματικό τομέα που χειρίζονται οι Υπηρεσίες, 
  • η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών αλλά και η απαραίτητη εξωστρέφεια των Υπηρεσιών ώστε να υπάρχει αλληλοενημέρωση με την κοινωνία,
  • η άμεση Κοινωνική Παρέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται.

 
Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων:

  • Δημιουργούνται εξειδικευμένες ομάδες για τη διαχείριση όλων των θεμάτων, όπως για παράδειγμα ομάδα διαχείρισης επειγουσών περιπτώσεων, για θέματα οικογένειας και παιδιού, κοινωνικής παρέμβασης, κοινωνικής φροντίδας και άλλες ομάδες,
  • εισάγεται ο θεσμός του Λειτουργού της Γειτονιάς. 
  • Δημιουργούνται θεσμικές συνέργειες με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επί τόπου παρουσία και συνεργασία με τις ΥΚΕ αλλά και με την ανάλογη ενίσχυση των τοπικών  Αρχών για δημιουργία και δικών τους προγραμμάτων,
  • Εισάγονται και θεσμοθετούνται νέα εργαλεία – τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί εντός των ΥΚΕ – για την αξιολόγηση των αναφορών για κατάδειξη στη βάση δεικτών επικινδυνότητας ή και κρίσης, των επειγόντων περιστατικών.

 
Σύμφωνα με το υπόμνημα, η υλοποίηση της Αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ δεν είναι η αρχή του δρόμου αλλά η κατάληξη μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που υλοποιείται μέσα από πάρα πολλές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ή που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Συνοπτικά:

  • Έχουν προσληφθεί από το 2018, για την ενίσχυση των ΥΚΕ, 30 επιπρόσθετοι Λειτουργοί ΥΚΕ μέσω αξιοποίησης διαθέσιμων κονδυλιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου,
  • Καταρτίστηκε και υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για Καταπολέμηση Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, που περιλαμβάνει σειρά μέτρων και πολιτικών για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014 και εφαρμόζεται έκτοτε. Η νέα νομοθεσία περιέχει αυστηρότατες και αναλυτικές διατάξεις για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευθύνες και υποχρεώσεις όλων όσοι οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για την προστασία των παιδιών και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.
  • Τέθηκε σε λειτουργία το Πλαίσιο για την Προστασία των Παιδιών «Σπίτι του Παιδιού», από το 2017, μία αναγνωρισμένη δομή που λειτουργεί με ευρωπαϊκές αρχές, βασισμένο στο πρότυπο Barnahus («Σπίτι του Παιδιού») της Ισλανδίας. Διαχειρίζεται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το παιδί, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του. 
  • Έχει αναθεωρηθεί η νομοθεσία για τη Βία Στην Οικογένεια, ούτως ώστε να μην απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων ανήλικου προσώπου όταν υπάρχει θέμα βίας στην οικογένεια, ενώ βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας, η Αστυνομία έχει την υποχρέωση να συνοδεύει τους αρμόδιους λειτουργούς σε κάθε τέτοια επίσκεψη, όταν οι αρμόδιοι λειτουργοί κρίνουν ότι πιθανό να παρεμποδιστούν στο έργο τους.
  • Έχει αναθεωρηθεί πλήρως το Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για την Αντιμετώπιση Περιστατικών Βίας Στην Οικογένεια (για παιδιά), ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2017 είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες και ιδιαίτερα για τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα με θέματα παιδιών.
  • Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και υλοποιείται βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων το πλαίσιο «Σπίτι της Γυναίκας», που θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας κλπ, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον τους.


Ακόμη, αναφέρεται ότι πέραν των ανωτέρω θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, και καθόσον αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση των ΥΚΕ έχει από το 2014 αρχίσει η δομημένη επαναξιολόγηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών και δημιουργία αξιόπιστων και ολοκληρωμένων εργαλείων για τους Λειτουργούς, αφού διαπιστώθηκαν συστηματικές αδυναμίες στο πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων των ΥΚΕ και τέθηκε σε προτεραιότητα η επαναξιολόγηση όλων των διαδικασιών και η ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω δομημένης επαγγελματική εκτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη αναπτυχθεί και τεθεί στη διάθεση των λειτουργών ΥΚΕ τα ακόλουθα εργαλεία, για τα οποία υλοποιήθηκαν και αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Εργαλείο Αξιολόγησης και Υλοποίησης Κοινωνικής Παρέμβασης (2017): Αφορά Εγχειρίδιο διαδικασιών για την αξιολόγηση και καταγραφή προβλημάτων που εμποδίζουν την ομαλή ένταξη ατόμων στο κοινωνικό σύνολο.
  • Εργαλείο Αξιολόγησης και Υλοποίησης Προληπτικής Παρέμβασης για Οικογένειες με Παιδιά (2017): Μέσω αξιοποίησης διεθνούς συλλογικής εμπειρίας και βιβλιογραφίας διαπιστώθηκαν συγκριμένα συστηματικά προβλήματα στις διαδικασίες και δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα πακέτα για αξιοποίηση από τους λειτουργούς.
  • Εργαλείο Αξιολόγησης και Υλοποίησης Προληπτικής Παρέμβασης για Ενήλικες (2017): Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία που αναφέρεται ανωτέρω και για την ετοιμασία του αντίστοιχου εργαλείου για ενήλικες. 
  • Αξιολόγηση επικινδυνότητας για βίαιη συμπεριφορά βάσει εργαλείων SAPROF και HCR-20 (2013): Επιλέγηκαν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ανεπτυγμένων κρατών.
  • Εργαλείο Αξιολόγησης Γονικού Ρόλου και Ετοιμασίας Εκθέσεων Γονικής Μέριμνας (2017): Στο επίκεντρο της αξιολόγησης των ΥΚΕ τίθεται το συμφέρον του παιδιού και για το εργαλείο παρέμβασης (περιλαμβανομένου οδηγού συνέντευξης γονέων και άλλων πρότυπων παρεμβάσεων) χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο προσδιορισμού της ευημερίας και προστασία του παιδιού μέσω της αξιολόγησης της ικανοποίησης των αναπτυξιακών αναγκών του παιδιού, αξιολόγησης του γονικού ρόλου και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συγκείμενων της ανάπτυξης του παιδιού.
  • Παρεμβατικό πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης στις δεξιότητες διαχείρισης νοικοκυριού (2018): Πρόκειται για πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης σε συνδυασμό με παροχή υπηρεσιών φροντίδας (όπου χρειάζεται) για μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα είναι παρέμβαση σε ενήλικες (συνήθως άτομα με μείζονα ψυχοπαθολογία ή διαταραχές προσωπικότητας) με χαοτικό τρόπο ζωής / άθλιες συνθήκες διαβίωσης / αδυναμία διαχείρισης οικονομικών, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα αυτοσυντήρησης, ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και ανεξάρτητης διαβίωσης τους.

 
Καθόσον αφορά σειρά άλλων θέσεων που έχουν τεθεί από το ΑΚΕΛ, αναφέρονται συνοπτικά τα ακόλουθα:

  • Όλες ανεξαιρέτως οι περικοπές σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας στις οποίες αναφέρονται με σύγκριση του προϋπολογισμού του 2012 με αυτόν του 2014, είχαν αποφασιστεί και υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση.
  • Δομές που έχουν αναφερθεί ότι τερμάτισαν τη λειτουργία τους από το 2013 μέχρι σήμερα, αφορά κτήρια που είχαν κριθεί από τους αρμόδιους ως ακατάλληλα ή και ετοιμόρροπα. Διασαφηνίζεται ότι όλοι οι εξυπηρετούμενοι τέτοιων δομών εξακολουθούν να εξυπηρετούνται χωρίς επιπλέον έξοδα από άλλες κατάλληλες δομές.
  • Με τη δημιουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, η ευθύνη για τη διαχείριση και καταβολή του Δημοσίου Βοηθήματος και του ΕΕΕ σε 23.000 οικογένειες δεν είναι πλέον στις ΥΚΕ και λανθασμένα αναφέρεται κάτι τέτοιο. Τα κοινωνικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει μερίδα αυτών των οικογενειών, εξακολουθεί βεβαίως να αποτελεί αρμοδιότητα των ΥΚΕ. 


Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι καλοδεχούμενες και θα μελετηθούν, διότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους μας, καταλήγει το υπόμνημα της Κυβέρνησης.

 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Ήδη ψηφοδέλτια έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά, και οι εκλογείς μπορούν να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς και τι ακριβώς θα ψηφίσει, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, ενόψει της επικείμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top