Η συμφωνία αυτή πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021. Είναι η τελευταία σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον και περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η καθεμιά τους στις 1.550. Η Ρωσία προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι δεν απομένει επαρκής χρόνος για να διαπραγματευθούν οι δύο χώρες μια ολοκληρωμένη νέα συνθήκη.
Ταυτόχρονα, τελειώνει ο χρόνος και για να συμφωνήσουν μια παράταση της υπάρχουσας. "Προτείναμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για πέντε χρόνια, όπως συνομολογείται στο κείμενό της ή, αν για κάποιο λόγο αυτό δεν βολεύει την αμερικανική πλευρά, τότε (να παραταθεί) για μικρότερο χρονικό διάστημα", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Ο Ριαμπκόφ σχολίασε ότι η μικρότερη παράταση δεν θα ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως "τουλάχιστον είναι καλύτερη από το τίποτα". Το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η New START είναι "κακή" συνθήκη για τη χώρα του. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει του χρόνου αν θα την παρατείνει ή όχι. Η New START είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, το 2010.