Την περίοδο 2014 - 2020 οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους ανέρχονται σε 3.8 δις ευρώ και για την επόμενη περίοδο που ξεκινά μετά το 2020, αναμένεται η ενσωμάτωση αυτού του Ταμείου, με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς αυτό περιλαμβάνει ειδικούς στόχους για την καταπολέμηση των υλικών στερήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.
Ο κ. Χριστοφόρου είναι εισηγητής στην Ειδική Έκθεση για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους και πρόσφατα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τη Διεθνή Οργάνωση Νέων για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και Πρόληψης Ασθενειών, την Οργάνωση ONE.
"Είναι πολύ δραστήρια και αποτελεσματική Οργάνωση, με χιλιάδες νέους εθελοντές και πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο κι ιδιαίτερα στην ΕΕ. Θεωρώ ότι αυτή η οργάνωση πρωτοπορεί, ως εθελοντική, κατορθώνοντας να προσελκύει χιλιάδες νέους και να δημιουργεί ένα οργανωμένο Διεθνές Κίνημα Ενάντια στη Φτώχεια και όχι μόνον. Είναι νέοι ευαίσθητοι και σε άλλα ζητήματα όπως Ισότητας Ανδρών και Γυναικών , Ανθρώπινα Δικαιώματα , Πρόληψη Ασθενειών κ.α", ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου.
Τόνισε ότι ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την σημαντική τους δράση και τους υψηλούς στόχους που θέτουν και την ευαισθητοποίηση τους για θέματα φτώχειας, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του, ως Ευρωβουλευτής τη προηγούμενη πενταετία, την οργάνωση και αυτό συνεχίζει να πράττει.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου εξήγησε ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους, πέραν από την επισιτιστική βοήθεια, προβλέπει τόσο την παροχή υλικής στήριξης όσο και την εφαρμογής μέτρων κοινωνικής ενσωμάτωσης, γι` αυτό και μετά το 2020 αναμένεται η ενσωμάτωσή του με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
"Όμως, πιστεύω ότι κανένα ταμείο της ΕΕ, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν δύναται, από μόνο του, να επιλύσει το πρόβλημα της φτώχειας, αποτελεσματικά. Απαιτούνται εθνικές, ιδιωτικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη καλύτερη στόχευση της βοήθειας, την προώθηση των μέτρων κοινωνικής ενσωμάτωσης και την αποτελεσματικότερη διαχείρισης των μέτρων αυτών κατά της φτώχειας", ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.
Σημείωσε ότι η Κύπρος δικαιούται να περηφανεύεται, γιατί είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, όπως είπε, που πέραν των άλλων κοινωνικών πολιτικών ενάντια στη φτώχεια, εφάρμοσε τον πρωτοποριακό θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
"Επειδή είμαι και εισηγητής για το θέμα της φτώχειας σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και οι συνάδελφοι Ευρωβουλευτές εντυπωσιάζονται και θεωρούν την χώρα μας πρωτοπόρα και υποδειγματική στην εφαρμογή του ΕΕΕ. Οφείλω να πω ότι οι Ευρωπαίοι πιστώνουν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και την θεωρούν ίσως την πιο κοινωνικά ευαίσθητη και εκφράζονται με θετικότατο τρόπο και για την ικανότητα και αποτελεσματικότητα της Υπουργού Εργασίας που κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το φιλόδοξο κοινωνικό μέτρο", ανέφερε.
Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου, το ΕΕΕ δεν αφήνει κανέναν συμπολίτη μας, με μηδενικό εισόδημα, κάτι που δεν ισχύει πουθενά όπως είπε, σε άλλη χώρα.
"Και ο τελευταίος συμπολίτης μας, θα πάρει τουλάχιστον 500-600 ευρώ μηνιαίως για να επιβιώσει. Όσον αφορά τους άστεγους, πρέπει να υπάρξει κρατικό σχέδιο στέγης γι’ αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Θλίβεται η ψυχή όλων μας όταν νιώθουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας, έστω κι αν είναι μικρή ομάδα, που δεν έχουν στέγη. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες της Κυβέρνησης είμαι βέβαιος ότι με τα διάφορα σχέδια που εκπονήθηκαν θα υπάρξει πλήρης επίλυση και αυτού του κοινωνικού ζητήματος", ανέφερε στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ για το 2020-2030 είναι η ίση πρόσβαση σε εκπαίδευση και υγεία για όλους. "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι εάν δεν υπήρχε η ΕΕ, η κοινωνία μας, ο πολιτισμός μας, οι αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθησίας θα ήταν ανύπαρκτες. Η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για την υγεία και την παιδεία, παρά το ότι, αυτά τα δύο κεφάλαια πολιτικών, υλοποιούνται με τις εθνικές πολιτικές", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, πολλά προγράμματα της ΕΕ αφορούν την αναβάθμιση των δύο αυτών τομέων.
"Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέσα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού στην οποία συμμετέχω στηρίξαμε τη πρόταση για τη καταπολέμηση του καρκίνου με προϋπολογισμό 2 δις ευρώ, όπως και άλλες πολιτικές καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών. Όσον αφορά την παιδεία, να επισημάνω ότι προγράμματα όπως το ERASMUS+ και το HORIZON 2020, προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στους νέους μας για Έρευνα, Καινοτομία, Εκπαίδευση, Εκμάθηση Γλωσσών κ.α. Όμως επισημαίνω ότι είναι μακρύς ο δρόμος για απόλυτη επιτυχία των στόχων μας , για ίση πρόσβαση αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί εντός της ΕΕ, με θέληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα πετύχουμε κι αυτά", κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις