Oσο εξελίσσεται η τεχνολογία, εξελίσσονται και οι κυβερνοεπιθέσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης στην ημερίδα «Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο: απειλές και λύσεις» στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς θα πρέπει να συνενώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των κοινωνιών από την πανδημία του κυβερνοεγκλήματος.
Στον χαιρετισμό του που μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού η Μάρω Βαρναβίδου, Ανώτερη Διοικητική Λειτουργός στο Υπουργείο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κατ’ επέκταση, θα πρέπει να εξελιχθούν αντίστοιχα και με ταχύτητα και οι μηχανισμοί ασφαλείας. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα και εγρήγορση και να μπορούν να εντοπίζουν τον κίνδυνο όταν αυτός πλησιάζει.
"Επιβάλλεται, λοιπόν, όπως όλοι, αρμόδιοι και συναρμόδιοι θεσμοί, συνενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία των κοινωνιών μας από την πανδημία του κυβερνοεγκλήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα˙ για να συζητήσουμε το θέμα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και να εξετάσουμε την προοπτική ανάπτυξης νέων αντεγκληματικών μέτρων που θα προστατεύουν αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας.
Σημείωσε ότι η αλματώδης ανάπτυξη της ροής της πληροφορίας κατά τη σημερινή εποχή, έχει επιφέρει συγκλονιστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ομοίως, το έγκλημα, εν γένει, και ειδικότερα το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει υποστεί πρωτοφανή μετάλλαξη. Η συχνότητα των παράνομων δράσεων που τελούνται μέσω του Διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας και άλλων τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών έχει, ιδιαίτερα στις μεταμοντέρνες κοινωνίες, ξεπεράσει σε αριθμό και συχνότητα τις παράνομες πράξεις που τελούνται σε φυσικούς χώρους.
Το κυβερνοέγκλημα, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, "αποτελεί έγκλημα χαμηλού ρίσκου για τον εγκληματούντα, λόγω του απομακρυσμένου και κρυφού χαρακτήρα του. Επίσης, είναι ένα έγκλημα υψηλού κέρδους, λόγω των πολλών κερδοφόρων και ευάλωτων στόχων που υπάρχουν διαθέσιμοι ανά το παγκόσμιο". Δυστυχώς, τόνισε, τα δεδομένα και χαρακτηριστικά της εποχής μας φαίνεται να ενθαρρύνουν συγκεκριμένα άτομα. Οι ψηφιακοί δράστες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τις αυξανόμενες ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση κρυπτονομισμάτων, των υπηρεσιών και εφαρμογών «υπολογιστικού νέφους», την τεχνητή νοημοσύνη και τη λειτουργία μη επαρκώς προστατευμένων συσκευών. Επίσης, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την αδυναμία των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν και να διερευνήσουν τα πλείστα ψηφιακά εγκλήματα.
Όπως όλες οι Αρχές επιβολής του νόμου, η Αστυνομία Κύπρου διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, στελεχώνονται από εξειδικευμένα και έμπειρα μέλη. Τα μέλη αυτά, με τη βοήθεια προηγμένων λογισμικών και εξοπλισμών, συλλέγουν ηλεκτρονικά δεδομένα και τεκμήρια, και διώκουν ποινικά ψηφιακούς εγκληματίες και εγκληματίες που διαπράττουν αδικήματα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και ψηφιακής παιδικής πορνογραφίας.
Ταυτόχρονα, σημαντικά εργαλεία σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη και πάταξη του κυβερνοεγκλήματος αποτελούν η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, ως επίσης και η Εθνική Στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά.
Όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαιρετίζω την «Πράξη για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο» που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο 2019. Μέσω του θεσμικού αυτού πλαισίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί, για πρώτη φορά, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας, το οποίο διασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες, που αποτελούν αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής στην Ένωση, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ασφάλειας του κυβερνοχώρου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις