ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας προτείνει τo Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Απλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας προτείνει τo Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

strong>Τo Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕFB), προτείνει με σημερινή του έκθεση για τα πεπραγμένα του 2019, μια μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ "σε τέσσερις βαθμίδες", με σημαντική απλοποίηση των κανόνων και εξειδικευμένους ανά Κράτος Μέλος στόχους για το δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που το ανεξάρτητο αυτό σώμα ελέγχου έδωσε στη δημοσιότητα, το EFB είναι της άποψης ότι οι κανόνες θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σε τέσσερις ξεχωριστές διαστάσεις:

i) μια ριζική απλούστευση, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετάβαση σε έναν ενιαίο δείκτη - έναν στόχο χρέους - και μια γενική ρήτρα διαφυγής που βασίζεται σε ανεξάρτητη ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολυάριθμες διατάξεις ευελιξίας, που υπάρχουν σήμερα, καταργούνται. 
(ii) διαφύλαξη της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών μέσω της θέσπισης ενός στοχοθετημένου χρυσού κανόνα για την προστασία των παραγωγικών δημόσιων δαπανών κατά τη διάρκεια περιπτώσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης 
(iii) εισαγωγή ειδικών για κάθε χώρα στόχων για χρέους που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε θέματα που αφορούν την αειφορία, όπως το μακροπρόθεσμο κόστος γήρανσης 
iv) ενίσχυση της διακυβέρνησης των κανόνων, με μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των αποφάσεων πολιτικής και της υποκείμενης οικονομικής αξιολόγησης.

Το τελευταίο, αναφέρει "θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χορήγηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στο παράγωγο δίκαιο, με την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του Eurogroup με έναν πρόεδρο πλήρους απασχόλησης και με την εξάλειψη της ψηφοφορίας με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία για την αναπροσαρμογή της ισορροπίας μεταξύ Επιτροπής και το Συμβουλίου".

Σύμφωνα με το EFB "ο κύκλος επιτήρησης του 2018 επιβεβαιώνει εκ νέου την εγγενή δυσκολία επιβολής κυρώσεων στα κράτη μέλη".

Καταγράφει ότι διορθωτικές διαδικασίες ξεκίνησαν μόνο για την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ απαλλάσσονται από σχετικές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το ΣΣΑ. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις στο πλαίσιο τόσο του προληπτικού όσο και του διορθωτικού σκέλους του συμφώνου, "αλλά μέχρι στιγμής αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί". καταγράφει. "Αυτό απαιτεί τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, το οποίο υπερβαίνει την απλή αναθεώρηση των κανόνων και ενσωματώνει ουσιαστικά αναθεωρήσεις στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική διακυβέρνησης", αναφέρει το EFB. Ένας από τους κύριους στόχους μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, όπως περιγράφεται στην ετήσια έκθεση του 2018, θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός της οικονομικής ανάλυσης, η οποία στηρίζει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, από την απόφαση για την έναρξη διορθωτικών διαδικασιών και κυρώσεων, η οποία είναι εγγενώς πολιτική.

Επιπλέον, κατά την αξιολόγηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) διαπίστωσε ορισμένες αστοχίες των κανόνων. Οι σημαντικότερες αφορούν την υπερβολική εξάρτηση από τους μη παρατηρήσιμους δείκτες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις, την προκυκλική χρήση της ευελιξίας, την τάση να επιβραδύνεται η δημοσιονομική εξυγίανση και τον μειωμένο ρόλο της αξιολόγησης από ομότιμους στη δημοσιονομική εποπτεία. Επιπλέον, η ανασκόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών ήταν εξαιρετικά άνιση. Συγκεκριμένα, τα Κ-Μ με υψηλό χρέος δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν σημαντικά την αύξηση των δεικτών δημοσίου χρέους μετά την μεγάλη ύφεση. Το συμβούλιο θεωρεί ότι μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δικαιολογείται για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top