Αγανακτισμένοι παρουσιάζονται πολίτες για τα τέλη αποχέτευσης του 2019 που καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (31/10).
Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου
Στα γραφεία της ιστοσελίδας μας τηλεφώνησαν, μάλιστα, αγανακτισμένοι αναγνώστες που κάνουν λόγο για παραφουσκωμένα τέλη, τα οποία τους κάνουν να νοιώθουν ότι έπεσαν θύματα εμπαιγμού. Κι αυτό παρά τις δεσμεύσεις ότι με την επανεκτίμηση των ακινήτων τους, θα υπήρχαν σαφώς μικρότερες χρεώσεις.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση δημότη της Νοτιοδυτικής Λευκωσίας, ο οποίος επικοινώνησε με το ThemaOnline (κατέχουμε τα στοιχεία του), αναφέροντας τα ακόλουθα: «Το τραγελαφικό είναι ότι υπερεκτιμούσαν την αξία των σπιτιών μας –με βάση τιμές του ’80 (σε αξίες 1/1/1980)- και μετά από παράπονα και συζήτηση του θέματος στη Βουλή οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου αποχετεύσεων είπαν ότι τα ακίνητα θα επανεκτιμούνταν για να μην επιβαρυνόμαστε. Τότε που ήταν υπερεκτιμημένη η αξία των οικιών μας πληρώναμε τέλη αντίστοιχα με το 5 τοις χιλίοις πάνω στην αξία των ακινήτων. Τώρα, λοιπόν, που μετά από παράπονα το κτηματολόγιο προέβη σε επανεκτιμήσεις των σπιτιών μας που είναι πιο κοντά στην πραγματική τους αξία, ήρθαν κι ανέβασαν το ποσοστό που χρεωνόμαστε και συγκεκριμένα στο 6,3 τοις χιλίοις. Και στις πιο πολλές περιπτώσεις ο κόσμος καταβάλλει πολύ περισσότερα. Με απλά λόγια, πάλι την πληρώνουμε παρά τις δεσμεύσεις που γίνονταν. Νοιώθουμε εξαπατημένοι κι όχι αδίκως».
Ο εν λόγω πολίτης, ο οποίος είναι καλός γνώστης των γεγονότων, θυμήθηκε και όλα όσα είχαν σημειωθεί το 2017, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές: «Περί τα τέλη του 2017 είχαν θυμηθεί οι βουλευτές και γενικά τα κόμματα ότι έπρεπε να απαλλαγούμε από τις υπερχρεώσεις. Πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές... Τότε είχε περάσει ένας νόμος που θα έφερνε πραγματικές μειώσεις στα τέλη του αποχετευτικού. Κάποια δημόσια πρόσωπα αντέδρασαν κατηγορώντας τους βουλευτές για λαϊκισμό. Αυτά τα δημόσια πρόσωπα διατύπωναν τη θέση ότι η τροποποίηση που είχαν εγκρίνει μόνο κακό θα προκαλούσε. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναπομπή του τροποποιητικού νομοσχεδίου που ήταν ασαφές. Τελικά το Συμβούλιο Αποχετεύσεων έκανε μια έκπτωση της τάξεως των 27%... Έφυγαν οι εκλογές και επανήλθαμε στην ‘ομαλότητα’. Με τους βουλευτές, ασφαλώς, να ξεχνούν ότι πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες».
Ο αναγνώστης μας, θυμήθηκε και κάτι άλλο: «Παλιά γνωρίζαμε ότι μέχρι το 2025 θα εξοφλούσαμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το αποχετευτικό στη Λευκωσία. Τώρα μας λένε ότι το 2036 θα ξοφληθεί…».
Οικονομικός Διευθυντής Συμβουλίου Αποχετεύσεων
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον οικονομικό διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, κ. Αντώνη Αντωνίου.
Θελήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει με τα ψηλά τέλη, για ποιόν λόγο αυξάνονται και με ποια κριτήρια καθορίζεται το ποσό που πληρώνει η κάθε οικία στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας.
Όπως μας δήλωσε ο κ. Αντωνίου ο συντελεστής παίζει μεγάλο ρόλο για να μπορούν να καλυφτούν τα οικονομικά έξοδα του συμβουλίου αποχετεύσεων.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου 2019 με τις νέες εκτιμήσεις του κτηματολογικού η αξία των ακινήτων μειώθηκαν κατά 15%.
Σε ερώτηση που του θέσαμε γιατί παρά την μείωση αυτή, οι πολίτες καταβάλλουν υψηλά τέλη, απάντησε: «Το συμβούλιο αποχετεύσεων είχε έξοδα γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ και έτσι χρειάστηκε να γίνει μια αναπροσαρμογή όσο αφορά το πόσο που δίνεται για τέλη αποχετεύσεων (σ.σ. αναφερόταν στον συντελεστή που αυξήθηκε από 5.2 τοις χιλίοις σε 6.3 τοις χιλίοις)».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αντωνίου, ο κόσμος τα τελευταία τρία χρόνια (2017-2019) «πληρώνει το ίδιο χρηματικό ποσό, με εξαίρεση πέρυσι, όταν το πόσο είχε έκπτωση της τάξεως του 27%».
Τον ρωτήσαμε ακόμη γιατί να παρουσιάζονται τόσες διαφορές στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν δημότες άλλων προαστίων, για να μας αναφέρει πως «είναι καθαρά απόφαση του κτηματολογικού, τα κριτήρια για τα τέλη εξαρτώνται από την αξία και την περιοχή του κάθε σπιτιού». Και κατέληξε: «Οι αξίες των ακινήτων στη Λακατάμεια είναι πιο χαμηλές απ΄ αυτές στην Έγκωμη, για παράδειγμα».
300 εκατομμύρια
Το κόστος για το Αποχετευτικό Έργο Μείζονος Λευκωσίας ανέρχεται σε περίπου €300 εκατ. Περιλαμβάνει τις κατασκευές του συλλεκτικού δικτύου, τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, τα αντλιοστάσια, τις ολικές επανασφαλτοστρώσεις των δρόμων, τα έξοδα μελετών και το κόστος επίβλεψης.
Βάσει του Άρθρου 30 του Περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων καλύπτουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την εγκατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης μέσω της επιβολής ετήσιου τέλους αποχέτευσης επί της εκτιμημένης αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των ορίων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ιστορική νίκη για τον ΑΠΟΕΛ κόντρα στη Φιορεντίνα και... μπαίνει γερά στο κόλπο της πρόκρισης!
• Για καφέ πήγαν ΠτΔ και Ερντογάν – Η «μπερδεμένη» συνομιλία - Όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
• Έκλεψαν αρμόνιο μεγάλης αξίας από μουσικό σε μπαράκι - «Έκαψε» μαρτυρία 30χρονο
• Απιστία: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων απατούν τον σύντροφό τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις