ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει τους τουρκικούς σχεδιασμούς – Ρωσικός δάκτυλος πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει τους τουρκικούς σχεδιασμούς – Ρωσικός δάκτυλος πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Ένα εξαιρτικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ, των New York Times, κάνει λόγο για τις προθέσεις τις Τουρκίας, οι οποίες ξεπερνούν την Συρία και την διασφάλιση της «ζώνης ασφαλείας», ενώ περιστρέφονται γύρω από την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και συγκεκριμένα των πυρηνικών όπλων.

Επιμέλια: Ανδρέας Πογιατζής 

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα, αναφέρεται πως ο Ερντογάν, ένα μήνα πριν την εισβολή στην βόρεια Συρία, τόνισε πως  «δεν μπορεί να δεχτεί» τους περιορισμούς της Δύσης που τον κρατούν πίσω από την δική του ατζέντα.

Ανέφερε συγκεκριμένα, εβδομάδες πριν την εισβολή, πως «ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές» και πως  η Δύση επιμένει ότι «δεν μπορούμε να τους έχουμε» τονίζοντας πως  «αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ».

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα με την εισβολή στην Συρία, πώς μπορεί να διεξάγει στρατιωτική εισβολή και να ξεφύγει μόνο χρησιμοποιώντας απειλές. Η Άγκυρα είναι σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και αφού οι ΗΠΑ, δεν έχουν καταφέρει να την κατευνάσουν σχετικά με τους Κούρδους, οι οποίοι είναι σύμμαχοι, ποιος μπορεί να την σταματήσει από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;

Επίσης, το δημοσίευμα εκτείνεται και σε μια άλλη πτυχή, στο γεγονός πως η Τουρκία, ζήτησε αρκετές φορές την  άρση των περιορισμών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, πράγμα που κάνει τις προθέσεις της ακόμα πιο αβέβαιες.

 "Ίσως προσπαθεί απλά να πείσει ότι μπορεί να πάρει πυρηνικά όπλα ανά πάσα στιγμή" αναφέρει ο John J. Hamre, ωστόσο, αν ευ σταθούν όλα αυτά τότε θα έχει ένα πυρηνικό  πρόγραμμα πιο προηγμένο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά πολύ πιο μικρό από αυτό που έχει συγκεντρώσει το Ιράν.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν πολύ δύσκολο ο Ερντογάν να προχωρήσει στην δημιουργία πυρηνικών όπλων με μυστικότητα. Όποια κίνηση προς σε αυτή την κατεύθυνση,  θα προκαλέσει μια νέα κρίση αφού η χώρα του θα γίνει το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα φύγει από τη συνθήκη και θα οπλιστεί με το απόλυτο υπέρ - όπλο.

Ήδη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει «μυστηριωδώς» στενούς δεσμούς με τον πιο διάσημο άνθρωπο της μαύρης αγοράς του πυρηνικού κόσμου, Abdul Qadeer Khan, του Πακιστάν. Κατασκευάζει επίσης τον πρώτο αντιδραστήρα μεγάλης ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια της Ρωσίας.

"Ο Ερντογάν παίζει σε ένα αντι-αμερικανικό εθνικιστικό κοινό με την πυρηνική του ρητορική, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων" αναφέρει η εμπειρογνώμονας Jessica C. Varnum.

Ένα άλλο στοιχείο στην σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των πυρηνικών όπλων είναι η παρουσία περίπου 50 αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων, αποθηκευμένων σε τουρκικό έδαφος, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν ποτέ δημόσια, μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, όπου ο Τράμπ έκανε αναφορά σε αυτά τα όπλα.

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των εν λόγω όπλων, που φυλάγονται σε μια αμερικανική αεροπορική βάση στην πόλη Ιντσιρλίκ , ο Τράμπ είπε πως «είμαστε σίγουροι, έχουμε μια μεγάλη αεροπορική βάση εκεί, μια πολύ ισχυρή αεροπορική βάση».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, δημιούργησε ένα έκτακτο σχέδιο για την ασφαλή απόσυρση των όπλων αυτών από την βάση στο Ιντσιρλίκ, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή, εν μέρει διότι η απόσυρση των αμερικανικών όπλων, στην καλύτερη περίπτωση, θα υποβάθμιζε τη συμμαχία και ίσως να έδινε στον Ερντογάν την δικαιολογία για να φτιάξει το δικό του οπλοστάσιο.

Για αρκετές δεκαετίες η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει την τεχνογνωσία και τα μέσα για να δημιουργήσει δική της παραγωγή. Η Ρωσία συμφώνησε να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν σοβαρή καθυστέρηση. Ο πρώτος αντιδραστήρας, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία φέτος, θεωρείται πλέον ότι θα ξεκινήσει την λειτουργεία του στα τέλη του 2023.

Οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν πως η δυσκολία της κατασκευής πυρηνικών όπλων, δεν είναι ο σχεδιασμός αυτών αλλά η εύρεση των καυσίμων. Η Τουρκία έχει τεράστια αποθέματα ουράνιου και εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να αποκτήσει την γνώση που απαιτείται για να το καθαρίσει και να το μετατρέψει σε πλουτώνιο, κάτι που θα μπορεί να συνθέσει μια ατομική βόμβα.

Αν αναλογιστεί κανείς, τις διακαείς προσπάθειες του Ερντογάν, για περεταίρω έλεγχο και επιρροή στην περιοχή τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναζητά πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν εντύπωση, για το γεγονός ότι δεν μίλησε καθόλου για το ΝΑΤΟ και για την μακροχρόνια διαφωνία, ότι απαγορεύτηκε στη χώρα του να διαθέτει δικό της οπλοστάσιο.

Επίσης υπάρχουν μεγάλες υποψίες, κυρίως από γερμανικές πηγές, πως η Τουρκία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει από την μαύρη αγορά, μηχανήματα φυγοκέντρισης που καθαρίζουν το ουράνιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν δημόσιες αποδείξεις για αυτό.

Στο πλευρό της Τουρκίας, για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού ο ίδιος ταξίδεψε στην Τουρκία για να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού ύψους 20 δισ. δολαρίων στις μεσογειακές ακτές της χώρας.

Το κίνητρο της Ρωσίας είναι οικονομικό. Εντούτοις, σε συνάρτηση με την πώληση των S-400, διαφαίνεται πως η Ρωσία έχει πάρει στο στρατόπεδο της, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top