Ευθύνη στις μητέρες αποθέτει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, για την χυδαία εκδήλωση λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας ρωσικής καταγωγής, στην παρουσία ανήλικου παιδιού.
«Ως κοινωνία και ως συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, κάθε λεκτική ή άλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται στη βάση ρατσιστικών κινήτρων ή/και εθνοτικής μισαλλοδοξίας, αποτελεί στίγμα για το δημοκρατικό μας ήθος και πλήττει την κυπριακή κουλτούρα» ανέφερε η επίτροπος
Αυτούσια η ανακοίνωσή της:
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, το οποίο αφορά σε εκδήλωση χυδαίας λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας με διαφορετική εθνική καταγωγή, στην παρουσία και ανήλικου παιδιού. Το Άρθρο 2 (παράγραφος 2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα Κράτη «να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του παιδιού έναντι όλων των μορφών διάκρισης ή τιμωρίας, με βάση την υπόσταση, τις δραστηριότητες, τις εκφρασμένες απόψεις ή τις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων κηδεμόνων του ή των μελών της οικογένειάς του». Η κοινωνία έχει υποχρέωση να προετοιμάζει το παιδί για μια υπεύθυνη ζωή, σε κουλτούρα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές ή/και θρησκευτικές ομάδες.
Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προστασία από κάθε μορφής διάκριση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται μέσα από Διεθνείς Πράξεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η καταπολέμηση του μισαλλόδοξου, ξενοφοβικού, ρατσιστικού λόγου και της ρητορικής μίσους γενικότερα, πρέπει να αποτελεί προσωπική δέσμευση και καθημερινή ευθύνη για όλους, ώστε να θεμελιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως κοινωνία και ως συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, κάθε λεκτική ή άλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται στη βάση ρατσιστικών κινήτρων ή/και εθνοτικής μισαλλοδοξίας, αποτελεί στίγμα για το δημοκρατικό μας ήθος και πλήττει την κυπριακή κουλτούρα. Η πολιτεία οφείλει να αναχαιτίσει με κάθε τρόπο τέτοια φαινόμενα, ώστε να οικοδομηθεί στην κυπριακή κοινωνία μια κουλτούρα ειρήνης, αλληλεγγύης, αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.
Οι γονείς, που έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, οφείλουν να απέχουν από τέτοιες συμπεριφορές και να προστατεύουν τα παιδιά από ανήκουστες εκδηλώσεις και καταστάσεις που τα εκθέτουν ή θίγουν την αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητά τους και που τραυματίζουν τον ψυχικό τους κόσμο.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικής του ζωής, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη δημοσιότητα το εν λόγω περιστατικό. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος καλεί όλους τους Αρμοδίους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για προστασία της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, έστω και εκ των υστέρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις