Τοποθετήθηκε για το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στην Λάρνακα όπου τρεις γυναίκες επιτίθενται φραστικά σε άλλη, η η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.
«Κυριακή 6, Οκτωβρίου και πληροφορίες κατακλύζουν το διαδύκτιο αλλά και µέσα µαζικής επικοινωνίας για βίντεο που εµπεριέχει διάφορους λεκτικούς χαρακτηρισµούς οι οποίοι απευθύνονται σε πρόσωπο διαφορετικής εθνικής καταγωγής» αναφέρει αρχικά η κα. Λοττίδη.
«Η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού δεν αµφισβητήθηκε από κανένα µέχρι τώρα, αλλά µάλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι, το πρόσωπο το οποίο το ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook έκανε παραδεκτό ότι η λήψη έγινε από µέρους του και η αναµετάδοση του είχε συγκεκριµένο λόγο» σημειώνει επίσης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ: Ο ισχυρισμός της γυναίκας στην οποία επιτέθηκαν χυδαία – «Με έσπρωξαν και μου έφτυσαν στο πρόσωπο»
«Επειδή στόχος της παρούσας παρέµβασης δεν είναι να ασχοληθεί µε διάφορα νοµικά ζητήµατα που ενδεχοµένως να προκύπτουν και άπτονται της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής αλλά και την προστασία του ανηλίκου από διάφορους κινδύνους, θα περιοριστώ στο περιεχόµενο του επίµαχου βίντεο που διέγειρε, στο κάθε αποδεκτή το συναίσθηµα της ντροπής και την ανάγκη να τυγχάνει σεβασµού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» υπογραμμίζει.
«Ο λόγος ο οποίος χρησιµοποιήθηκε, η ένταση αλλά και οι χειρονοµίες, δεν οδηγούν παρά µόνο στη διαπίστωση ότι εκτοξεύτηκε εχθρότητα απέναντι σε µια γυναίκα στη βάση των χαρακτηριστικών της τα οποία σχετίζονται µε την εθνική της καταγωγή» αναφέρει.
Τονίζει ότι: «Εµπεριέχει το στοιχείο της υποτίµησης αλλά και λεκτικής επίθεσης σε τέτοιο βαθµό που όχι µόνο συνιστά λόγο ρατσιστικό, αλλά σε περίπτωση αναπαραγωγής έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα σε τέτοιο βαθµό, όπου σε µια διαδοχική αλληλουχία αντιγραφής και µίµησης τέτοιων συµπεριφορών και συνειδήσεων να οδηγήσει στην διάπραξη βίαιων πράξεων».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ- ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ: Στο ΤΑΕ Λάρνακας οι τρεις Κύπριες που επιτέθηκαν φραστικά σε αλλοδαπή
«Είναι λυπηρό σε δηµοκρατικές κοινωνίες να υπάρχουν συµπεριφορές που στιγµατίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις µε βάση συγκεκριµένα χαρακτηριστικά που µπορεί να έχει ο κάθε ένας από µας» σημειώνει.
Τέτοιες συµπεριφορές, υπογραμμίζει: «δυστυχώς αναστέλλουν ή τουλάχιστον καθυστερούν την δυνατότητα καλλιέργειας και παιδείας, µιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασµού της κάθε διαφορετικότητας. Γι’ αυτό και η παρουσία του ανηλίκου έχει την σηµασία της. Έχει γίνει µάρτυρας εχθρικής συµπεριφοράς, αλλά και λεκτικής προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόληψης τρίτου προσώπου µε έρεισµα την διαφορετική εθνική του καταγωγή. Το κάθε παιδί , αποτελεί συνάµα το παρών και το µέλλον, γι αυτό και οι ενήλικες έχουν χρέος να παραδειγµατίζουν µόνο θετικά».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Σάλος με βίντεο όπου γυναίκες βρίζουν χυδαία αλλοδαπή- Τοποθετείται η Αστυνομία
«Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα παιδί, εισέπραξε την έλλειψη σεβασµού στο συνάνθρωπο λόγω των χαρακτηριστικών που τον διακρίνουν. Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα βέλος κτύπησε το παρόν και µάτωσε το µέλλον µας. Η ανατροπή είναι υποχρέωση όλων µας» καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις