ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
«Τους αφήσαμε πολύ καιρό μόνους τους. Αν δεν το κάνουμε, θα βιώσουμε ένα κύμα προσφύγων σαν κι αυτό του 2015 – ίσως μάλιστα και μεγαλύτερο εκείνου πριν από 4 χρόνια». Πρόσθεσε ότι μαζί με τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα «συμβάλει στο να μην επαναληφθεί αυτό». Και γι’αυτό έχει την «πλήρη στήριξη» της Καγκελαρίου.
Ο ίδιος σε εκτενή συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στις νέες διαδρομές των προσφύγων στην Βαλκανική Διαδρομή και στους κανόνες της διάσωσης στη θάλασσα. Θεωρεί δε ότι ο ακροδεξιός ριζοσπαστισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στη Γερμανία.
Ειδικότερα, ο Ζεεχόφερ σημειώνει πως όσοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιτρέπεται να φτάνουν γρήγορα στη ξηρά και στη συνέχεια να διανέμονται στα κράτη-μέλη, στα οποία θα περνούν την διαδικασία παροχής ασύλου με ανοικτή την έκβασή της.
Επισημαίνει πως «δεν θέλω να προκληθεί το φαινόμενο της προσέλκυσης νέων μεταναστών (PullEffekt). Με τον μηχανισμό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να στηρίξουμε την απάνθρωπη δραστηριότητα των διακινητών. Εάν ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης δημιουργήσει λανθασμένα κίνητρα ή χρησιμοποιηθεί κατά λάθος τρόπο, μπορώ ανά πάσα στιγμή να τον θέσω μονομερώς εκτός ισχύος για τη Γερμανία, χωρίς περαιτέρω διαβουλεύσεις. Είμαι αποφασισμένος να κάνω χρήση αυτής της δυνατότητας, εφόσον κριθεί αναγκαίο».
Προσθέτει πως «οι ποσοστώσεις δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, επειδή δεν είναι σαφές ποιες άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό κατανομής. Θα μιλήσουμε γι' αυτό κατά την επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα στο Λουξεμβούργο».
Σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, απαντά πως «χρειαζόμαστε μια λειτουργική και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. Σε τελική ανάλυση, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, τους οποίους διέταξα τώρα για άλλους έξι μήνες, κάποτε θα τελειώσουν. Κατά τη αντίληψή μου είναι απαραίτητο να αποφασίζεται στα εξωτερικά σύνορα, ποιός θα κατανέμεται σε άλλα κράτη-μέλη για να εξεταστεί η αίτηση ασύλου του και ποιος όχι (..) Χωρίς ένα κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου δεν θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις μεταναστευτικές κινήσεις».
Στο ερώτημα για το ποιός είναι υπεύθυνος που έχει καταστεί και πάλι πιο εύκολο να φτάσει κανείς στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικής Διαδρομής, ο Γερμανός ΥΠΕΣ παρατηρεί πως «Η Βαλκανική Διαδρομή συγκεντρώνει επάξια την περισσότερη προσοχή από μέρους μου. Γι' αυτό και ταξίδεψα στην Τουρκία και την Ελλάδα, για να μάθω το γιατί. Στην Ελλάδα φτάνουν καθημερινά μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Η Τουρκία ασκεί κριτική, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν εκπληρώνει πλήρως τη Συμφωνία. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το εξετάσουμε σοβαρά. Γι' αυτό πήρα μαζί μου στο ταξίδι ειδικούς από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες BAMF. Αντιμετωπίζω την κατάσταση εκεί με πολλή σοβαρότητα και ασχολούμαι έγκαιρα με αυτή. Το έτος 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».
Για το ποιός φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι η Συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτουργεί, ο Ζεεχόφερ απαντά πως «Σε γενικές γραμμές, η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι μια ευλογία. Έχει καταστήσει δυνατό τον έλεγχο της μετανάστευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, προφυλάσσοντας έτσι πολλούς ανθρώπους από τον κίνδυνο να πνιγούν (...) Η Τουρκία προσφέρει πάρα πολλά στην υποδοχή των προσφύγων, αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με τα μέσα του παρελθόντος. Γι' αυτό και θέλω να ενισχύσω περαιτέρω τη συνεργασία με την Τουρκία. Πάνω σε αυτό κατευθύνω τις ενέργειές μου».
Ως προς τα πόσα χρήματα θα πρέπει να λάβει επιπλέον η Τουρκία, λέει πως δεν μπορώ να λάβω αυτή την απόφαση μόνος μου ως Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών. Θα πρέπει επ’ αυτού να διεξάγουμε συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ταχθώ υπέρ του να ληφθεί δεόντως υπόψη η συνεισφορά της Τουρκίας, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων μας».
Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει προκληθεί από την ενίσχυση στη Γερμανία των δυνάμεων του ακροδεξιού πολιτικού φάσματος ως συνέπεια των γεγονότων του 2015 (σσ αναφορικά με το προσφυγικό), επισημαίνει πως «εκτός από την ισλαμική τρομοκρατία, ο δεξιός εξτρεμισμός είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας. Η πρόθεση άσκησης βίας εντός του ακροδεξιού πολιτικού φάσματος είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, επιθυμώ να ενισχύσω την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος σε θέματα προσωπικού και οργάνωσης και να τους παράσχω τις απαραίτητες νομοθετικές αρμοδιότητες. Σημαντική είναι η στενή συνεργασία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των κρατιδίων. Επιπλέον, θέλουμε να είμαστε πιο δραστήριοι στο Διαδίκτυο (..) . Δεν μπορούμε να ανεχθούμε απλώς το μίσος στο διαδίκτυο. Το μίσος δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».
ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις