Η Βουλή των Αντιπροσώπων διακηρύττει για ακόμα μια χρονιά τη δέσμευσή της να εργαστεί ακούραστα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης σε αναφορά στην Ολομέλεια με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι γιορτάζουμε την ερχόμενη Τρίτη 59 χρόνια ανεξαρτησίας και 59 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
"Από τη μια νοιώθουμε εθνική υπερηφάνεια για τους ήρωες και όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά του αποικιοκρατικού ζυγού με αποκορύφωμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στους οποίους αποτίουμε φόρο τιμής και τιμούμε παράλληλα όλους όσοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Από την άλλη, η πίκρα για τις συνεχιζόμενες δοκιμασίες της πατρίδας μας, από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της κατοχικής δύναμης, σκιάζουν τους εορτασμούς για την κυπριακή ανεξαρτησία", ανέφερε.
Η Βουλή, πρόσθεσε, διακηρύττει την δέσμευσή της να εργαστεί για λύση που θα βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα εφαρμόζει τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Μετά την αναφορά, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για τη δημιουργία και υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή
Εξάλλου ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως από το 2003 η κυπριακή πολιτεία καθιέρωσε με νόμο τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας και του εθνικού ξεκαθαρίσματος από πλευράς των νεοτούρκων, είναι μια από τις πιο τραγικές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς έδωσε οικτρό τέλος στη μακραίωνη ιστορία του σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού που ανθούσε στην Μικρά Ασία από τον 9ο π.Χ. αιώνα.
"Αποκορύφωμα της καταστροφής η πυρπόληση της Σμύρνης. Πάνω από 600.000 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.500.000 οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κάποιοι κατέφθασαν και στον τότε αγγλοκρατούμενο τόπο μας, όπου η κυπριακή γη τους υποδέχτηκε με πολλή αγάπη. Χρέος μας σήμερα να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία", κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις