Να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών στη χάραξη της επόμενης αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία θα δίνει έμφαση και στους περιβαλλοντικούς στόχους, ζήτησε ο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Δρ. Στέλιος Χειμώνας, κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου ο Γ. Διευθυντής τόνισε "ότι η στρατηγική θα επιφέρει οφέλη που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον", αλλά σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι "θα πρέπει να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και μέσα από την εν λόγω στρατηγική να δίνεται το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικών και μέτρων, καθώς επίσης και το κατάλληλο πλαίσιο των μέσων εφαρμογής, ώστε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν ουσιαστικά, αποτελεσματικά και δίκαια στην επίτευξη των στόχων της".
Εξέφρασε τη στήριξή του "στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ετοιμασία της σχετικής στρατηγικής, η οποία όπως σημείωσε αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες, ιδίως όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την επαναβιομηχανοποίηση και ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη καθώς επίσης την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στον τομέα της βιώσιμης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής".
Σύμφωνα με το Υπουργείο "στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη της οικονομικής βάσης της ΕΕ μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη". Σημειώνεται ακόμη ότι "η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιέσεις που επιδέχεται το παρόν ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και στην ανάγκη μετεξέλιξης του ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά".
Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) κ. Alexander Stubb. Ο Στ. Χειμώνας στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΕΤΕ θα πρέπει να μετατραπεί σε κλιματική τράπεζα σταδιακά, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν κατάργηση χρηματοδότησης το 2020 έργων υποδομής φυσικού αερίου θα ήταν πρώιμη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις