ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο:Tο 33% στην Κύπρο και το 56% στην ΕΕ εκτιμά ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο:Tο 33% στην Κύπρο και το 56% στην ΕΕ εκτιμά ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ

Η υψηλή συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 προήλθε από αύξηση της προσέλευσης των νέων στις κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποίησε το ΕΚ τον Ιούνιο. Το Ευρωβαρόμετρο, διεξήγαγε έρευνα για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγοντας 27.464 προσωπικές συνεντεύξεις από τις 07 ως 25/06/2019 στην ΕΕ και 505 συνεντεύξεις από τις 07 ως 19/06/2019 στην Κύπρο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Κύπρο, το 33% στην Κύπρο και το 56% στην ΕΕ εκτιμά ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ, το 82% και 75% είναι ικανοποιημένο από τις "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" που διεξάγονται, ενώ το 77% και 68% αντίστοιχα εκτιμά ότι και οι μεμονωμένοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της ΕΕ.

Το 79% των Κυπρίων (έναντι 52% στην ΕΕ) δήλωσε ότι ψηφίζει καθώς αυτό είναι "καθήκον ως πολίτης", όμως μόλις το 11% στην Κύπρο (έναντι 25%) δήλωσε ότι ψήφισε στις ευρωεκλογές γιατί είναι "υπέρ της ΕΕ", ενώ το 11% (και 18% αντίστοιχα) για να δείξει ότι είναι κοντά στο κόμμα που στηρίζει. Επιπλέον ένα 6% στην Κύπρο (12% στην ΕΕ) ψήφισε για να δείξει ότι διαφωνεί και ένα 5% (και 12% αντίστοιχα στην ΕΕ) δήλωσε ότι ψήφισε γιατί αισθάνεται Ευρωπαίος πολίτης. Ακόμη ένα 11% στην Κύπρο (8% στην ΕΕ) δήλωσε ότι ψήφισε γιατί η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινή του ζωή και ένα 3% μόλις (8% στην ΕΕ) για να επηρεάσει την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.

Για τους Κυπρίους το κυριότερο θέμα που επηρέασε την επιλογή τους ήταν η "οικονομία και ανάπτυξη" με 57%, και ακολουθούν, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με 47%, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας με 40% και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Επιπλέον το 77% ήξερε σταθερά ποιο κόμμα θα ψήφιζε, ενώ μόλις το 23% αμφιταλαντευόταν (66% και 33% αντίστοιχα στην ΕΕ).

Αναφορικά με όσους δεν ψήφισαν, το 39% στην Κύπρο και 22% στην ΕΕ κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική γενικά, ενώ το 30% στην Κύπρο και 18% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται γενικά για την πολιτική. Ένα 22% στην Κύπρο (και 14% στην ΕΕ) δήλωσε δε ότι με την ψήφο του "δεν αλλάζει κάτι".

Το 58% των Κυπρίων πάντως θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ "είναι κάτι καλό" (59% στην ΕΕ) με 6 μονάδες αύξηση από την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση και το 70% κρίνει ότι έχει  ωφεληθεί (68% στην ΕΕ) με αύξηση 11 μονάδων.

Κληθέντες να διευκρινίσουν την ωφέλεια το 47% αναφέρει ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 35% η ΕΕ φέρνει στο λαό νέες ευκαιρίες εργασίας, το 32% ότι συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και το 28% ότι συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Σύμφωνα με γενικά στοιχεία για την ΕΕ που δημοσιεύει το ΕΚ, ο μεγαλύτερος αριθμός από νέες και νέους πολίτες κάτω των 25 ετών (αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες) καθώς και από την ηλικιακή ομάδα 25–39 (κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες) προσήλθε στις κάλπες σε σύγκριση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, η συνολική συμμετοχή έφτασε το 50,6%, το οποίο είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό από το 1994. Σε 19 κράτη μέλη παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες σε σύγκριση με το 2014, ειδικά στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, καθώς και στη Σλοβακία και στην Τσεχία, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται παραδοσιακά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, πτώση του ποσοστού συμμετοχής παρατηρήθηκε μόνο σε οκτώ χώρες, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεπέρασε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη μέλη: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το Brexit έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς 22% των ερωτηθέντων το ανέφεραν μεταξύ των παραμέτρων που επηρέασαν την απόφασή τους να ψηφίσουν, «τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό».

Επιπλέον, πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) συνολικά στις 28 χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αριθμός ο οποίος δεν είχε καταγραφεί από το 1983. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) συμφωνούν επίσης ότι η φωνή τους «μετράει» στην ΕΕ, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση επτά μονάδων σε σύγκριση με το διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019, ενώ αποτελεί και το θετικότερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο δείκτη από το 2002.

Όσον αφορά το πόσο ενήμεροι είναι οι πολίτες για τις φετινές εκλογές, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θυμάται να βλέπει ή να ακούει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ όσων τελικά ψήφισαν (50%), ωστόσο 39% όσων απείχαν δήλωσαν ότι υπέπεσαν στην αντίληψή τους τα καλέσματα του Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή στις εκλογές.  Κατά μέσο όρο (σε επίπεδο ΕΕ) η έρευνα καταδεικνύει την οικονομία και την ανάπτυξη (44%) και την κλιματική αλλαγή (37%) ως τις κύριες παράμετροι τις αποφάσεις των ψηφοφόρων. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία (37%), ο τρόπος που η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί στο μέλλον (36%) και η μετανάστευση (34%). Αν και η οικονομία ήταν το πιο σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους σε 16 κράτη μέλη, η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σε οκτώ συνολικά χώρες.

Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν μεταξύ αυτών που δεν ψήφιζαν πάντα ή δεν το συνήθιζαν, καθώς η σχετική αναλογία των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι «ψηφίζουν πάντα» μειώθηκε κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2014, αναφέρει το ΕΚ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top