Εκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταλάβει ότι το αίτημα για αποτελεσματική συμμετοχή είναι των Τ/κ, και όχι της Τουρκίας, και να σταματήσει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, απηύθυνε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρος στα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, που είναι – όπως είπε – παράμετροι του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως εμμένει στα τρία στοιχεία που έθεσε εξ’ αρχής για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς: Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες. Μετά από δύο χρόνια που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθούσε να αλλοιώσει το πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, πλέον έχει καταγραφεί σε αποφάσεις του ΟΗΕ ότι πρόκειται για το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι φεύγοντας για τη Νέα Υόρκη θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην τ/κ κοινότητα, ότι πάει εκεί με καλή πρόθεση και εποικοδομητικό πνεύμα για να κάνει το καλύτερο, στηρίζοντας τα δικαιώματα των Τ/κ και τις συμφωνίες που έχουν προκύψει με την εργασία που έγινε μέχρι τώρα από τον ΟΗΕ. «Με αυτό το πνεύμα θα συναντηθούμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Θέλω ο «λαός» μας να ξέρει, συνέχισε, ότι αυτό που λέει η ε/κ πλευρά πως λες και όλα είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου (στην άτυπη συνάντηση των ηγετών), μετά ήρθε η κ. Λουτ και όλα τέλειωσαν και τότε κάτι έγινε και ο Ακιντζί έκανε πίσω, «δεν ισχύει. Στις 9 Αυγούστου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την εργασία με την κ. Λουτ. Δώσαμε το μήνυμα ότι εάν ο ΓΓ μας καλέσει σε μια τριμερή, θα το αποδεχθούμε. Και εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την εργασία».
Η συνάντηση στις 9 Αυγούστου
--------
Αλλά, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου «δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε να μην αποδέχεται ακριβώς και ξεκάθαρα την προοπτική της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Συνέχιζε να μην ξεκαθαρίζει την ημερομηνία του πλαισίου Γκουτέρες, της 30ης Ιουνίου. Γι’ αυτό και εκεί (στις 9 Αυγούστου) δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία».
Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής ούτε κατά τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. «Είναι αυτή η συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη που δεν επέτρεψε να καταστεί δυνατό να φτάσουμε στο σημείο συμφωνίας και να καταγράψουμε έναν έναν τους όρους αναφοράς κατά ξεκάθαρο τρόπο».
Οι όροι αναφοράς και το πλαίσιο Γκουτέρες
-----------
Αναφέρθηκε και πάλι στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, «η οποία μας πλήγωσε γιατί δυστυχώς δεν λέει την πραγματικότητα». Από την πρώτη μέρα, πρόσθεσε, δηλώνει και εμμένει σε αυτό, και θα συνεχίσει να επιμένει και στη Νέα Υόρκη, ότι για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς βασικά στοιχεία είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όλες οι συγκλίσεις που έγιναν μέχρι και το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες.
«Το πλαίσιο Γκουτέρες ένα είναι, δεν έχει πολλά. Είναι αυτό της 30ης Ιουνίου. Ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να το αλλοιώσει, όχι είναι εκείνο της 4ης Ιουλίου, μετά υπήρχαν πρακτικά της 6ης Ιουλίου, αυτό, εκείνο, έτσι έλεγε, αλλά πλέον έχει καταγραφεί σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου. Γι αυτό και εμείς θέλουμε ξεκαθάρισμα. Θέλω να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ».
Εκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
-----------------
Γι αυτό, συνέχισε, πηγαίνοντας στην Νέα Υόρκη θα ήθελε να προβεί σε μια έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό το θέμα (της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής) είναι για τους Τ/κ εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι η Τουρκία που το θέλει, όπως επίμονα το προβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Ακιντζί, ότι δηλαδή η Τουρκία το επέβαλε και γι’ αυτό δεν έκανε βήμα ο Τ/κ ηγέτης. «Δυστυχώς αυτό προβάλλει και στη δική του κοινή γνώμη και στη διεθνή κοινότητα. Να το εγκαταλείψει αυτό και ας καταλάβει, ας το αποδεχθεί πια ότι ο τ/κ "λαός" αναζητεί έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, η τ/κ πλευρά δεν θέλει να είναι καμία πλευρά μειονότητα. Εάν θα κάνουμε έναν συνεταιρισμό, τότε βασικό στοιχείο αυτού είναι η λήψη από κοινού των αποφάσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες αυτού του συνεταιρισμού».
Εάν οι Τ/κ, είπε, δεν έχουν λόγο στα ενεργειακά, τα δημοσιονομικά και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τότε αυτό δεν είναι ομοσπονδία, είναι ένα ενιαίο κράτος. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει αυτή τη λογική της πλειοψηφίας – μειοψηφίας και να επικεντρωθεί σε αυτή του συνεταιρισμού. «Μόνο έτσι μπορούν να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς».
Εμμένει σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα
--------------
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι μεταβαίνει στη Νέα Υορκη με την εντολή που έχει πάρει από το «λαό» και με βάση αυτή την εντολή θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς τον στόχο της λύσης. Η λύση, είπε, είναι αυτό που περιγράφουν οι παράμετροι του ΟΗΕ, όπως καθορίστηκαν εδώ και χρόνια, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή, βιώσιμη, με πολιτική ισότητα και ασφάλεια.
Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, η διαίρεση του νησιού θα είναι μόνιμη, είπε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις περί δύο αναγνωρισμένων κρατών μπορεί να ακούγονται ωραίες στα αυτιά, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο προβλεπτό μέλλον. Ο ίδιος, πρόσθεσε, προσπαθεί για μια λύση που να βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, οι Τ/κ να ζουν με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια με τη δική τους ταυτότητα και αξιοπρέπεια στη βάση του διεθνούς δικαίου, να έχει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής.
Λέγοντας ότι στη Νέα Υόρκη θα έχουν οι δύο ηγέτες χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί είπε «θα δούμε ποια θα είναι η πρόταση του ΓΓ για το μετά». Μπορεί, πρόσθεσε, να γίνει μια τριμερής συνάντηση, αλλά αυτή δεν θα γίνει αμέσως, σε μια ημερομηνία όχι πολύ μακριά είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. «Προσδοκούμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».
Η Τουρκία, συνέχισε, θέλει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση για την Κύπρο, ο ίδιος δεν το αποκλείει αυτό, αλλά πρέπει να προετοιμαστεί καλά και να είναι εποικοδομητική. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκε, προέκυψε από το μπέρδεμα που προκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέχρι τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, που μίλησε σε άλλους για δύο κράτη, σε άλλους για συνομοσπονδία, στον ίδιο για χαλαρή, αποκεντρωμένη ομοσπονδία, μετά για εκ περιτροπής πρωθυπουργία αντί για προεδρία και άλλα.
Εάν αυτή η διαδικασία πετύχει θα πρέπει να υπάρχει ξεκαθάρισμα και ειλικρίνεια, πρόσθεσε λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά ξέρει τι θέλει και αυτό αρμόζει με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Στο τέλος το τι θα προκύψει είναι εσείς που θα το αποφασίσετε σε ένα δημοψήφισμα».
Η τ/κ πλευρά, είπε, πιστεύει, όπως και ο ΓΓ, ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους ανήκουν πια στο παρελθόν και επιδιώκει μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που θα έχει προγραμματιστεί καλά και σε σύντομο διάστημα θα οδηγήσει σε μια στρατηγική συμφωνία. Εάν αυτή επιτευχθεί, είπε, μπορούν να ακολουθήσουν συναντήσεις τεχνικού περιεχομένου για συμπλήρωση των κενών . «Εμείς έχουμε την απαραίτητη πολιτική και αποφασιστικότητα γι’ αυτό. Εάν και η εκ πλευρά επιδείξει την ίδια πρόθεση, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, τότε η λύση στην Κύπρο είναι εφικτή».
Επαφές
--------
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που θα βρίσκονται εκεί και τους ΥΠΕΞ κάποιων χωρών, που δεν τις κατονόμασε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις