Νέα δεδομένα σχηματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από τα ενεργειακά παιχνίδια. Μετά την υπογραφή συμβολαίων από την Κυπριακή Δημοκρατία, την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική TOTAL, απομένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Άγκυρα, η οποία απειλεί δια των εκπροσώπων της πως δεν θα επιτρέψει τις κυπριακές δραστηριότητες στην περιοχή.
Επιμέλια: Ανδρέας Πογιατζή
Απαντώντας στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν, και στις απειλές του πως «Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ», το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή 21/09.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας»
Παράλληλα υπογραμμίζεται πως "η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο".
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών "δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη επισημαίνεται πως "το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003".
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου".
Προσθέτει πως "η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της".
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: 'Θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας' είπε ο Ερντογάν για την ΑΟΖ της Κύπρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις