Αποφασισμένη η ΟΕΒ για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης για αποκατάσταση των μισθών του δημοσίου.
Η ΟΕΒ ζήτησε και εξασφάλισε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι αν επιβεβαιωθεί η ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης για αποκατάσταση των μισθών του δημοσίου, θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες για τροποποίηση του συντάγματος, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
Παράλληλα τόνισε ότι η ΟΕΒ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, θα «οργώσει τον τόπο για να τροποποιηθεί το σύνταγμα». Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε το μήνυμα που θα στείλει αυτός ο τόπος στους πολίτες είναι «φάτε – πιείτε δημόσιοι υπάλληλοι, ό,τι και να γίνει δεν θα χάσετε τη δουλειά σας και ό,τι χρειαστεί θα το τραβήξει ο ιδιωτικός τομέας γιατί είναι αντισυνταγματική η συνεισφορά του δημοσίου».
Ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου δημιούργησε εφιαλτικά δεδομένα και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενισχύσει την ομάδα που θα εφεσιβάλει την απόφαση σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ προσπάθησε να μπει ως διάδικος στη δίκη εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν το κατόρθωσε επειδή δεν είχε συμμετοχή στον πρώτο βαθμό της δίκης.
Ώριμες οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων
Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου παρουσίασε προτάσεις που υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών και αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μέτρα τα οποία μπορούν να εισαχθούν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες ρυθμίσεις και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων ως αντιστάθμισμα για τις καταβολές του ΓΕΣΥ και την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών.
Το εκτιμώμενο κόστος είναι γύρο στο μισό εκατομμύριο το χρόνο και σύμφωνα με τον ΓΔ της ΟΕΒ, οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα είναι δημιουργικές δαπάνες για το κράτος, αφού ό,τι δώσει θα το λάβει πίσω σε τρία χρόνια με 30% αύξηση, διότι δημιουργείται οικονομική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας, αφαιρούνται οι δαπάνες από τα κοινωνικά ταμεία, δημιουργούνται επιπρόσθετα έσοδα μέσω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και μειώνεται το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ επειδή αυξάνεται το ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν από αυτές τις ελαφρύνσεις θα ανέλθουν στο 25-30% της υφιστάμενης εργασίας.
Οι προτάσεις που παρουσίασε το Πρόεδρος της ΟΕΒ, περιλαμβάνουν κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων στο 0,6%, επαναφορά του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 30%, μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 15%, κατάργηση του τέλους των €350 που καταβάλει κάθε εταιρία στον έφορο εταιρειών, κατάργηση ή μείωση της λογισμένης διανομής μερισμάτων (deemed dividend distribution).
Αναζήτηση λύσεων για επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων με ΜΕΔ
Ο κ. Πέτρου είπε ότι μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις αποτελεί το θέμα της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Η ΟΕΒ, ανέφερε, προβαίνει σε επαφές με τα πιστωτικά ιδρύματα και εργάζεται για εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων, με στόχο να βοηθήσουν και επιχειρήσεις με ΜΕΔ που μπορούν όμως να επαναδραστηριοποιήσουν και να αποπληρώσουν σιγά - σιγά τα δάνειά τους.
Επιπρόσθετα οι προτεραιότητες της ΟΕΒ σε θέματα οικονομίας είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, η διασφάλιση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, η προώθηση και επέκταση του ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος και μέτρα αντιμετώπισης επιπτώσεων από το Brexit.
Συνάντηση με υπουργό Brexit και Τρόικα
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Βρετανός Υπουργός Αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, που επισκέπτεται την Κύπρο, ζήτησε και θα έχει συνάντηση και με την ΟΕΒ, με τη Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων Λένα Παναγιώτου.
Παράλληλα στελέχη της ΟΕΒ συναντήθηκαν με κλιμάκιο της Τρόικας που επισκέπτεται την Κύπρο για τον έβδομο μεταμνημονιακό έλεγχο με επίκεντρο το κόστος του ΓΕΣΥ και το κόστος των δικαστικών αποφάσεων για την αποκατάσταση των μισθών του δημοσίου.
Ενθάρρυνση επενδύσεων και πάταξη γραφειοκρατίας
Η ΟΕΒ εισηγείται επίσης μέτρα για προσέλκυση και ενθάρρυνση των επενδύσεων, όπως ανάληψη συντονισμένης εκστρατείας προσέλκυσης επενδυτών και χρηματοδοτών, υπεύθυνη διαχείριση του σχεδίου πολιτογράφησης μέσω επένδυσης και παροχή φορολογικών κινήτρων σε διεθνείς εταιρείες / οργανισμούς για απόκτηση φυσικής παρουσίας στην Κύπρο. Επίσης προτείνει μέτρα για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας.
Τίθενται επίσης στόχοι για αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, πάταξη της γραφειοκρατίας, μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύσταση δικαστηρίου μικρών διαφορών και τεχνικού και τεχνολογικού δικαστηρίου και υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η ΟΕΒ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που εκκρεμούν για το 2019 από τις οποίες ξεχωρίζουν οι συμβάσεις των τραπεζών.
Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και αφού γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και μελέτες. Αναφέρθηκε παράλληλα στο αίτημα της ΟΕΒ να καλυφθεί η αποδεδειγμένη έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία ή και στη μεταποίηση με αλλοδαπούς τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο.
Υποβλήθηκαν επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη βιομηχανία και την ανάπτυξη γης και κατασκευές. Έμφαση έδωσε στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας έκδοσης αδειών για την κατασκευή και λειτουργία νέων έργων.
Πρωτοβουλίες ΟΕΒ στον τομέα της ενέργειας
Πρωτοβουλίες λαμβάνει επίσης η ΟΕΒ στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος με έμφαση στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η ΟΕΒ επενέβη στο ανώτατο επίπεδο στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου, και ζητήθηκε να εξεταστούν και άλλες λύσεις πέραν των προσπαθειών που γίνονται τώρα για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Εμείς είπαμε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Θέλουμε την πιο φτηνή λύση για να μπορέσουμε να φέρουμε φθηνή ενέργεια», είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές, φθηνές λύσεις και ο Υπουργός Ενέργειας τους είπε ότι αφού ολοκληρωθεί το FSRU (Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) με κόστος 260 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά θα πρέπει να αναζητήσουν αν μπορεί να βρεθεί κι άλλη μορφή αερίου. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν αφού μόνο αυτές θα ρίξουν πραγματικά το κόστος του ηλεκτρισμού.
Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, είπε ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του θέματος, παρόλο που απορρίφθηκε εισήγηση της ΟΕΒ για να ξεκινήσει ταυτόχρονα η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Εκεί που χρειάζεται, ανέφερε, θα παρέμβουμε.
Αναφέρθηκε τέλος, στις δράσεις της ΟΕΒ για προώθηση του τουρισμού και για την παιδεία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Λεμεσός: Χειροπέδες σε 48χρονο για τη ρίψη πυροβολισμών κατά οικίας
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις