Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε τα προβλήματα των σχολείων απομακρυσμένων κοινοτήτων.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα συζητήσει εκ νέου, σε δύο μήνες, το θέμα των δυσκολιών που υπάρχουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων Αγρού, Σολέας, Λεμύθου, Ομόδους και Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, αφού ετοιμαστεί από το Υπουργείο Παιδείας πρόταση διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων με στόχο να διασφαλιστεί από την πολιτεία ότι οι μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης στο δικαίωμα της εκπαίδευσης και ότι τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η υπηρεσία της Βουλής θα κωδικοποιήσει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρία και θα τις διαβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας για να μελετήσει δέσμη μέτρων και να ετοιμαστεί στρατηγικό σχέδιο για την Τηλλυρία.
Κατά τη συνεδρία, εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των γονέων ζήτησαν όπως παρασχεθούν στους μαθητές των κοινοτήτων αυτών προνόμια, όπως η απαλλαγή τους από την καταβολή κομίστρου, η μοριοδότηση τους από τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήρια, και να δημιουργηθούν είτε κλάδοι σε επίπεδο τεχνικής εκπαίδευσης, είτε ανώτερες ή πανεπιστημιακές σχολές στην περιοχή τους, οι οποίες να συνάδουν με τις δραστηριότητες των κοινοτήτων αυτών.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι στα σχολεία των κοινοτήτων αυτών υπηρετούν πρωτοδιόριστοι καθηγητές, οι όποιοι εφόσον πάρουν την μοριοδότηση επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Έγινε εισήγηση όπως επανέλθει το επίδομα ενοικίου προς τους καθηγητές που υπηρετούν στις απομακρυσμένες περιοχές.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των μαθητών στις απομακρυσμένες περιοχές στην ίδια βάση με αυτούς των αστικών κέντρων.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η φθίνουσα πληθυσμιακή αναλογία των κοινοτήτων αυτών έχει αποτέλεσμα σιγά – σιγά να κλείνουν τάξεις και σχολεία, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι σε δύο μήνες το Υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει στην Επιτροπή για να παρουσιάσει δέσμη μέτρων ή και στρατηγικό σχέδιο για την Τηλλυρία.
Στην παρατήρηση ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών δεν ζητούν ίση αλλά προνομιακή μεταχείριση των μαθητών, όπως η μοριοδότηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η μοριοδότηση είναι εκτός συζήτησης, αλλά ανέφερε ότι μπορεί να συζητηθεί η ίδρυση σχολών και τμημάτων που να συνάδουν με τις δραστηριότητες των περιοχών.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι η αναλογία μαθητή ανά εκπαιδευτικό στα σχολεία αυτών των κοινοτήτων είναι μικρότερη των φροντιστηρίων. Ανέφερε πως στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου η αναλογία μπορεί να είναι και ένας καθηγητής ανά μαθητή και θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους το αποτέλεσμα της διδασκαλίας αυτής δεν είναι το αναμενόμενο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως αντί λόγω των ιδιαιτεροτήτων των κοινοτήτων αυτών να υπάρχει καλύτερη μέριμνα για αυτά τα σχολεία, η πολιτεία φαίνεται να τα έχει ξεχάσει. Πρόσθεσε ότι λείπει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός που πρέπει να ενταχθεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη – ανάπτυξη της υπαίθρου.
Γυμνάσιο Παραλιμνίου
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία του Γυμνασίου Παραλιμνίου και την ανάγκη ανέγερσης νέου γυμνασίου στο Δήμο Παραλιμνίου, λόγω υπερπληθυσμού, που επίσης συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου διδάσκονται 700 μαθητές σε υπολειμματικές υποδομές και ανεπαρκείς αριθμητικά αίθουσες.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόγραμμα για κτιριακή αναδόμηση και προς τούτο θα προκηρυχθούν προσφορές τον Φεβρουάριο.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε στη συνέχεια ότι τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής αίτημα να δημιουργηθεί δεύτερο Γυμνάσιο στο Παραλίμνι καθώς οι πληθυσμιακή προοπτική είναι αυξητική.
Θα διεξαχθούν για την πληθυσμιακή προοπτική και τη δημιουργία 2ου Γυμνασίου στο Παραλίμνι δύο μελέτες, μία από το Υπουργείο Παιδείας και μία από τη σχολική εφορία και το Δήμο Παραλιμνίου, είπε, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.
Ο κ. Καυκαλιάς πως για το Γυμνασίου Παραλιμνίου τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής πρόβλημα ασφάλειας και υγείας καθώς η υπερβολική αύξηση των μαθητών δημιούργησε αδυναμία της σχολικής μονάδας να ανταποκριθεί επαρκώς.
Πρόσθεσε πως λόγω περιορισμού στον αριθμό των αιθουσών υπάρχουν πολλά μετακινούμενα τμήματα, συμπληρώνοντας ότι το γυμνάσιο με αυτό τον πληθυσμό έχει μόνο μια είσοδο και μία έξοδο και παρουσιάζει προβλήματα υποδομών γενικότερα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε, τέλος, πως το συμπέρασμα που εξήχθη από τη συνεδρία είναι η ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία δευτέρου Γυμνασίου στην περιοχή.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις