Η απάντηση στην απορία σας είναι πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Είναι καθαρά δικό σας θέμα, το αν θα μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το αγαπημένο σας φιλαράκι.
Προτού αποφασίσετε, όμως, θα πρέπει να σκεφτείτε και να σταθμίσετε τρεις παραμέτρους. Μας τις επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, και παράλληλα μας δίνει συμβουλές για την περίπτωση που δεν θέλουμε, ο σκύλος μας να ανεβαίνει στο κρεβάτι.
«Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, για το εάν θα πρέπει να κοιμόμαστε με τον σκύλο μας στο ίδιο κρεβάτι. Η απόφαση είναι δική μας, καθώς οι σκύλοι κοιμούνται μαζί με ανθρώπους ή άλλα ζώα, μόνον εάν τους/τα εμπιστεύονται.
1. Λόγοι υγείας
Στο κομμάτι της υγείας, σίγουρα, η συμβουλή ενός κτηνιάτρου θα μας βοηθήσει. Από τη στιγμή που φροντίζουμε καθημερινά για την υγεία του σκύλου μας, θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσουμε κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια.
Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην αποπαρασίτωση, ώστε να μην εισχωρήσουν στο εσωτερικό του στρώματος, τσιμπούρια, ψύλλοι και άλλα παράσιτα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Επίσης, σε περίπτωση που υποφέρουμε από αλλεργίες ή άσθμα, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, πριν αποφασίσουμε εάν θα επιτρέψουμε στο κατοικίδιό μας να κοιμάται μαζί μας.
2. Ιδιωτικές στιγμές
Άλλη μια παράμετρος, που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτή την απόφαση, είναι το θέμα του σεξ. Ούτε εδώ υπάρχει σωστό ή λάθος.
Για να παραμείνει ο σκύλος στο δωμάτιο, όταν ξεκινούν οι ερωτικές περιπτύξεις, θα πρέπει το ζευγάρι να νοιώθει άνετα με την παρουσία του κατοικίδιου σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή.
Κάποιοι βγάζουν τα κατοικίδια από την κρεβατοκάμαρα, όταν θέλουν να απολαύσουν ιδιωτικές στιγμές. Άλλοι, πάλι, τους δίνουν κάποιο παιχνίδι ή kong, για να έχουν αλλού την προσοχή τους.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε, πώς ο σκύλος μας αντιδρά στις συγκεκριμένες στιγμές. Κάποιοι σκύλοι ασχολούνται με αυτό που βλέπουν, ενώ άλλοι, όχι. Κάποιοι φεύγουν από μόνοι τους, ενώ άλλοι κρύβονται. Υπάρχουν κι εκείνοι που αγχώνονται και εκφράζουν με κάποιο τρόπο (π.χ. γαύγισμα, γρύλισμα) αυτήν τους τη δυσαρέσκεια. Η αντίδραση είναι ανάλογη με το ταμπεραμέντο και την εκπαίδευση του σκύλου.
Οι έρευνες λένε ότι τα κατοικίδια ζώα δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του σεξ, με τον συμβατικό τρόπο που το σκέφτονται οι άνθρωποι. Το βλέπουν ως ανταλλαγή ενέργειας. Οπότε, το πιθανότερο είναι ο σκύλος μας να αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο, όπως σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση που αντιλαμβάνεται την ανακατεύθυνση κάποιας δράσης μας μακριά από εκείνον, αλλά και όπως όταν δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας και όλη την ενέργεια μας σε κάποιον άλλον κι όχι σε εκείνον.
3. Το μέγεθος σκύλου
Επίσης, η απόφαση για το εάν θα κοιμόμαστε μαζί με τον σκύλο μας, κάποιες φορές, θα πρέπει να παρθεί και με βάση το μέγεθός του. Τα ζώα, όταν κοιμούνται, έχουν την τάση να καταλαμβάνουν όσο περισσότερο χώρο μπορούν, με τον τρόπο που τεντώνονται.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου το βάρος τους αυξάνεται, καθώς χαλαρώνουν. Πόσο μάλλον, εάν έχουμε έναν μεγαλόσωμο σκύλο. Το αποτέλεσμα, πολλές φορές, είναι ο κηδεμόνας να «μαζεύεται» σε μια άκρη, χωρίς να το συνειδητοποιεί, και να μην υπάρχει η απαραίτητη άνεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλη αυτήν την κατάσταση, πολλές φορές, τη διακωμωδούμε και μας φαίνεται χαριτωμένη. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι εάν δεν ξεκουράζεται σωστά το σώμα μας και κάνουμε καθημερινά διαταραγμένο ύπνο, αυτό μπορεί να μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Βέβαια, για πάρα πολλούς ανθρώπους, η παρουσία του σκύλου στο κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας προσφέρει μια αίσθηση σιγουριάς και ηρεμίας, με αποτέλεσμα να κοιμούνται καλύτερα. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται ευεργετική από θέμα υγείας. Το σίγουρο είναι, ότι ο ύπνος με τον σκύλο μας γεμίζει θετική ενέργεια.
Ο ύπνος του σκύλου στο κρεβάτι μας δεν θεωρείται προβληματική συμπεριφορά. Είναι θέμα απόφασης του κηδεμόνα.
Τι μπορείτε να κάνετε, εάν δεν τον θέλετε στο κρεβάτι σας
Εάν δεν επιθυμούμε, ο σκύλος μας να κοιμάται μαζί μας, μπορούμε με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή να δείξουμε με καλό τρόπο στον σκύλο μας ότι θέλουμε να κοιμόμαστε ξεχωριστά.
Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα του παρέχουμε ένα εξίσου άνετο κρεβατάκι και ότι, φυσικά, είναι μια κοινή απόφαση όλων των μελών της οικογενείας. Ο σκύλος δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί επιτρέπεται να ανέβει στο κρεβάτι των παιδιών, που τον καλούν με τόση χαρά για να κοιμηθούν παρέα, αλλά δεν επιτρέπεται να κοιμηθεί στο κρεβάτι των γονιών, που με αυστηρό τρόπο τον μαλώνουν για να κατέβει κάτω.
Κάποιες γενικές συμβουλές είναι ότι: μπορούμε να τον παρακινήσουμε με τροφή για να κατέβει και να τον επιβραβεύουμε κάθε φορά που το κάνει. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος ανταποκρίνεται, καθώς γνωρίζει ότι κάτι καλό θα του συμβεί εάν θα κάνει αυτό που ευγενικά του ζητάμε.
Δεν ξεχνάμε, συγχρόνως, να του υποδεικνύουμε αυτό που επιθυμούμε να κάνει. Δηλαδή, να ξαπλώσει στο δικό του κρεβάτι. Και, φυσικά, τον επαινούμε κάθε φορά που τον βλέπουμε να ξαπλώνει στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε τον σκύλο μας από το κολάρο για να κατέβει κάτω. Πολλές επιθετικές συμπεριφορές έχουν παρατηρηθεί όταν ο κηδεμόνας παραβιάζει τον προσωπικό χώρο του σκύλου και ασκεί βία για να τον κατεβάσει από το κρεβάτι ή τον καναπέ».
Από ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις