Το γεγονός ότι η απόφασή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι διαρκώς στο μυαλό του και ότι ανησυχεί για την κατάληξη που θα έχει το Brexit, παραδέχεται σε συνέντευξή του στους Times ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρώην πρωθυπουργός παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή την έκδοση των 752 σελίδων απομνημονευμάτων του την ερχόμενη εβδομάδα, με τίτλο ‘For The Record’.
«Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Κάθε μέρα το σκέφτομαι, το δημοψήφισμα και το γεγονός ότι χάσαμε και τις επιπτώσεις και τα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά και ανησυχώ απεγνωσμένα για το τι πρόκειται να συμβεί μετά», δηλώνει ο κ. Κάμερον.
Σημειώνει ότι το 2016 τελούσε υπό μεγάλη πολιτική πίεση για να προκηρύξει το δημοψήφισμα και προσθέτει ότι ήταν η απόφαση που εξέτασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ως πρωθυπουργός.
Στρέφει δε τα πυρά του κατά του σημερινού ηγετικού διδύμου της κυβέρνησης, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ, οι οποίοι το 2016 επέλεξαν να ηγηθούν της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Ιδιαίτερα για τον κ. Γκόουβ αναφέρει στο βιβλίο ότι τού είχε υποσχεθεί πως δε θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο υπέρ του Leave στο δημοψήφισμα.
Ο κ. Κάμερον λέει ότι η στάση τους τον έκανε να αισθάνεται πως βρισκόταν «σε τέλμα» και στο βιβλίο κάνει λόγο για «αποκρουστική» συμπεριφορά εκ μέρους τους. Αποκαλεί τον κ. Γκόουβ «ανειλικρινή», χαρακτηρίζοντας «γελοίο» τον ισχυρισμό του περί επικείμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ανεξέλεγκτη εισροή στη Βρετανία εκατομμυρίων Τούρκων.
«Υπήρξε μια στιγμή που νομίζω ότι η (πρώην υπουργός Άμυνας) Πένυ Μόρντοντ είπε σε ένα πρωινό κυριακάτικο πρόγραμμα ότι δεν είχαμε καμία δύναμη να σταματήσουμε την Τουρκία από την ένταξη στην ΕΕ. Απλά δεν είναι αλήθεια», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον πίστευε ότι στο δημοψήφισμα θα κέρδιζε η παραμονή στην ΕΕ. Αποδίδει το αποτέλεσμα στο γεγονός ότι ενώ η πλευρά του Remain χρησιμοποιούσε τεχνικά και οικονομικά επιχειρήματα, ενώ το στρατόπεδο του Leave επένδυσε στο συναίσθημα.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά επίσης ότι ίσως ένα δεύτερο δημοψήφισμα να είναι απαραίτητο για να άρει το αδιέξοδο στο Brexit.
Αναγνωρίζει δε ότι κάποιοι ίσως να μην τον συγχωρήσουν ποτέ για το δημοψήφισμα, ενώ άλλοι θα είναι ικανοποιημένοι από την απόφασή του. Λέει επίσης ότι έχει εμπλακεί σε ορισμένες «έντονες συζητήσεις» με πολίτες για το δημοψήφισμα από τότε που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.
Ως προς τη σημερινή κατάσταση στο Συντηρητικό Κόμμα, δηλώνει αντίθετος τόσο με την απόφαση αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου, όσο και με τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα των 21 μετριοπαθών «ανταρτών» βουλευτών. Προσθέτει ότι δε θεωρεί πως το no deal είναι «καλή ιδέα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις