Περίπου 4.500 Κύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση για απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» κατοίκου, που θα τους εξασφαλίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, σε σύνολο περίπου 1.340.000 πολιτών χωρών μελών της ΕΕ που το έχουν πράξει.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν την περίοδο έως τις 31 Αυγούστου. Μέχρι τότε 1.151.000 πολίτες είχαν λάβει θετική απάντηση στην αίτησή τους.
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου υποβλήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες αιτήσεις. Η αξιολόγηση κάθε αίτησης απαιτεί από μία έως τέσσερις ημέρες.
Συνολικά 4.500 Κύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση, εκ των οποίων 800 τον Αύγουστο. Επίσης, 29.900 Έλληνες υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτηση, εκ των οποίων 5.500 τον Αύγουστο.
Οι περισσότερες αιτήσεις, 240.000, έχουν υποβληθεί από Πολωνούς υπηκόους, εκ των οποίων 60.000 τον Αύγουστο, διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ακολουθούν οι αιτήσεις από Ρουμάνους (188.000), Ιταλούς (151.000), Πορτογάλους (117.000) και Ισπανούς (86.000).
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μπράντον Λιούις δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ είναι φίλοι μας και γείτονες και θέλουμε να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ωστόσο, η οργάνωση ‘The 3 Million’ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει μια σειρά ανησυχιών.
Κατ’ αρχάς τονίζει ότι η αύξηση των αιτήσεων τον Αύγουστο οφείλεται στην αναγγελία προθέσεων της κυβέρνησης Τζόνσον να τερματίσει άμεσα στις 31 Οκτωβρίου το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και αν αργότερα η πολιτική αυτή μετριάστηκε.
Σημειώνεται επίσης ο μεγάλος αριθμός (189.000) των εκκρεμών αιτήσεων που δεν έχουν εξεταστεί εντός λίγων ημερών, όπως διακηρύσσει το υπουργείο, καθώς και τον αριθμό των αιτήσεων που απορρίπτονται χωρίς προφανή λόγο.
Επιπλέον, τονίζεται ότι ένα ποσοστό γύρω στο 40% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορά χορήγηση του υποδεέστερου καθεστώτος του «προ-εγκατεστημένου κατοίκου», που αφορά πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί λιγότερο από πέντε χρόνια.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που θα έπρεπε να είναι, κάτι που γεννά ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια των ελέγχων που γίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διάρκεια της μέχρι τώρα διαμονής των αιτούντων στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση ζητά να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους το πιο ασφαλές για το μέλλον καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου. Το γενικότερο αίτημα της οργάνωσης παραμένει η μετατροπή του συστήματος «αιτήσεων» για διαμονή στη χώρα σε σύστημα «εγγραφής».
Ζητά επίσης την εγγραφή σε νόμο της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται αρχικά μέσω εφαρμογής έξυπνων κινητών τηλεφώνων και απαιτεί την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας, την απόδειξη διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δήλωση ενδεχομένων καταδικών για αδικήματα.
Είτε το Brexit υλοποιηθεί με συντεταγμένο τρόπο είτε χωρίς συμφωνία, οι Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να υποβάλουν την αίτησή τους.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πυροβολισμοί στη Λεμεσό: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει καρέ - καρέ τις κινήσεις του δράστη
• Samsung Galaxy S25 Edge: Επιβεβαιώθηκε η ταχύτητα φόρτισης και το πότε θα κυκλοφορήσει
• Θανατηφόρο με 50χρονο – Δεν φορούσε ζώνη ο άτυχος Ιουλιάν – Σφοδρή η σύγκρουση
• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες
• Ξέσπασε με... 7άρα ο ΑΠΟΕΛ πριν την Πάφο
• Μαρία Φιλίππου: Η αποκάλυψη για το θαύμα που έζησε στα γυρίσματα της σειρά «Άγιος Παΐσιος»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις