Το μεγαλύτερο ιδιωτικό αρχείο, αυτό της Τράπεζας Κύπρου, που αφορά τα τελευταία 120 χρόνια της κυπριακής ιστορίας, παίρνει το δρόμο της ψηφιοποίησης του.
Το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, το οποίο αποτελεί και την Έδρα της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, υλοποίησε το αρχείο.
Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε το πρωί από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό και τον Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλη Περσιάνη.
Το τεράστιο αυτό αρχείο, αποτυπώνει την ιστορία του τόπου και πολύ σοφά η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να το "ζωντανέψει" μέσω του Πανεπιστημίου, με όρους σύγχρονους, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε Κύπριο και Ευρωπαίο πολίτη, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο καθηγητής Αναγιωτός.
Η τεχνογνωσία και οι τεχνολογίες αιχμής του ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, θα προσφερθούν για να επικαιροποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν το θησαυρό αυτό, με μοντελοποίηση και ψηφιοποίηση και στη συνέχεια θα τον παρουσιάσουν στη βάση δεδομένων της Europeana.
"Έτσι το πολύτιμο αρχείο θα καταστεί κοινό κτήμα των Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών", συμπλήρωσε.
Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε πως , "για εμάς, αυτή η υπογραφή, είναι η απαρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας στην οποία επενδύουμε πολλά".
" Η Τράπεζα Κύπρου έχει στα αρχεία της 120 χρόνια όλων των φάσεων της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, τη στιγμή που το ΤΕΠΑΚ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της κοινωνίας μας στο μέλλον", είπε και πρόσθεσε, "συνδέουμε λοιπόν αυτό το παρελθόν με το μέλλον".
Όπως είπε "έχουμε μια υποχρέωση στην κοινωνία και αντιλαμβανόμενοι αυτήν την υποχρέωση, θεωρώ ότι με αυτήν την κίνηση θα συμβάλουμε στη διάχυση και στην ανάλυση ενός μεγάλου ιστορικού πλούτου από ένα κορυφαίο ίδρυμα, με σκοπό να αναπτυχθεί, όχι μόνο η ακαδημαϊκή αξία των δεδομένων και των στοιχείων του αρχείου που κατέχουμε, αλλά και η κοινωνική του αξία".
"Είναι μια μεγάλη επένδυση για εμάς και την κοινωνία, στο να μάθουμε περισσότερα από την ιστορία μας και να την καταστήσουμε πιο χρήσιμη για άντληση συμπερασμάτων για το μέλλον", κατέληξε ο κ.Περσιάνης.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, Συμεών Μάτσης, ανέφερε ότι το Ίδρυμα διαφυλάσσει πολύτιμο καλλιτεχνικό και αρχειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει ποικίλες και ιδιαίτερα πλούσιες αρχαιότητες, όπως η συλλογή αρχαίων νομισμάτων, ενώ διαθέτει μια σημαντική συλλογή μεσαιωνικών χαρτών, διάφορα παλαίτυπα, χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες και υδατογραφίες που αναφέρονται στον μακραίωνο πολιτισμό της Κύπρου.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, το Ίδρυμα διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρική συλλογή κυπριακής τέχνης, που αριθμεί πάνω από 850 έργα γνωστών Κύπριων καλλιτεχνών, περιλαμβανομένων έργων που προήλθαν από το Πολιτιστικό Κέντρο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, ενώ έχει υπό την εποπτεία του το ιστορικό αρχείο της Τράπεζας Κύπρου, που καλύπτει τα πρώτα 40 χρόνια του 20ου αιώνα, μέσω των εγγράφων που συλλέγονται για τις δραστηριότητες της αρχαιότερης τράπεζας της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε πως αυτό το αρχείο "δεν είναι απλά πλούτος, είναι ένα διαμαντοφυλάκιο, πάρα πολύ μεγάλης και μοναδικής αξίας".
"Το να ανοίξει αυτό το αρχείο προς το κυπριακό κοινό, την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και προς όλη την Ευρώπη, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν οργανισμό όπως η Τράπεζα Κύπρου", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη αρχίσει η εργασία ψηφιοποίησης μέρους του τεράστιου όγκου αρχειακού υλικού, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πότε η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί.
Όπως εξάλλου αναφέρθηκε, πέραν της ψηφιοποίησης του αρχείου, τα δυο μέρη συνεργάζονται και σε άλλους τομείς και ήδη έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθούν δωρεάν χώροι της τράπεζας, στη Λευκωσία, για εκδηλώσεις που προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του χρόνου από το ΤΕΠΑΚ.
Συγκεκριμένα, τον προσεχή Οκτώβριο θα φιλοξενηθεί μια παρουσίαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υλοποιείται από το ΤΕΠΑΚ και που αφορά στο θέμα της προστασίας και περιορισμού αντιγραφής των πρωτότυπων εκδόσεων.
Επίσης, τον Δεκέμβριο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου θα φιλοξενήσει εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ, στην οποίαν θα παρουσιαστεί ο τρόπος και η διαδικασία ψηφιοποίησης μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η διάσωση υλικών και άυλων πολιτισμικών αγαθών, σε ψηφιακή μορφή. Η εκδήλωση έχει ως αντικείμενο την προβολή των ιστορικών σχέσεων των πέντε κοινοτήτων της Κύπρου, την περίοδο πριν την Ανεξαρτησία.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις