Σας έχει τύχει ποτέ, ενώ πίνετε μια κρύα μπύρα, να αναρωτηθείτε γιατί συχνά (για την ακρίβεια, πιο συχνά από το αντίθετο) τα μπουκάλια της μπύρας είναι πράσινα ή καφέ;
Αν δεν ξέρετε την απάντηση, αλλά βαριέστε να το ψάξετε στο Google, σας έχουμε καλυμμένους. Η απάντηση είναι: Για να παραμένει φρέσκια.
Όταν η εμφιαλωμένη μπύρα πρωτοκαθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, η μπύρα αποθηκευόταν σε μπουκάλια από κανονικό γυαλί. Ωστόσο, όταν ο ήλιος χτυπούσε αυτά τα μπουκάλια, η μπύρα άρχιζε να μυρίζει άσχημα.
Αυτό συνέβαινε επειδή το γυαλί επέτρεπε στην υπεριώδη ακτινοβολία να φτάνει στη μπύρα, να επηρεάζει τον λυκίσκο και να αλλάζει το άρωμα, σύμφωνα με το Business Insider.
Έτσι, τα μπουκάλια της μπύρας έγιναν καφέ, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι ακτίνες του ήλιου, ώστε να παραμένει η γεύση όπως έπρεπε.
Λίγο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επειδή υπήρχε έλλειψη καφετιού γυαλιού, τα πράσινα μπουκάλια έγιναν και αυτά δημοφιλή.
Σήμερα, οι ζυθοποιοί έχουν και τη δυνατότητα να διατηρούν τη γεύση της μπύρας βάζοντας ειδικές επικαλύψεις για υπεριώδη ακτινοβολία στο γυαλί.
Και μια και μιλάμε για μπύρα, ξέρατε πως η παλαιότερη γνωστή συνταγή για μπύρα έχει ηλικία άνω των 4.000 ετών;
Αυτό προκύπτει από λίθινη πλάκα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, που ανάγεται στο 3100-3000 πΧ και αναφέρεται σε διανομή μπύρας. Επίσης, η μπύρα παραγόταν κυρίως από γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο. Ωστόσο, καθώς η οικονομία άλλαζε και μετατρεπόταν από αγροτική σε βιομηχανική, η μπύρα βγήκε στο εμπόριο, και φτιαχνόταν και πωλούνταν κυρίως από άνδρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις