ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος απένειμε μετάλλια εξαίρετης προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε τρεις προσωπικότητες

Ο Πρόεδρος απένειμε μετάλλια εξαίρετης προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε τρεις προσωπικότητες

Μετάλλια εξαίρετης προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον δρ Ανδρέα Πίττα, στον καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα και στον πρώην Υπουργό Νίκο Ρολάνδη, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τρίτη (03/9) το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, εξαίροντας τη διακεκριμένη πορεία τους και τις ανιδιοτελείς τους υπηρεσίες προς τον τόπο, καθώς και το πάθος με το οποίο υπηρέτησε ο καθένας εξ αυτών το όραμά του.

 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και πρέσβεις ξένων χωρών.
 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι τα μετάλλια απονέμονται εις ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης προσφορά των τιμώμενων προσώπων στην πατρίδα, εμφανώς ευδιάκριτη σε εθνικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο.
 
«Οι τρεις τιμώμενοι, αναπτύσσοντας ο καθένας στον τομέα του πολύπλευρη δραστηριότητα και οδηγούμενοι από αστείρευτη αγάπη και πηγαίο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, έθεσαν εμπράκτως τον εαυτό και τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της πατρίδος επεκτεινόμενων σε πολλές των περιπτώσεων υπέρ της ανθρωπότητας ευρύτερα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Για τον Ανδρέα Πίττα είπε συγκεκριμένα πως «διακρινόμενος από οξύνοια, καινοτόμο πνεύμα και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, συνέβαλε τα μέγιστα αφενός ως επιστήμονας ιατρός στην προαγωγή της ιατρικής στην Κύπρο και αφετέρου ως φαρμακολόγος μία αξιομνημόνευτη επιχειρηματική πορεία, άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργία της δικής του, ηγετικής στον χώρο, βιομηχανίας ομοιοδραστικών φαρμάκων».
 
Τόνισε ακόμα πως η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που ανέπτυξε η εταιρεία του κ. Πίττα, ευεργέτησε την οικονομία της Κύπρου και αποδείχθηκε ένας εκ των καλύτερων πρεσβευτών της επιχειρηματικότητας των Κυπρίων στη διεθνή κοινότητα.
 
Ανέφερε ότι παράλληλα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μίας ισχυρής και σταθερής συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες δραστηριοποίησής του, καθώς και ότι πολύπλευρη αναγνωρίζεται η συμβολή του στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, αλλά και της επιστημονικής έρευνας.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως από τη θέση του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου και από τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, ο Δρας Πίττας συνέβαλε καθοριστικά στην ευνομία και αριστεία του Ινστιτούτου, αλλά και στην ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία.

«Υψίστης σημασίας θεωρείται, επίσης, η δραστηριότητά του όσον αφορά τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των απαράμιλλης τέχνης και αξίας κλεμμένων θησαυρών των κατεχομένων μας, για την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, το Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Παύλου», πρόσθεσε.
 
Στάθηκε, τέλος, στο έντονο κοινωνικό έργο και δράση που ακολούθησε ο κ. Πίττας.
 
Για τον καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, ο Πρόεδρος σημείωσε πως κατέχοντας σημαντικές πανεπιστημιακές σπουδές, διδακτική εμπειρία σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιαίτερα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της πυρηνικής, σωματιδιακής και ιατρικής  φυσικής, της ενεργειακής πολιτικής, της έρευνας και καινοτομίας, έχει να επιδείξει στη μακρά δραστηριότητά του πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό έργο και αρθρογραφία.
 
Έργο, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, πρωτίστως αφορά τον επιστημονικό συντονισμό και την επίβλεψη ερευνητικών ομάδων ακαδημαϊκών διεθνούς κύρους σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων, συστημάτων και εξοπλισμού και τη συνακόλουθη εφαρμογή και χρήση τους προς την προαγωγή και την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πειραματικής επιστήμης.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο και την εξασφάλιση τα τελευταία οκτώ χρόνια πέραν των 7.5 εκατομμυρίων ευρώ από ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις σε δεκατέσσερα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία προσωπικά συντόνιζε, στη διαφύλαξη και την προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου και στην προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών “CERN”.
 
Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης το γεγονός ότι για τις επιστημονικές του επιδόσεις, ο καθηγητής Παπανικόλας διακρίθηκε και τιμήθηκε διεθνώς, ενώ συγκαταλέγεται στην επίλεκτη ομάδα των 12 νεοεκλεχθέντων ιδρυτικών μελών της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στο διορισμό του ως Συμβούλου της Κυβέρνησης και Ειδικού Απεσταλμένου για την Κλιματική Αλλαγή, σημειώνοντας πως ήδη, κάτω από τις δικές του συντονιστικές ενέργειες και στη βάση της αγαστής συνεργασίας του με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθείται ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ερευνητικό κέντρο, ούτως ώστε μέσω συστηματικών δράσεων να υλοποιηθούν οι στόχοι και οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των δυσμενών κλιματικών αλλαγών.                                         
    
Για τον Νίκο Ρολάνδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το όνομά του συνδέθηκε στενά με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας και πως επέδειξε καθ’ όλη την πορεία του παραδειγματική σταθερότητα θέσεων και αρχών, ως επίσης λόγων και πράξεων, και πέραν και μακριά από την εξυπηρέτηση των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, θέτοντας ως προτεραιότητα πάντοτε το εθνικό συμφέρον.
 
Αναλαμβάνοντας το 1998 το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ιδιαίτερης σπουδαιότητας θεωρείται το όραμα και οι χειρισμοί στους οποίους  προέβη σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και τη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την επιδιωκόμενη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
 
«Υπό το πρίσμα αυτό, η διορατικότητα και η δική του επιμονή θεμελίωσαν τη δική μας σημερινή προσπάθεια διανοίγοντας τον δρόμο στις επόμενες των Κυβερνήσεων για τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς με ορατές τις προοπτικές ανάπτυξης και τα πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας», συμπλήρωσε.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική προσφορά του στον τόπο από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες αυτές και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις διεκδικήσεις και την προώθηση ζητημάτων που άπτονται του κυπριακού προβλήματος.
 
Απευθυνόμενος στους τρεις τιμώμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «υπηρετώντας με χαρακτηριστικό πάθος τα οράματά σας, η συνολική σταδιοδρομία και το έργο που πετύχατε, το οποίο υπερβαίνει τα στενά όρια της Κύπρου, τιμά πρωτίστως εσάς τους ίδιους, αλλά και την πατρίδα μας».
 
«Την ίδια στιγμή, παραμένοντας με ταπεινότητα και εντιμότητα πιστοί στις αρχές και αξίες σας και συνυφαίνοντας τη δική σας αξιόλογη, πορεία με την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της Κύπρου, αποτελείτε για τον κάθε ένα από εμάς παράδειγμα υπευθυνότητας και παιδευτικής συνείδησης, ως επίσης αφοσίωσης και γνήσιας ανιδιοτελούς αγάπης προς τον τόπο μας», συμπλήρωσε.
 
Στην αντιφώνησή του, ο Δρ. Ανδρέας Πίττας εξέφρασε ευχαριστίες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή που του απονεμήθηκε και σημείωσε πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από το πληθυσμιακό της μέγεθος σε πάρα πολλούς τομείς.
 
Από πλευράς του ο καθηγητής Κώστας Παπανικόλας ανέφερε πως είναι με περισσή γενναιοδωρία που του απονέμεται το μετάλλιο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου αλλά και στην πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή, που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τον διόρισε σύμβουλο και ειδικό του απεσταλμένο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.  
 
Τέλος, ο πρώην Υπουργός Νίκος Ρολάνδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως ήταν «ο λόγος ύπαρξής» του και σημείωσε πως σήμερα το εθνικό πρόβλημα έχει φθάσει σε μια κατάσταση καθόλου εύκολη, ευχόμενος στον Πρόεδρο να ευοδωθούν οι προσπάθειές του για λύση. Είπε ακόμα πως «το ταξίδι του φυσικού αερίου ήταν πολύ δύσκολο» και πως όταν ο ίδιος έφυγε από το τότε Υπουργείο Εμπορίου, είχε προβλέψει πως θα λάμβαναν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ οι εξελίξεις που σημειώνονται σήμερα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top