Με το πέρας της σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη 03/09, οι ηγέτες των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. και κατάθεσαν τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τους Όρους Αναφοράς. Όπως είχε δηλώσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει υπόψη το Εθνικό Συμβούλιο και οι εισηγήσεις τους εισακούονται.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Νωρίτερα εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ και του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την εκτίμηση πως «είναι μονόδρομος να συνυπολογισθούν οι όροι αναφοράς, για να επαναρχίσει ο διάλογος» αναφέροντας ότι υπάρχει κοινή βάση στους όρους αναφοράς υποδεικνύοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και το Κοινό Ανακοινωθέν τον Φεβρουαρίου του 2014.
«Να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας «ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τότε σταδιακά θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων «η Τουρκία θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πως θα συμπεριφερθεί».
Για επικίνδυνες πρόνοιες στους όρους αναφοράς κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. Συνέχισε λέγοντας πως «συμφωνούμε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες εφόσον συνεχίζονται οι προκλητικές, επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες αλλά και οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στα Βαρώσια».
Τέλος ανέφερε πως «θα πρέπει να αποβάλουμε από πάνω μας το αίσθημα της ηττοπάθειας και της πολιτικής του κατευνασμού που ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για απελευθέρωση της Κύπρου».
Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ότι το πλαίσιο που θα αποτελέσει την βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα είναι αυτό που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Σεπτεμβρίου του 2017 και πως αυτή η έκθεση «είναι καθόλα αρνητική για την δική μας πλευρά καθώς περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις και καμία από τις σημαντικότερες υποχωρήσεις που θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα έγγραφο αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν σχέση με αυτά που θα δώσει η Τουρκία».
Ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση του Νίκου Αναστασιάδη, πως δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, εξέφρασε η Ελένη Θεοχάρους.
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε πως ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος για τις θέσεις του και εύχεται να λάβει την στήριξη που πρέπει.
Απαισιόδοξος στο ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες πάγιες θέσεις της στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εξερχόμενος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Ανέφερε δε, πως ένα τρίτο αδιέξοδο σε μια νέα διεθνή διαδοχική διάσκεψη «δεν θα είναι ένα ουδέτερο αποτέλεσμα, αλλά θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την δική μας πλευρά».
Στην αντίπερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση πως οι υπό συζήτηση όροι αναφοράς είναι ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της έναρξης των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι διασφαλιστούν κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν.
Ο κ. Κάρογιαν ανέφερε πως «ανεξαρτήτως των θετικών ή των αρνητικών, είναι ένα πλαίσιο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι από πριν θα υπάρξουν όλες εκείνες οι κινήσεις για αν διασφαλιστούν οι ανησυχίες και να διασφαλιστούν και αυτά που θεωρούμε ζωτικά και σημαντικά».
«15 χρόνια βαδίζουμε με τη λογική και το δόγμα της εποικοδομητικής ασάφειας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Συνεχίζοντας είπε, μεταξύ άλλων πως τα αποτελέσματα των προηγούμενων 15 χρόνων είναι ενδεικτικά για το πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε όταν συνεχίζουμε να κινούμαστε με τη λογική της «εποικοδομητικής ασάφειας».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί ένα από τους όρους αναφοράς, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ξεκαθαρισμένο, δεν είναι ένα γραπτό κείμενο, υπάρχουν διάφορες αναφορές, διάφορες ερμηνείες»
Επικίνδυνες εξελίξεις βλέπει ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. «Από την μέχρι σήμερα συζήτηση για την διαδικασία προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη, όμως από τις πρόνοιες τις οποίες συζητούνται θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις γιατί αυτά τα οποία συζητούνται ως όροι αναφοράς, κατά την άποψη μας, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό αλλά και από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες», είπε.
Σε σχέση με τους όρους αναφοράς, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι «τα ζητήματα είναι ασαφή τόσο όσον αφορά το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα με τα έξι σημεία» προσθέτοντας ότι «γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι περιλαμβάνει».
Θεωρούμε, συνέχισε, ότι είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένα πρωταρχικής σημασίας πλαίσιο να μην δίνεται γραπτώς για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια το τι προβλέπει εάν θα είναι απλά επικεφαλίδες για συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι στην ουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική να υπάρχουν συγκλίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kαταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας o Δήμος Αμμοχώστου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις