Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) τοποθετούμενη επί άρθρου που αφορά την μετάκληση από το εξωτερικό εμπειρογνώμονα για θέματα των ΤΑΕΠ και των επακόλουθων εισηγήσεων.
Όπως αναφέρει γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως «μάννα εξ ουρανού», γράφει ότι «με έκπληξη αναγνώσαμε ως μια εκ των ΄εισηγήσεων΄ που προβάλλει ως λύση της υποστελέχωσης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τη δήθεν αξιοποίηση ειδικευομένων ιατρών και φοιτητών ιατρικής»
Αν πραγματικά, σημειώνει, υπήρξε η συγκεκριμένη εισήγηση ή και πρόταση από τον συνάδελφο που εργάζεται στην Ελβετία και κλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ως εμπειρογνώμονας, τότε προφανώς χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης, η οποία θα πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψη της τα δεδομένα μεταξύ του Ελβετικού και Κυπριακού συστήματος Δημόσιας Υγείας (Ποσοστό ΑΕΠ, Χρηματοδότηση, Αριθμός Νοσηλευτηρίων, Ιατρών, Κλινών κ.λπ.). και τα μείζονα θέματα της Ιατρικής Ευθύνης, της Ηθικής και Δεοντολογίας που διέπουν την άσκηση του Ιατρικού Επαγγέλματος και τα οποία δεν διαφέρουν εντός της Ευρώπης και που προφανώς αποκλείει τις περιπτώσεις, κάποιος Ελβετός να εμπιστεύεται την υγεία του σε φοιτητή ιατρικής, ειδικά όταν πληρώνει το ψηλότερο κατά κεφαλή κόστος για την υγεία στη Ευρώπη.
Επίσης, το Ακαδημαϊκό και Κλινικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Ειδικευομένων στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.
«Δεν γνωρίζουμε αν το περιεχόμενο του άρθρου είναι αποτέλεσμα παρανόησης, παραπληροφόρησης ή εάν πράγματι παραθέτει αυτούσια αυτά που μεταφέρθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό που όμως σίγουρα απουσιάζει είναι οι λύσεις για το σήμερα και αύριο, αφού η υποστελέχωση σε Ιατρούς δεν έχει επιλυθεί και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι Ιατροί των ΤΑΕΠ πιθανώς θα μπορέσουν να πάρουν ανάσες σε περίπου ένα μήνα ! Ως τότε ….;», προστίθεται.
Και ενώ είναι προφανής ο λόγος της υποστελέχωσης των ΤΑΕΠ, αναφέρεται, παρόλα αυτά επιλέγουμε αλά καρτ φτηνές, «ελβετικές» δήθεν λύσεις, για τις οποίες αναμένουμε οπωσδήποτε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας.
«Αν η Επείγουσα Ιατρική που αποτελεί εξειδίκευση μετά από ειδικότητα υποβαθμίζεται σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ενός τεταρτοετούς φοιτητή τότε λυπούμαστε κύριοι πλανάσθε πλάνη οικτράν», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις