ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν μπορεί να αναβληθεί η αποκατάσταση των ενετικών τειχών, λέει η «προεδρία»

Δεν μπορεί να αναβληθεί η αποκατάσταση των ενετικών τειχών, λέει η «προεδρία»

Η συντήρηση των ιστορικών τειχών της Λευκωσίας, που άρχισαν να κτίζονται το 1500 και δεν έχουν υποστεί ολοκληρωτική αποκατάσταση για πολλά χρόνια, είναι ένα έργο που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «προεδρία» στα κατεχόμενα, μετά την κατάρρευση του προμαχώνα Γκουερίνι.


Αναφέρει επίσης ότι πριν από αυτό υπήρξαν δύο διαφορετικά σημεία κατάρρευσης των ενετικών τειχών της Λευκωσίας στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται, η "κυβέρνηση" προχώρησε στην έναρξη επιστημονικών μελετών για την προστασία των ιστορικών τειχών της Λευκωσίας και την έναρξη μιας διαδικασίας συντήρησης και αποκατάστασης υπό τον έλεγχο ειδικών. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της «προεδρίας» η συμπερίληψη του βόρειου τμήματος των ιστορικών τειχών στον κατάλογο της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά με τα έργα που πρέπει να επιδιορθωθούν κατά προτεραιότητα.
 
Προσθέτοντας ότι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς διεξάγει ένα ολοκληρωμένο έργο για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Τειχών της Λευκωσίας, η ανακοίνωση αναφέρει πως προκειμένου να προστατευθούν τα ιστορικά τείχη, ακολουθείται μια κατάλληλη πορεία σύμφωνα με το πλαίσιο και το έργο που προετοιμάζουν οι εμπειρογνώμονες και οι μελέτες αυτές βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής. Αυτές οι πληροφορίες, όπως προστίθεται, έχουν δημοσιοποιηθεί και στο παρελθόν.
 
Όπως αναφέρεται, σε πρώτο στάδιο, με πρωτοβουλίες της «προεδρίας», οι ρίζες των δέντρων που αναπτύσσονται στα τείχη της πόλης, πρασινάδα και θάμνοι, διατηρήθηκαν επιφανειακά και καθαρίστηκαν. Προστίθεται ότι η απαραίτητη εργασία για μόνιμη παρέμβαση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιο κατάλληλη εποχή. Αναφέρεται ακόμα ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο ολοκληρώθηκε και το πρώτο στάδιο της επιστημονικής και μόνιμης παρέμβασης στο έργο και οι απαραίτητες εργασίες επισκευής προγραμματίζονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
 
Σύμφωνα με το έργο που προγραμματίζεται σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την UNDP, η παρέμβαση κατά την πρώτη φάση είναι καθορισμένες από το γήπεδο της Τσεντίγκαγια έως την Πύλη της Κερύνειας. Στη δεύτερη φάση, η μελέτη θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο - Μάιο του 2020.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το έργο να επωφεληθεί από κονδύλια της ΕΕ, ενώ η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα παγώσει τα μη επείγοντα έργα ώστε να επιδιορθωθούν τα τείχη με κονδύλια που θα μεταφερθούν από τον προϋπολογισμό του 2019.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η κατάρρευση του προμαχώνα Γκουερίνι δεν έχει σχέση με αγριόχορτα και ρίζες δέντρων, όπως γράφτηκε στον Τύπο. Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, αναφέρεται, η υγρασία που συσσωρεύτηκε με την πάροδο των ετών βλάπτει τα τείχη και προκαλεί κατάρρευση.

Παράλληλα αναφέρεται ότι το βάρος των κτηρίων της «προεδρίας» στα τείχη της πόλης δεν έχει αυξηθεί πρόσφατα, ενώ έγιναν απαραίτητες διορθώσεις.

Τέλος αναφέρεται ότι η «προεδρία θα συνεχίσει την προστασία των ιστορικών τειχών της Λευκωσίας, που είναι μια πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα και τον κόσμο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top