ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε ο νόμος για επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων

Υπερψηφίστηκε ο νόμος για επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε πρόταση νόμου, η οποία έχει ως στόχο την επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Την πρόταση νόμου συνυπογράφουν οι Βουλευτές Άριστος Δαμιανού (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ), Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ), Κωστής Ευσταθίου (ΕΔΕΚ), Μιχάλης Γιωργάλλας (Αλληλεγγύη) και Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε παρέμβασή του ανέφερε ότι και ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος αγοραστής διαμερίσματος το οποίο είναι πλήρως εξοφλημένο. «Άρα, γνωρίζω και από πρώτο χέρι πως συμπεριφέρονται τα άλλα μέρη», είπε. Ευχαρίστησε την Επιτροπή Νομικών για την προσπάθεια της με έμφαση στο κοινωνικό πρόβλημα. Ενημέρωσε επίσης την Ολομέλεια ότι σε δύο επισκέψεις του στο Λονδίνο αρκετοί Βρετανοί Βουλευτές έκαναν παραστάσεις για το ζήτημα και ότι η Βουλή των Λόρδων έχει ορίσει Επιτροπή ειδικά γι αυτό το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, πρωτοβουλία του οποίου υπήρξε αρχικά η πρόταση νόμου, ανέφερε ότι εδώ και καιρό είχαμε εντοπίσει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

 «Χιλιάδες συμπατριωτών μας αλλά, δυστυχώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, και χιλιάδες αλλοδαπών, βρέθηκαν σε μια πολύ κακή κατάσταση, όπου ενώ είχαν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει πλήρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για αγορά ακινήτου, λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ή λόγω πολεοδομικών προβλημάτων έμειναν εγκλωβισμένοι χωρίς να γίνει κατορθωτό να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν το όνομα τους την περιουσία τους ουσιαστικά», είπε.

Αυτή η κοινωνική αδικία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κτηματολογίου, αφορά περίπου 30.000 ανθρώπους, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η πρόταση νόμου ετοιμάστηκε μέσα από αρκετές και πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με την πολύ έντονη συνδρομή του Διευθυντή Κτηματολογίου και των λειτουργών του.

Σήμερα, σημείωσε, «δίνουμε μια νέα ευκαιρία στο Κτηματολόγιο με τη βελτίωση και την επικαιροποίηση του νόμου, να αντιμετωπίσει νομικά προσκόμματα που θέτουν οι τράπεζες στη διαδικασία τιτλοποίησης».

Ενημέρωσε επίσης ότι παρά τα προβλήματα, η υφιστάμενη νομοθεσία έδωσε την δυνατότητα τιτλοποίησης σε 6.500 οικογένειες. Με τη βελτίωση ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν οι αριθμοί και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι είναι γνωστό πως η Βουλή από το 2014 είχε εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της γι αυτή την κατηγορία ανθρώπων, Κύπριων και ξένων, οι οποίοι είχαν ουσιαστικά παραπλανηθεί από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους που ήταν 17.000 με 20.000 είχαν σε μεγάλο βαθμό ή και εξ ολοκλήρου αποπληρώσει το χρέος τους έναντι του επιχειρηματία ανάπτυξης γης αλλά αυτός δεν είχε πληρώσει τα δικά του χρέη έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εκποίησης.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες και από την Κυβέρνηση για μια νομοθεσία η οποία φαίνεται ότι έχει καλύψει τους περισσότερους. Υπάρχει, πρόσθεσε, όμως ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 10% και κάποιες αποφάσεις δικαστικές οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν και στην ανατροπή της υφιστάμενης νομοθεσία. Γι αυτό, είπε, ήταν αναγκαίο να γίνει αυτή η μεγάλη προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι να συμπληρωθούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της νομοθεσίας που ήδη κρίθηκε πρωτοβάθμια αντισυνταγματική για την προστασία χιλιάδων πολιτών καλή τη πίστη αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν και δεν πέτυχαν μεταβίβαση στο όνομά τους των ακινήτων που αγόρασαν, παρά το γεγονός ότι είχαν εκπληρώσει το σύνολο ή σε μεγάλο βαθμό τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και είχαν καταθέσει τα πωλητήρια έγγραφά τους στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ως προς τους λόγους του εγκλωβισμού αγοραστών έκανε λόγο για «ατέρμονες, αδιέξοδες καταστάσεις, το αλαλούμ που ακολουθείτο με την σιωπηρή, αλλά ένοχη σιωπή όλων στο βωμό του εύκολου κέρδους και της αρπαχτής των επιχειρηματιών, στην εκμετάλλευση της φούσκας των ακινήτων που δημιουργείτο από το 2007 και εντεύθεν, αλλά και στο δεδομένο χρόνο, εκείνη την εποχή, στις πρακτικές των τραπεζών και των πολιτών με τις οποίες το ίδιο ακίνητο ήταν βεβαρημένο με δεύτερη αλλά και με άλλες διαδοχικές υποθήκες, εν αγνοία των αγοραστών».

 «Είναι αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πήρε και διεθνή διάσταση, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και με αναφορά της Κομισιόν δια του Προέδρου της, αναφορικά με τις πρακτικές και την μη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διόρθωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης» είπε ο κ. Γεωργίου.

Πιστεύουμε ότι με τη νομοθετική αυτή λύση θα απαμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.  Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του Βουλευτές, τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και τους λειτουργούς του οι οποίοι για 18 μήνες σε 16 διαφορετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών ήταν παρόντες.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να επιλύσει μια μεγάλη αδικία και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας. Πρωτίστως, συνέχισε, πρέπει να πω ότι αυτή η πρόταση νόμου ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Άριστου Δαμιανού του ΑΚΕΛ ενώ κατά τη διάρκεια προστέθηκαν και άλλα κόμματα, έτσι ενώπιον της Ολομέλειας η πρόταση νόμου υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα. 

«Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να διορθώσει μια μεγάλη αδικία που υφίστανται συμπολίτες μας, οι οποίοι πλήρωσαν στο ακέραιο όλες τους τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από μία σύμβαση πώλησης ακινήτου». Συμπολίτες μας, πρόσθεσε, «οι οποίοι έχουν τιμήσει στο ακέραιο, είναι καλόπιστοι, έντιμοι και συνεπείς άνθρωποι οι οποίοι πλήρωσαν αυτό ήθελαν να αγοράσουν, παρά ταύτα συνεπεία της ασυνέπειας του άλλου μέρους εγκλωβίστηκαν σε μια διαδικασία όπου δεν μπορούσαν να πάρουν τίτλο για το ακίνητό τους».

Η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Δικαστήριο. Η πρόταση νόμου προσπαθεί να επιλύσει την αντισυνταγματικότητα την οποία επισήμανε το Δικαστήριο και πιστεύουμε ότι το έχουμε πετύχει, είπε η κ. Ερωτοκρίτου.

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου αφορά τους αγοραστές οι οποίοι έχουν καταβάλλει ολόκληρο το τίμημα της αγοραπωλησίας ή το μεγαλύτερο μέρος αυτής, έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο στο Κτηματολόγιο και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλο όχι συνεπεία δικής τους παράλειψης.

Είπε επίσης ότι προστατεύονται και τα δικαιώματα του ενυπόθηκου δανειστή αφού προβλέπεται υποχρέωση του Κτηματολογίου να γνωστοποιήσει το θέμα και να τον προσκαλέσει να λάβει μέρος στη διαδικασία.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοθέτημα θα είναι και το τελευταίο που θα λύσει αυτά τα προβλήματα.  Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής του υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει προηγουμένως πρόταση νόμου για την πολεοδομική αμνηστία, η οποία αναμενόταν να απεγκλωβίσει τους αγοραστές. Αυτή η νομοθεσία περάστηκε, ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ακόμα βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή γιατί πάλι μεγάλος αριθμός αγοραστών παραμένει εγκλωβισμένος, ανέφερε.

Ευελπιστούμε, είπε, ότι μέσα από αυτή την νομοθεσία επιτέλους θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, φαίνεται σε πολλά ζητήματα να υπάρχει ευθυνοφοβία από κάποιους στα κυβερνητικά τμήματα να αναλάβουν ευθύνες για να επιλύσουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top