ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Γκουτέρες για παράταση της εντολή της αποστολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Πρόταση Γκουτέρες για παράταση της εντολή της αποστολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Καθοριστική θεωρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ως αναγνώριση της συνέχισης της συμβολής της στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, συστήνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της αποστολής μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Αυτό αναφέρει ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (10/7) στα μέλη του Σ.Α.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης, ακόμη και στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, αφιερώνεται στα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του περασμένου εξαμήνου στην ουδέτερη ζώνη και αφορούν ως επί το πλείστον πολίτες, θέματα εγκληματικότητας, αλλά και τις εντάσεις στα Στροβίλια και τη Δένεια.

«Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις και οι χαμηλές εντάσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέσω της παρακολούθησης, της εμπλοκής της και των επαφών της, εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν απαραίτητο ρόλο στην πρόληψη της κλιμάκωσης. Με ανησυχεί το γεγονός ότι, εν αναμονή της πλήρους επανάληψης των συνομιλιών στην Κύπρο, θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νεκρή ζώνη και πέραν αυτής» σημειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, η συνεχιζόμενη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει καθοριστική για την αναφορά και την αντιμετώπιση παραβιάσεων σύμφωνα με την εντολή της, την πρόληψη των εντάσεων, τη συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που συμβάλλουν στην πολιτική διευθέτηση. «Ως αναγνώριση της συνέχισης της συμβολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, συστήνω συνεπώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της αποστολής μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενος την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2354 να υποβάλει έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα ώστε να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα, αναφέρει ότι αυτό το αίτημα αποτέλεσε σημαντική υπενθύμιση πως ακόμη και σε μακροχρόνιες ειρηνευτικές επιχειρήσεις όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και προσαρμογές.

«Σε ευθυγράμμιση με την «Πρωτοβουλία Δράσης για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις», δεσμεύομαι να διασφαλίσω το υψηλότερο επίπεδο ειρηνευτικής απόδοσης. Είμαι επίσης ενήμερος για τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών σε μια λιτή αποστολή όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρόλα αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ολοένα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ», υπόσχεται ο κ. Γκουτέρες.

Περιγράφοντας τις εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα, σημειώνει ότι δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε παύση. Και υπενθυμίζει την σχετική αναφορά της τελευταίας του έκθεσης για την αποστολή καλών υπηρεσιών της 16ης Απριλίου, ότι η ανώτερη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, συνέχισε τις διαβουλεύσεις της για λογαριασμό του, «με στόχο τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας σχετικά με τους όρους αναφοράς που θα αποτελούσαν συναινετικό σημείο έναρξης για μια πιθανή διαπραγματευτική κατάληξη (conclusion) στο Κυπριακό».

Ο Γενικός Γραμματέας παραθέτει λεπτομερώς τα όσα συμφώνησαν και προώθησαν οι δύο ηγέτες σε σχέση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η μόνιμη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων και ο καθαρισμός 18 επικίνδυνων περιοχών.

Ενημερώνει επίσης εκτενώς το Σ.Α. για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις δύο πλευρές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο της εντολής που δόθηκε από το ψήφισμα 2453 για καθιέρωση μηχανισμών και ενίσχυση των υπαρχουσών πρωτοβουλιών, «με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ρόλο διευκολυντή, για την αποτελεσματική ελάφρυνση των εντάσεων και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το σύνολο του νησιού και επηρεάζουν όλους τους Κύπριους».

Όσον αφορά το Κυπριακό, συνεχίζει ο ΓΓ, «παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αρχική εμπλοκή στο θέμα των ‘μηχανισμών’, η διάθεση που περιβάλει την ειρηνευτική διαδικασία δεν βελτιώθηκε, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την ουσία και κατηγορούν η μία την άλλη για την επίμονο αδιέξοδο. Ελλείψει διαπραγματεύσεων, ο σκεπτικισμός παρέμεινε ευρέως διαδεδομένος και το ενδιαφέρον και η ελπίδα για την ειρηνευτική διαδικασία παρέμειναν χαμηλά. Παρά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2453 (2019) και προς τους δύο ηγέτες να ‘βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις (...) προετοιμάζοντας τις κοινότητες για διευθέτηση και (...) να παράσχουν πιο εποικοδομητικά και εναρμονισμένα μηνύματα’, ελάχιστες προσπάθειες σημειώθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει.

Στα συμπεράσματά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επικαλούμενος και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που αναλήφθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση με χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει ότι αυτά υποδηλώνουν πως οι προσδοκίες του κοινού σχετικά με την επανάληψη των συνομιλιών και τις προοπτικές διευθέτησης παραμένουν χαμηλές.
«Όπως ανέφερα στην τελευταία μου έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών μου, υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο, δηλαδή η έλλειψη μιας λύσης για το Κυπριακό, δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης ευρεία υποστήριξη προς την άποψη ότι ο ορίζοντας μιας ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τα μέρη να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά, δημιουργικά και με τον απαραίτητο επείγοντα χαρακτήρα. Τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους θα πρέπει να εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας για να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέρμα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα» λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα δηλώνει ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες – όπως αναφέρει - δεν συνέβαλαν σε μια θετική ατμόσφαιρα για την επανάληψη των συνομιλιών. «Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ συνέχισε να υπάρχει μια ιδιαίτερα πυκνή συγκέντρωση διαφόρων εθνικών και κοινών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων του, ο ΓΓ σημειώνει πως συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά και με ανησυχία τις εξελίξεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. «Υπογράμμισα επανειλημμένα ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο προς όλα τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τον στόχο αυτό, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων» λέει.

Με αφορμή και την κατάσταση στα Στροβίλια και τη Δένεια, αλλά και άλλα που αφορούν γεωργούς κλπ, ο ΓΓ τονίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία να σεβαστούν οι πλευρές την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επικαλούμενος την σχετική αναφορά του ψηφίσματος 2453 του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι είναι καθοριστικό και οι δύο πλευρές να δεχτούν και να βοηθήσουν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εφαρμογή του σημειώματος του 2018 (aide –memoire). «Χωρίς αυτό, η ικανότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ουδέτερης ζώνης και να διατηρήσει ένα σταθερό περιβάλλον μέσα σε αυτήν θα γίνεται ολοένα και πιο αμφισβητούμενη, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και σε πολιτικό επίπεδο» συμπληρώνει.

Σημειώνει πως όταν προκύπτουν παρεξηγήσεις και εντάσεις, πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχοντες μηχανισμοί επαφής με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία κυκλοφορίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλήθηκαν στην Στροβιλιά και αλλού πρέπει να αρθούν αμέσως και μόνιμα και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα της Αποστολής να περιπολεί και να εκτελεί άλλες δραστηριότητες βάση της εντολής της» αναφέρει.
Ειδικά για τα Στροβίλια, που όπως γράφει παρέμειναν πηγή τριβής μεταξύ των πλευρών, ο ΓΓ τονίζει ότι «Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια».

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top