ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε νέος νόμος κατά της φυγοστρατίας

ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε νέος νόμος κατά της φυγοστρατίας

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Παρασκευή (28/6) δύο νόμους που στοχεύουν στον περιορισμό της φυγοστρατίας και τη διευκόλυνση των προσωρινά απωληθέντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα υγείας.

Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε τροποποιεί του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε να μην είναι δυνατή η έκδοση δελτίου υγείας σε αθλούμενο στρατεύσιμο ο οποίος έχει κληθεί και καταταχθεί στην Εθνική Φρουρά δυνάμει των διατάξεων του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου και απολύθηκε προσωρινά από την Εθνική Φρουρά είτε ως ακατάλληλος για στράτευση (Ι/5) είτε λόγω χορηγηθείσας σε αυτόν αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσής του για στρατιωτική υπηρεσία, λόγω νοσήματος ή πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική υγεία.

Ο νόμος έχει ισχύ για τους στρατευσίμους από το έτος 2019 και εντεύθεν.

Πριν την έναρξη της συζήτησης το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή, λόγω της στενότητας του χρόνου κατά το οποίο συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και επειδή όπως αναφέρθηκε δυνατόν να επηρεάσει τον προγραμματισμό που έκαναν αθλητές.

Το αίτημα για αναβολή απορρίφθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον, καθώς οι πλειοψηφία της Βουλής έκρινε πως η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί για την επερχόμενη κατάταξη.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως κατανοεί τη βάση του αιτήματος του ΑΚΕΛ για αναβολή, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει κατανοητό από το Υπουργείο Άμυνας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη τακτική της κατάθεσης νομοθετημάτων της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε πως τα απαράδεκτα ψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται η φυγοστρατία, διέψευσαν τις προσδοκίες που υπήρξαν ότι με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας θα μειωνόταν και η φυγοστρατία.

Με τον νέο νόμο οι αθλητές θα έχουν αυξημένες παραχωρήσεις για τις αθλητικές τους υποχρεώσεις, εξήγησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, επισημαίνοντας ότι η Βουλή έπραξε το καθήκον της και είναι πλέον θέμα εφαρμογής του νόμου από το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΦ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται μέτρα για ριζική πάταξη της φυγοστρατίας.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η φυγοστρατία είναι τοξική νοοτροπία και ο νόμος είναι ένα εργαλείο. Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης ανέφερε πως αναμένει πιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για να λυθεί το πρόβλημα της φυγοστρατίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η φυγοστρατία είναι γάγγραινα για την εθνική φρουρά, αλλά ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό 3 ημέρες πριν την κατάταξη να αλλάξουμε τον νόμο. Εξέφρασε την άποψη ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα σε αθλητές και ποδοσφαιριστές, καθώς όπως ανέφερε η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας είναι πως οι αθλητές που έχουν δελτία υγείας σε ισχύ, αν δεν καταταγούν τα δελτία υγείας δεν θα ανανεωθούν. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε επίσης την άποψη πως δεν μπορεί να απαγορευτεί σε άνθρωπο που έχει προβλήματα ψυχικής υγείας να συνεχίσει να αθλείται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου διευκρίνισε πως ο νόμος δεν αφορά όλο τον κόσμο και αυτούς που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα υγείας, αλλά αυτούς που παίρνουν προσωρινό απολυτήριο ή αναβολή ξεγελώντας το σύστημα.

«Σε καμία περίπτωση δεν αφορά ανθρώπους που έχουν πραγματικά προβλήματα υγείας», τόνισε προσθέτοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις που εξασφάλισαν πιστοποιητικά από ψυχιάτρους και όταν μαθεύτηκε η προώθηση του νόμου για τα πιστοποιητικά υγείας πήγαν σε δευτεροβάθμιο ιατροσυμβούλιο και ακυρώθηκαν τα πιστοποιητικά των ψυχιάτρων.

Ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε αφορά την επανεξέταση των προσωρινά απολυθέντων εθνοφρουρών για λόγους υγείας κάθε 2 χρόνια, ή όποτε κριθεί αναγκαίο από τον Υπουργό Αμυνας με τελευταία επανεξέταση το 40ο έτος της ηλικίας τους.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε διαλάμβανε επανέξεταση κάθε 3 χρόνια, αλλά ο χρόνος επανεξέτασης μειώθηκε στα 2 έτη ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από προφορική τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 39 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Λίνος Παπαγιάννης).

Ο κ. Κώστα είπε πως με τον 1ο νόμο που ψηφίστηκε ο στόχος ήταν να δυσκολέψουμε τη φυγοστρατία, όμως με αυτόν θα τους επιβραβεύσουμε καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε 3 χρόνια θα γίνεται επανεξέταση, ενώ σήμερα είναι κάθε 1 χρόνο, και κατέθεσε προφορική τροπολογία για επανεξέταση κάθε 2 χρόνια.

Ο κ. Κώστα ανέφερε επίσης πως αναμένεται στη Βουλή νομοσχέδιο ώστε με νόμο όσοι έχουν προβλήματα υγείας εκτός από ψυχολογικά θα απολυθούν οριστικά.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε πως πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας με την ισχύουσα νομοθεσία μεταξύ των ετών 2013 έως 2017 έχουν γίνει 9.967 παραπομπές για επανεξέταση 3.727 προσώπων, που είχε αποτέλεσμα να κριθούν 223 στρατεύσιμοι ως κατάλληλοι από υγειονομικής άποψης. Παρατήρησε πως η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι αναποτελεσματική λόγω του αυξημένου διοικητικού φόρτου και κόστους.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top