Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πως είναι προτιμητέα η ειρήνη, το δίκαιο και συνεννόηση για την πρόοδο, παρά οι αυθαίρετες ενέργειες, η αναταραχή και οι απειλές.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών είπε πως έθεσε ως στόχο ζωής να προσπαθήσει ώστε να δημιουργηθούν όλες οι απαιτούμενες συνέργειες και συνθήκες που να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό που να εδράζεται, πριν και πάνω από όλα στον αλληλοσεβασμό, σε αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και τον σεβασμό των αρχών και των αξιών της ΕΕ, στην οποία η ένταξη αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από της εγκαθιδρύσεως της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ανέφερε πως υπήρξε πρόοδος στις προσπάθειες επίτευξης λύσης όπως υπήρξαν και υπαναχωρήσεις, είπε πως για πρώτη φορά έγινε κατορθωτό να αναδειχθεί το θέμα ασφάλειας, εγγυήσεων και η ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων, που αποτελούν την αιτία των όσων δεινών αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Πρόσθεσε πως η συνθήκη εγγυήσεων έδωσε το καταχρηστικό δικαίωμα να παρεμβαίνουν οι μητέρες πατρίδες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ακολούθως ότι η μεν Ελλάδα μετά το 1974 σεβάστηκε απόλυτα την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία όμως και η άλλη των εγγυητριών δεν έπαυσαν να διαδραματίζουν έναν ρόλο υποσκαπτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε ξεκάθαρα την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αναχρονιστικοί θεσμοί όπως οι εγγυήσεις τρίτων σε ένα ανεξάρτητο κράτος.
Σημείωσε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους – μέλους της ΕΕ διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη κατάχρηση από τον οποιονδήποτε των όσων δικαιωμάτων έχουν οι πολίτες.
Τις πιο κρίσιμες ώρες, όταν ωρίμασαν οι συνθήκες και βρισκόμασταν στον Κραν Μοντανά, υπήρξε η ελπίδα ότι επιτέλους, και μετά τις διαβεβαιώσεις πολλών και διαφόρων, η Τουρκία θα συνειδητοποιούσε και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιλαμβάνονταν ότι αν είναι να υπάρξει λύση απαιτείται πριν και πάνω από όλα αλληλοσεβασμός και οι ανησυχίες του ενός να γίνονται σεβαστές από τον άλλον και η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί απειλή για τον άλλον.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μέσα στα πλαίσια που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες, προσθέτοντας πως 7 μήνες πριν τις εκλογές με τόλμη και κίνδυνο και συνέπεια να του αποδίδονται άλλα ελατήρια, υπέβαλε γραπτές προτάσεις σε 6 σημεία εκ των οποίων τα δύο απαιτούσα αποφασιστικότητα και τόλμη, ώστε να αντέξεις το πολιτικό κόστος και να αποδειχθείς χρήσιμος για την πατρίδα σου.
Συνεχίζοντας επεσήμανε πως είμαστε οι μόνοι που δώσαμε γραπτές προτάσεις και στα 6 σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ οι Τ/κ και η τουρκική πλευρά έδωσαν μόνο 1, που αφορούσε τη διατήρηση των εγγυητικών δικαιωμάτων, την μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, την εξίσωση των Ελλήνων και των Τούρκων, την θετική ψήφο των Τ/κ ερμηνεύοντας πως τάχα η θετική ψήφος αποτελεί πολιτική ισότητα και όχι πολιτική ανισότητα, συμπλήρωσε.
Εκφράζοντας λύπη επειδή κάποιοι εθελοτυφλούν, μη παρακολουθώντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κάποιοι προσπαθούν, κάπου να μας αποδώσουν ευθύνη ότι το αδιέξοδο δημιουργεί νέα τετελεσμένα και διερωτήθηκε ποια είναι η εισήγηση τους.
Να αποδεχθούμε οτιδήποτε γιατί διαφορετικά θα είμαστε υπεύθυνοι για την επιθετικότητα ή για τις επεκτατικές πολιτικές της Αγκυρας;, συνέχισε να διερωτάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι το όραμα που έχει είναι να δει να αποκαθίστανται η ειρήνη, η σταθερότητα, η προοπτική και το μέλλον της χώρας, κατά το υπόλοιπο της θητείας του και όχι η ευάλωτη και ευαίσθητη ειρήνη που επικρατεί σήμερα.
Διαβεβαίωσε ακόμα πως με στοχευμένες και μελετημένες πολιτικές πέρα από την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και τις άριστες σχέσεις με τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ αποδείχθηκε ότι είμαστε σεβαστοί στην ΕΕ.
Ακόμα και την ώρα των μεγάλων συμφερόντων των Ευρωπαίων εταίρων μας εκείνο που επικρατεί είναι οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και διερωτήθηκε πόσοι σήμερα δεν αναγνωρίζουν τη μεγάλη συνεισφορά του Γλαύκου Κληρίδη στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Φανταστείτε να είμασταν εκτός ΕΕ είτε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είτε σήμερα που η ύπαρξη και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας απειλείται, είπε διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή, μέσα από τις προσπάθειες μας θα γίνει συνείδηση και στην Τουρκία ότι είναι προτιμητέα η ειρήνη παρά οι απειλές και η όποια αναταραχή και ότι είναι προτιμητέο το δίκαιο και η συνεννόηση παρά οι αυθαίρετες ενέργειες που δεν βοηθούν και δεν θα βοηθήσουν κανένα κράτος στην πορεία του να προοδεύσει.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις