Συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα (10/6) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.
Ο εκζητούμενος συνελήφθη στις 21 Μαρτίου 2019, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα, ενώ στην προηγούμενη δικάσιμο η Εισαγγελία του Αμβούργου είχε κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου Λάρνακας, ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι γερμανικές αρχές απέστειλαν νέο ένταλμα έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ, αυτή τη φορά υπογεγραμμένο από Δικαστήριο της χώρας, βάσει του οποίου ο εκζητούμενος επανασυνελήφθη.
Ο εκζητούμενος αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή 7 Ιουνίου, όταν εκπληρώθηκαν οι εγγυήσεις που έθεσε το Δικαστήριο, δηλαδή η κατάθεση χρηματικού ποσού ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ δύο επιχειρηματίες κατέθεσαν τραπεζικές αξιόχρεες εγγυήσεις 80 χιλιάδων ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με τους όρους του Δικαστηρίου ο εκζητούμενος πρέπει να παρουσιάζεται καθημερινά σε Αστυνομικό σταθμό στη Λεμεσό ενώ έχει ήδη καταθέσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα
Στη σημερινή διαδικασία ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Χαραλάμπους ανέφερε ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ο εκζητούμενος υπέβαλε αίτημα για νομική αρωγή και ζητήθηκε η ετοιμασία έκθεσης από το Γραφείο Ευημερίας αναφορικά με την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση.
Η Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής ανέφερε στο Δικαστήριο ότι από τη μελέτη της έκθεσης του Γραφείου Ευημερίας φαίνεται ότι ο εκζητούμενος δεν έχει οποιαδήποτε εισοδήματα και δεν έφερε ένσταση στη παροχή νομικής αρωγής.
Ο κ. Χαραλάμπους ενέκρινε το αίτημα του Κορκμάζ για νομική αρωγή και ο εκζητούμενος όρισε ως δικηγόρο του τον Ευστάθιο Ευσταθίου.
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο πελάτης του ζήτησε όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του που εκδόθηκε από τις γερμανικές δικαστικές αρχές και όλα τα έγγραφα που το συνοδεύουν, μεταφραστούν στη μητρική του γλώσσα.
Γι’ αυτό και ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης μέχρι να γίνει η μετάφραση. Ταυτόχρονα ζήτησε όπως του δοθεί η επιστολή ημερομηνίας 31/5/19 που στάληκε από την Κεντρική Αρχή της Κύπρου προς την αντίστοιχη της Γερμανίας γιατί όπως εξήγησε «πιθανότατα να στοιχειοθετείται κατάχρηση εξουσίας».
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιστολή θα δοθεί σήμερα κιόλας στον κ. Ευσταθίου.
Σε ερωτήσεις του κ. Χαραλάμπους γιατί μέχρι σήμερα ο εκζητούμενος δεν ζήτησε να μεταφραστούν στην μητρική του γλώσσα τα σχετικά έγγραφα, ο συνήγορος υπεράσπισης του απάντησε πως ο πελάτης του εξέφρασε την επιθυμία να γίνει κάτι τέτοιο στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη δικάσιμο.
Ανέφερε ακόμα ότι οι μεταφράσεις των εγγράφων έγιναν από εθελοντές φίλους του εκζητούμενου που γνωρίζουν κουρδικά και τουρκικά, ωστόσο επειδή τα άτομα αυτά δεν ήταν επαγγελματίες, θεωρούμε πως η προφορική μετάφραση δεν ήταν επαρκής.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα για αναβολή στη διαδικασία και έδωσε οδηγίες να μεταφραστούν τα σχετικά έγγραφα στην τουρκική γλώσσα εντός μίας εβδομάδας.
Αφού ανέφερε ότι τα χρονικά πλαίσια είναι στενά και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, όρισε ως επόμενες δικάσιμους τις ημερομηνίες 19, 20, 21, 24 και 28 Ιουνίου 2019.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις