Ο τέως Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε συνέντευξή του, άσκησε δριμεία κριτική κατά της ηγεσίας και γενικότερα, στο κόμμα του ΔΗΣΥ.
Αρχικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος', χαρακτήρισε 'θλιβερή εικόνα' του κόμματος και ανέφερε ότι η ηγεσία βρίσκεται σε πρόδηλη δυσαρμονία με τον συναγερμικό κόσμο. «Και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται κιόλας. Θεωρώ ότι σε αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του κόμματος η συγκεκριμένη ηγεσία, δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Συναγερμό στις ράγες που θεμελίωσε η ιστορική μας ηγεσία. Για μένα η σημερινή εικόνα ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα, γι’ αυτό έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου από πέρσι», ανέφερε.
«Εκφράζω όμως την αγωνία μου ως συναγερμικός, αφού από το 1982 βρίσκομαι συνειδητά και κατ’ επιλογή σε αυτό το χώρο. Δεν μπορώ να καθίσω απαθής και να αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος πλέον απομακρύνεται από τις αξίες που τον διέκριναν από τους υπόλοιπους σχηματισμούς» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το τι πιστεύει ότι πηγαίνει στραβά και γιατί δεν λήφθηκε το μήνυμα που στάλθηκε σε βουλευτικές και ευρωεκλογές ο κ. Παμπορίδης είπε: «Υπάρχει αποξένωση από τη βάση επειδή υπάρχει αποξένωση από τις αρχές και αξίες τις οποίες ο Συναγερμός υπηρέτησε από την ίδρυσή του. Ο Γλαύκος Κληρίδης μνημονεύεται κάθε τρεις και λίγο μόνο στα λόγια, ενώ θα έπρεπε να μνημονεύεται με σεβασμό για τις παρακαταθήκες του. Δέστε για παράδειγμα το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ που ήταν τέκνο του Κληρίδη και που η δική μας Κυβέρνηση κατάφερε τελικά να το υλοποιήσει και να το προσφέρει στον λαό, ως την σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση του τόπου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος το πολέμησε αγνοώντας επιδεικτικά τη βάση».
«Κατεβήκαμε σε ευρωεκλογές και αντί να προτάσσουμε το εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης ως όραμα, λέγαμε στον κόσμο «αν δεν σας αρέσει ψηφίστε τους άλλους». Και λυπούμαι αλλά μάλλον ούτε και τώρα δεν φαίνεται να λήφθηκε το μήνυμα. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο πατριωτισμός που για τους συναγερμικούς είναι ένα υγιές συστατικό μας στοιχείο, να μετατρέπεται σε εθνικιστικό παραλήρημα επειδή κάποιοι παρασύρθηκαν από τις κορώνες ενός ακροδεξιού σχήματος. Οι λογικές του «όλοι οι καλοί χωράνε» προδίδουν την ποιότητα για χάριν των αριθμών. Αυτό λοιπόν έχει κόστος ανάμεσα στο παραδοσιακό συναγερμικό ακροατήριο» επισήμανε.
Επίσης, σε επισήμανση ότι είναι προφανές ότι το κόμμα έπαψε να είναι ελκυστικό για τους νέους ψηφοφόρους, όπου υπερτερούσε παραδοσιακά, όπως και στη μετριοπαθή δεξιά και στους αστούς απάντησε: «Δεν ήταν ποτέ όραμα του συναγερμικού κόσμου να καταστεί το κόμμα μας ο ενορχηστρωτής του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και ο εκτελεστής των επιταγών των Τραπεζών και των “ισχυρών” οικονομικών συμφερόντων. Δεν μας γύρισε τυχαία την πλάτη ο κόσμος μας. Νεολαία και σκεπτόμενοι πολίτες δεν προσελκύονται χωρίς όραμα και πλάνο για διαρκή ρήξη με το παλιό και το σάπιο. Συμβιβαστήκαμε με το βόλεμα των “ημετέρων” δίνοντας την εντύπωση πως η εξουσία είναι λάφυρο».
Σε ερώτηση εάν προκύπτει θέμα συνεδρίου πολιτικού για επανακαθορισμό αρχών και αξιών και ρότας αλλά και εκλογικού από τη βάση μέχρι την κορυφή προς ανανέωση της εντολής ο κ. Παμπορίδης ανέφερε: «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στο κόμμα. Να απευθυνθούμε στον κόσμο προκειμένου να ακούσουμε τις πραγματικές του ανησυχίες και προσδοκίες. Να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, όχι μόνο ως εικόνα αλλά κυρίως ως βίωμα και ως πολιτεία. Να εισαγάγουμε δομές ελέγχου, διαφάνειας και προσβασιμότητας. Να ανοίξουμε το κόμμα στη νέα γενιά και στους παραγωγικούς ανθρώπους της κοινωνίας μας, μακριά από τις λογικές του βολέματος, της κομματικής επετηρίδας και των διαπιστευτηρίων νομιμοφροσύνης σε πρόσωπα και κλίκες. Ξέρετε τα κόμματα όλα έχουν πόρτες βαριές. Πόρτες που ανοίγουν μόνο από μέσα».
Επισήμανε επίσης: «Ο Συναγερμός δεν ανήκει σε κάποιους που έτυχε να κάθονται σε κάποιες καρέκλες πίσω από τέτοιες πόρτες. Ο Συναγερμός ανήκει στον κόσμο του. Και ο κάθε Συναγερμικός πρέπει να γίνει και να αισθάνεται αφέντης στο κόμμα του κι όχι αρνί σε ένα μαντρί. Αμέσως μετά, ο κόσμος μας πρέπει να αποφασίσει για τη νέα ηγεσία του Κόμματος με άμεση εμπλοκή στις εκλογικές διαδικασίες. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, πολύ φοβούμαι ότι στο Συναγερμό θα μείνουν οι μέτριοι και όσοι χρειάζονται πλάτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία»
Το κυριότερο πρόβλημα είπε, είναι μια προφανής κόπωση και αίσθημα ότι δεν υπάρχει όραμα και προγραμματισμός.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις