Μηνύματα κατά του ηλικιακού ρατσισμού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του σε γεύμα που παρέθεσε η Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο στους συμμετέχοντες στην δράση «Η Ευρώπη Μαζί Σας», για ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των ηλικιωμένων πολιτών σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα.
O Πρόεδρος, προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους στο γεύμα ως «συνομήλικους», χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή τους στα προγράμματα και δράσεις της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής, καταδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στις πολιτικές και επιδιώξεις της Ένωσης, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Αναφερόμενος σε είδηση που αφορούσε 70χρονη και την αποκαλούσε «γραία», είπε ότι έχει την εντύπωση ότι υπάρχει μια τάση ηλικιακού ρατσισμού. Αστειευόμενος είπε ότι ο ίδιος είναι 72 και μισό χρόνων αλλά αισθάνεται εξηκοντούτης και νεότερος και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους, όσο νιώθουν νέοι να συμπεριφέρονται και ανάλογα.
«Δεν δέχομαι αυτούς τους χαρακτηρισμούς στη βάση των ηλικιών, αλλά με βάση τη δράση, με βάση το μυαλό, με βάση τη διάθεση και το πώς νιώθουμε. Και έτσι πρέπει να νιώθουμε. Είναι σε αυτό που αποσκοπούν και οι πολιτικές της ΕΕ και οι πολιτικές της Κυβέρνησης, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καθ’ ημέραν ανάγκες των ατόμων που μπορεί να έχουν περάσει στη σύνταξη, αλλά νιώθουν ακόμα δραστήριοι, έτοιμοι να προσφέρουν, έτοιμοι να συμβάλουν στην προκοπή του τόπου, και συμβάλλουν μέσα από την ωριμότητα, μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις», είπε.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι «μη απαραίτητος» για την προκοπή της πατρίδας και πριν και πάνω από όλα εκείνοι που έχουν την εμπειρία, την ωριμότητα και τις γνώσεις, σε συνεργασία πάντα και σε συνδυασμό με τους νέους μας και με τις γνώσεις τους, τις σύγχρονες αντιλήψεις τους, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Ο Πρόεδρος είπε ότι τα θέματα που απασχολούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας, και τη συγκρότηση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας.
«Εκσυγχρονίσαμε τις σχετικές νομοθεσίες και έχουμε προχωρήσει στην προώθηση μίας σειράς πολιτικών στήριξης των ώριμων ατόμων, υιοθετώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα με όραμα την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη», είπε.
Πρόσθεσε ότι με τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, μέσα από τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προσφέρθηκε στήριξη σε 6600 και πλέον δικαιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν, πέραν της οικονομικής στήριξης, και σειρά άλλων κοινωνικών ωφελημάτων και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνεχή στήριξη των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, σημείωσε, παραχωρήθηκε σημαντική αύξηση στα επιδόματα τους, ενώ από το 2017 καθιερώθηκε συγκεκριμένο Σχέδιο, με βάση το οποίο λαμβάνουν διπλό επίδομα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Είπε επίσης ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην ενίσχυση της δραστήριας λεγόμενης γήρανσης, μέσα από περίπου 70 διαφορετικά προγράμματα και δράσεις, με την ενεργό συμμετοχή 4000 συνολικά συμπολιτών μας.
Επιπλέον, ανέφερε, συστάθηκε ο Φορέας Τρίτης Ηλικίας, αποστολή του οποίου είναι να αναπτύξει στρατηγική για την τρίτη ηλικία, ενώ παράλληλα μελετά και θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους κάποιας ηλικίας με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους.
Είπε επίσης ότι επιδίωξη πάντοτε παραμένει η πλήρης εκμετάλλευση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ είπε ότι «προχωρούμε αποφασιστικά, έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας».
«Θέλω να είμαι ειλικρινής με όλους. Στα πρώτα στάδια μιας τόσο επαναστατικής μεταρρύθμισης ενδεχόμενα να παρουσιαστούν και κάποια προβλήματα. Χρειάζεται κάποια υπομονή και να είστε βέβαιοι ότι με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την Πολιτεία θα υλοποιηθεί το σχέδιο είτε το θέλουν είτε το αποτρέπουν κάποιοι άλλοι», είπε.
Απηύθυνε θερμή παράκληση για μαζική εγγραφή των πολιτών, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη συνεργασία των παροχέων ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, έτσι ώστε να μειωθούν κατά το ελάχιστον τα προβλήματα που είναι αναμενόμενο να αντιμετωπιστούν.
«Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, με καθολική και ισότιμη πρόσβαση πλέον σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, θα είναι επιτέλους σε θέση να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην περίθαλψη και τη θεραπεία. Παράλληλα, το ΓεΣΥ θα αντιμετωπίζει τα κενά που παρατηρούνται σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης φαρμάκων», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι «συνομήλικοί του» στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο.
Τους ευχαρίστησε για την ενεργό συμμετοχή τους στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη μαζική τους παρουσία, ενώ ζήτησε ακόμα πιο μαζική παρουσία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
«Θέλω να δώσουμε μια ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το δημιούργημα που προ 60 χρόνων περίπου έχει δημιουργήσει μια άλλη διάσταση στις σχέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εκεί που οι διαφορές, οι πόλεμοι, η αιματοχυσία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά, τα τελευταία 60 χρόνια παρατηρείται ειρήνη», είπε.
Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μέσα από τις οποίες έχουν σημαντικά βελτιωθεί οι διαδικασίες και πολιτικές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις