Την ερχόμενη Πέμπτη (09/05) οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ενημερωθούν σε κοινή συνεδρία από την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τις ακολουθούμενες διαδικασίες στη διακρίβωση της τύχης ελλειπόντων προσώπων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου απάντησε (02/05) στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε πως το σώμα στερείτο νομικών εργαλείων ώστε να διερευνήσει τις καταγγελθείσες εξαφανίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, τα όποια κενά στον νόμο δεν παρέχουν άλλοθι στην Αστυνομία, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει για απαγωγές άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, καθώς μπορούσαν άνετα να απευθυνθούν στον Γενικό Εισαγγελέα και να ζητήσουν τα σχετικά διατάγματα, αλλά δεν το έπραξαν.
Ο κ. Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία πως στην κοινή συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης (09/05) προσκλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Ισότητας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών, η MKO Hope for Children, ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, η Νομική Υπηρεσία και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.
Η ενημέρωση σε κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών αποφασίστηκε προς ημερησίας διατάξεως από τους Προέδρους των δύο Επιτροπών, Γιώργο Γεωργίου, επειδή και στις δύο Επιτροπές ενεγράφη προς συζήτηση το θέμα, στην μεν Επιτροπή Νομικών από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου και στη δε Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Στέλλα Κυριακίδου, παρόλο που η Επιτροπή της οποίας προεδρεύει συνεδριάζει Δευτέρα, αποδέχτηκε η κοινή συνεδρία να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Όπως ενημέρωσε τους Προέδρους των δύο Επιτροπών ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί στη συνεδρία.
Κατά τη συζήτηση της εγγραφής των θεμάτων κάποια εκ των μελών της Επιτροπής Νομικών εξέφρασαν την άποψη ότι ενδεχομένως η συνεδρία να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και άλλα μέλη την αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι θα πρέπει η συνεδρία να είναι ανοικτή.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, είπε πως η Επιτροπή Νομικών συζήτησε την εγγραφή του θέματος με τίτλο: «Ενημέρωση από την Αστυνομία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην εξέταση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα" που ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας ανέφερε πως ενόψει του γεγονότος ότι παρόμοιας φύσης θέμα και με το ίδιο λεκτικό κατατέθηκε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεννόηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής αυτής Στέλλα Κυριακίδου και ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών κατέληξε το θέμα να συζητηθεί σε κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών την Πέμπτη 9 Μαϊου, στις 9.00 το πρωί.
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι ο σκοπός των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από την εξέταση του θέματος αυτού και την ενημέρωση που θα συζητηθεί από την Αστυνομία και τα αρμόδια θεσμικά όργανα που ασχολούνται με το θέμα, δεν θα είναι να παρέμβουν στο έργο της τριμελούς επιτροπής που όρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για την εξέταση χωριστά της καθεμιάς περίπτωσης των εξαφανίσεων.
Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι Επιτροπές για τις διαδικασίες και την πρακτική που ακολουθείται στη διαχείριση καταγγελιών για εξαφάνιση, για την ενημέρωση αναφορικά με τις καταγγελίες και άλλων θεσμικών οργάνων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν γνώση, και γενικά μέσα από τη συζήτηση να διαμορφωθεί εικόνα και να διαφανούν οι αδυναμίες στη διαχείριση αυτών των θεμάτων, ώστε στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλες ενέργειες και να συμπληρωθούν τα ενδεχόμενα κενά που θα διαπιστωθούν, συνέχισε.
Αναφορικά με την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και ενδεχόμενη παραίτηση του Αρχηγού Αστυνομίας και άρα τη μη παρουσία τους στην κοινή συνεδρία, ο κ. Γεωργίου είπε πως τα θεσμικά όργανα δεν παραιτούνται και ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων παραιτούνται, αλλά τα ίδια τα θεσμικά όργανα παραμένουν.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας για κενό που υπάρχει στη νομοθεσία για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις υποθέσεις εξαφανίσεων και ότι ευθύνη φέρει και η Βουλή που δεν ψήφισε σχετικό νομοθέτημα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως θα επαναλάβει πως αν υπάρχουν τα όποια νομικά κενά στην κείμενη νομοθεσία, αυτά δεν συνιστούν άλλοθι για την Αστυνομία στη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.
Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας είπε πως οι υφιστάμενες νομοθεσίες παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης στο πλαίσιο της νομιμότητας, από τα θεσμικά όργανα σε κάθε περίπτωση που εξετάζουν για ελλείποντα πρόσωπα, αν συλλειτουργούν διαδικασίες, ευρήματα, γεγονότα, τα οποία οδηγούν σε ενδεχόμενη διάπραξη ενδεχόμενης αξιόποινης πράξης.
Αναφέρθηκε στο Άρθρο 17.2.Γ του Συντάγματος, που μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας παρέχει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να προχωρήσει και να εξετάσει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων με άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Πρόσθεσε πως άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων προκύπτει όταν μετά από στοιχειώδη έρευνα, καταλήγεις σε ύποπτο και άρα και στις προκείμενες περιπτώσεις, σε πιθανές απαγωγές.
Για κάθε περίπτωση που εξετάζεται και γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης μαρτυρίας, εάν συλλειτουργούν σύννομα, κάποια γεγονότα, στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν στην εύλογη και γνήσια υποψία αξιόποινη πράξη επιτρέπεται η άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, συνέχισε.
Η εξαφάνιση ενός προσώπου είναι αφορμή να ψάξεις να το βρεις, να ερευνήσεις τις συνθήκες εξαφάνισης, το χώρο διαμονής του προσώπου, τι άφησε πίσω του, τι πήρε μαζί του, δεν είναι αφορμή η εξαφάνιση για να ζητήσεις άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, αλλά μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινης πράξης όταν ερευνηθούν οι συνθήκες εξαφάνισης, διευκρίνισε.
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αξιόποινη πράξη είναι το αδίκημα της απαγωγής, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέραν των 5 ετών, που εμπίπτει στο σχετικό άρθρο του συντάγματος για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση και τοποθετήθηκε αναφορικά με τα τελευταία τραγικά συμβάντα.
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι αναμφίβολα υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες σε αυτούς που χειρίζονταν όλα αυτά τα ζητήματα.
Από τη μια υπάρχει η τραγική κατάληξη για τα θύματα και από την άλλη δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάρχουν τεράστια κενά, τεράστιες ελλείψεις και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη αδιαφορία και αμέλεια που επέδειξαν συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ είχαν όλα τα εργαλεία, συνέχισε.
Σχολιάζοντας δηλώσεις από την Αστυνομία ότι δεν είχε εφόδια και εργαλεία στα χέρια της για να μπορέσει να διερευνήσει, είπε ότι εμείς τους διαψεύδουμε κατηγορηματικά επειδή η νομοθεσία ήταν εκεί και θα μπορούσαν άνετα να απευθυνθούν στον Γενικό Εισαγγελέα και να ζητήσουν τα σχετικά διατάγματα, αλλά δεν το έπραξαν.
Βλέπουμε ότι υπάρχει κενό στη διαδικασία της έρευνας και πιστεύουμε ότι κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη να γίνουν γνωστά κάποια σημαντικά πράγματα ώστε να βοηθήσουμε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές και αδικήματα, συμπλήρωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις