Μια βασική αρχή που πρέπει να τηρηθεί είναι ότι σε περιόδους εθνικών κρίσεων πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν μπορούν κάποιοι να προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες ακόμα και εάν δεν είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή η οποία έχει επέλθει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.
Ο κ. Περδίκης είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τους έδωσε την οικονομική διάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Ανέφερε πως υπάρχουν πολλές ρευστότητες στο όλο σενάριο και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να υπολογιστούν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Έφερε ως παράδειγμα τις προσαυξήσεις που δικαιούνται πρώτα από όλα αυτοί που έχουν προσφύγει και εάν έχουν δικαίωμα και αυτοί που δεν έχουν προσφύγει. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, επεσήμανε ο κ. Περδίκης.
Πρόσθεσε πως «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια διαδικασία συναίνεσης πίσω από κλειστές πόρτες. Θα περιμένουμε να καταθέσει η κυβέρνηση τις νομοθετικές της προτάσεις όσον αφορά νομοσχέδια και όσον αφορά το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος και αναλόγως θα τοποθετηθούμε».
Σημείωσε ακόμη πως «έχουμε θέσει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, που εξακολουθεί να είναι εκτεταμένη, με τα υψηλά επιδόματα που απολαμβάνουν αξιωματούχοι οι οποίοι προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τυγχάνουν ψηλών απολαβών όπως και άλλα θέματα κακοδιαχείρισης ή και ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων επιχειρηματικών τάξεων».
Και αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο των νέων νομοθετικών μέτρων που αναγκαστικά θα πρέπει να παρθούν, ανέφερε.
Κυπριακό
Ο κ. Περδίκης είπε πως είχαν μια σύντομη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του με την κ. Λουτ και πως αυτός που αποκόμισαν δεν είναι μόνο η ακαριαία απόρριψη μετά βδελυγμίας της πρότασής του για κοινοβουλευτικό σύστημα που ο ίδιος την στηρίζει πάνω σε προηγούμενη διαπραγμάτευση αλλά και το γεγονός ότι «αρχίζει να διαφαίνεται ένα προβληματικό ίχνος στην όλη πρωτοβουλία της κ. Λουτ».
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως από όσα ο ίδιος έχει καταλάβει η κ. Λουτ παίρνει μια μεροληπτική στάση που πρέπει να μας προβληματίσει.
Επεσήμανε πως η κ. Λουτ έφερε πράγματα στο τραπέζι τα οποία καλώς απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως για παράδειγμα η ιδέα της σύγκλησης μιας τετραμερούς διάσκεψης «που είναι κάτι το εντελώς απαράδεκτο και πολύ σωστά απορρίφθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ε/κ πλευρά».
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει προοπτική συνομολόγησης των όρων αναφοράς, ο κ. Περδίκης είπε πως φαίνεται πως είμαστε μακριά και αυτό συμβαίνει γιατί η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, μετακινείται ακόμα προς το πιο αδιάλλακτο και δυστυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την πλευρά της Τουρκίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις