Mε την κατάθεση του εμπειρογνώμονα Δρ. Μάριου Καρυόλου που εργάζεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στην Διεύθυνση του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής που εξετάζει τα αστυνομικά τεκμήρια σε επίπεδο ευρημάτων DNA, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova.
Στη δικάσιμο της Παρασκευής 05/04 αλλά και στην προηγούμενη δικάσιμο παρέστη και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης ως εμπειρογνώμονας από πλευράς του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου.
Ο κ. Καρυόλου ετοίμασε δεκαεξασέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την παρούσα υπόθεση. Στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε και το πλακάζ που ήταν εντός του ενός κλουβιού που φυλάσσονταν οι σκύλοι του κατηγορούμενου Μάριου Παναγιώτου και στο οποίο, όπως είχαν αναφέρει μάρτυρες, εντοπίστηκε κηλίδα αίματος.
Ένα από τα βασικότερα ευρήματα του εμπειρογνώμονα είναι ότι σε κομμάτι ξύλου -πλακάζ εντός του κλουβιού που φυλάσσονταν τα σκυλιά του 27χρονου κατηγορούμενου εντοπίσθηκε ανθρώπινο αίμα το οποίο ταυτοποιήθηκε στο εργαστήριο ότι ανήκει στην θανούσα. Στο ίδιο κομμάτι ξύλου εντοπίσθηκε ωστόσο και γενετικό υλικό που ανήκει στον κατηγορούμενο και ο συνήγορος του Μάριου Παναγιώτου, Δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, υπέβαλε την θέση ότι πιθανόν το αίμα της θανούσας να μεταφέρθηκε από τον 27χρονο στο κλουβί αφού είχε έρθει σε επαφή μαζί της.
Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Ανδρέας Χατζηκύρου ζήτησε από τον μάρτυρα να αναφέρει στο Δικαστήριο τα συμπεράσματα της έκθεσης του αλλά και τις δειγματοληψίες που έλαβε.
Όπως σημείωσε ο Δρ. Καρυόλου από το ξύλινο πλακάζ λήφθηκαν 8 δειγματοληψίες, ενώ με την βοήθεια ειδικών λαμπτήρων εντοπίστηκε ουσία που όπως αργότερα αποδείχθηκε επρόκειτο για αίμα.
Ο κ. Καρυόλου σημείωσε πως λόγω της απουσίας κάποιων γενετικών χαρακτηριστικών, η Petrana και ο Μάριος Παναγιώτου δεν μπορούν να αποκλεισθούν από δότες μέρους του μικτού γενετικού υλικού που απομονώθηκε από το ξύλινο πλακάζ.
Αναφέρθηκε ακόμη και σε γυναικείο γενετικό προφίλ, σημειώνοντας πως τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για να πάρουν ένα γενετικό προφίλ γίνεται σε 7 χρωματοσωμικές θέσεις.
Ο Δρ. Καρυόλου είπε πως από το ξύλινο πλακάζ λήφθηκε επίχρισμα θετικό σε ανθρώπινο αίμα , ενώ από τις δειγματοληψίες , απομονώθηκε μικτό γενετικό υλικό, που παρουσιάζει κύρια γυναικεία συνεισφορά.
Σχετικά με τις χρωματοσωμικές θέσεις που μελετήθηκαν , το πλήρες γυναικείο γενετικό προφίλ της πιο πάνω κύριας συνεισφοράς του μικτού γενετικού υλικού που απομονώθηκε από το ξύλινο πλακάζ ταυτίζεται,όπως είπε, με το γενετικό προφίλ του γενετικού υλικού που απομονώθηκε από το δείγμα αίματος της Petrana .
Eίπε ακόμη πως για τις χρωμοσωμικές θέσεις που συγκρίθηκαν εκτιμάται ότι η πιθανότητα εντοπισμού του πιο πάνω γενετικού προφίλ στον ελληνοκυπριακό πληθυσμό είναι περίπου 1:362.000.000.000.000.
Η εκτίμηση συνέχισε, έγινε με βάση τις συχνότητες των αλλήλων στον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό με τιμή 0 -0,05. Πρόσθεσε μάλιστα πως το γενετικό υλικό που απομονώθηκε από το ξύλινο πλακάζ με το επίχρισμα που λήφθηκε από την οπή του αριστερού λαιμού της Petrana επίσης ταυτίζεται με το γενετικό προφίλ του γενετικού υλικού που απομονώθηκε από το δείγμα αίματος της Petrana.
Επεσήμανε δε πως μικρή ποσότητα μονού γενετικού υλικού απομονώθηκε από το ξύσμα νυχιών, από το εσωτερικό του νυχιού του δεξιού χεριού της σωρού της 46χρονης .
Σε σχέση με το θέμα της ταύτισης σκύλου και κατά πόσο υπάρχει αδυναμία επί τούτου, ο Δρ. Καρυόλου απήντησε πως η αδυναμία να ταυτίζουμε συγκεκριμένο σκύλο έγκειται στο γεγονός ότι οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στην παρούσα υπόθεση ήταν εξαιρετικά μικρές. Σε περίπτωση που αυτό γινόταν, όπως εξήγησε, να φτάναμε δηλαδή σε γενετικό προφίλ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να ταυτίσουμε αυτό το σκύλο με κάποια γενετικά υλικά από σκύλους που διαμένουν στην Κύπρο.
Στην αντεξέταση του από τον δικηγόρο Ηλία Στεφάνου ο μάρτυρας επεξήγησε την διαδικασία που ακολούθησε. Ερωτηθείς σχετικά ο Δρ. Καρυόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εναπόθεση του αίματος της θανούσας να μεταφέρθηκε από τον Μάριο Παναγιώτου στο ξύλινο πλακάζ όταν αυτός βοήθησε τις νοσηλεύτριες – διασώστριες στην μεταφορά της 46χρονης από το σημείο που εντοπίστηκε στο φορείο και κατόπιν στο ασθενοφόρο. Ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορούσε να προσδιορίσει το χρόνο εναπόθεσης, όπως είπε.
Σημειώνεται ότι ο 27χρονος είναι το πρόσωπο που εντόπισε την 46χρονη Βουλγάρα και κάλεσε το ασθενοφόρο ενώ βοήθησε τους διασώστες να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο. Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε το σενάριο αυτό αλλά ούτε και το σενάριο το σκυλί να μετέφερε το αίμα στο κλουβί του με την μουσούδα του που ήταν γεμάτη με αίματα μετά από την επίθεση.
Σε ερώτηση του κ. Στεφάνου στην περίπτωση που ένας σκύλος ενδεχομένως να έρθει σε επαφή με ένα θύμα εάν είναι λογικό να βρεθούν περισσότερα σημεία με αίμα ή γενετικό υλικό, ο κ. Καρυόλου είπε πως η θανούσα δεν επισκέφτηκε το κλουβί του σκύλου και πως το αίμα μεταφέρθηκε εκεί με κάποιο άλλο τρόπο.
Εάν, είπε ο μάρτυρας, υποθετικά ο κατηγορούμενος είχε σχέση με την αρχική σκηνή που εντοπίστηκε η θανούσα και είχε γεμίσει τα ρούχα του με το αίμα της 46χρονης τότε αυτό το αίμα θα μπορούσε να μεταφερθεί στο χώρο που φυλάσσονταν τα σκυλιά. Είπε ακόμη πως δεν γνωρίζει αν και τα άλλα σκυλιά εισήλθαν στο συγκεκριμένο κλουβί που εντοπίστηκε το πλακάζ με αίμα.
Ο δικηγόρος υπέβαλε την θέση πως εάν υπήρχε κηλίδα αίματος και ο σκύλος πήγε εκ των υστέρων στην σκηνή θα μπορούσε και πάλι να μεταφερθεί στο κλουβί το αίμα από το σκύλο. Πρόσθεσε επίσης , πως το ξηρό αίμα λόγω και της βροχής που έπεφτε την συγκεκριμένη μέρα του θανάσιμου τραυματισμού της Petrana, θα μπορούσε να γίνει σε υγρή μορφή που εντοπίστηκε στο πλακάζ .
Ο μάρτυρας απαντώντας σχετικά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ερωτηθείς σχετικά ο μάρτυρας είπε πως στα κόπρανα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί οτιδήποτε γιατί έχουν μεγάλο φορτίο βακτηριδίων που καταστρέφει πάρα πολύ γρήγορα το γενετικό υλικό. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι δειγματοληψίες κατέδειξαν ότι αίμα υπήρχε σε όλα τα ρούχα.
Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας αναμένεται να καταθέσει στην επόμενη δικάσιμο ο Χρυσοβαλάντης Παλάς ιδιοκτήτης σκύλου Λαμπρατόρ με διασταύρωση Pitbul που είχε δεμένο σε υποστατικό συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου.
Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.
Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις 10.5.2019 με την κλήτευση νέων μαρτύρων κατηγορίας.
Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χι. Ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list ,και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.
Επιπρόσθετα οι σκύλοι του 27χρονου είναι στους όρους να φέρουν φίμωτρο και λουρί.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις