ΕΛΛΑΔΑ

Διεκόπη η δίκη για το Βατοπέδι- Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ

Διεκόπη η δίκη για το Βατοπέδι- Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ

Το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ - Στο δικαστήριο παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος

Ξεκίνησε σήμερα αλλά διεκόπη για τις 23 Μαρτίου -προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα - η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του εληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 13 πρόσωπα, καθώς απεβίωσε μια εκ των κατηγορουμένων, η Στ. Μαντέλη (πρώην διευθύντρια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης).

Στο δικαστήριο παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, μέλη του ΝΣΚ της ΚΕΔ κ.ά.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα 27 μαρτύρων, ανάμεσά τους οι κ.κ. Πεταλωτής, Ξυνίδης και Κοντός.

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο -σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητεί την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν.

Μεταξύ άλλων στο κατάμεστο  ακροατήριο ήταν οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Σιέρα Λεόνε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top