ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Όραμά μας μια πιο σταθερή και ευήμερη περιοχή

ΠτΔ: Όραμά μας μια πιο σταθερή και ευήμερη περιοχή

 

Στην πρωτοβουλία της Κύπρου που αφορά τη διαμόρφωση Σχεδίου Δράσεως με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή, αναφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής (24/02). ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, της Αιγύπτου.

Στην Παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συνηγορώντας ενεργά υπέρ μιας ισχυρότερης ευρω-αραβικής συνεργασίας θεωρώ τη συνάντηση αυτή ως ένα σημαντικό ορόσημο» που υπογραμμίζει τη βούληση για να συμβάλει η στρατηγική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων στην περιοχή και για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία, οι περιφερειακές διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, το Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή είναι παγκόσμιες πηγές αστάθειας. Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος, η αστάθεια και οι συγκρούσεις αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μας, και αναφέρθηκε στο Συριακό ζήτημα, καθώς και τις επιπτώσεις του σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, χώρες που, όπως είπε, χρειάζονται συνεχή στήριξη.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή ενόσω παραμένει άλυτο το Παλαιστινιακό εκφράζοντας τη θέση ότι, μεταξύ άλλων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι αυτές που υπαγορεύουν μια συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Οι προσπάθειες μας, τόνισε, πρέπει να διακρίνονται από εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι σε τέτοιες προσπάθειες και είναι ενεργή στη δημιουργία συνεργειών στην άμεση και ευρύτερη περιοχή μας, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας με εταίρους που είναι παρόντες σήμερα, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Το όραμα μας είναι μια πιο σταθερή και ευήμερη περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε μια θετική ατζέντα για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. 

Είναι καλά γνωστό ότι οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω μια περιφερειακή πρωτοβουλία που είναι υπό διαμόρφωση από την Κύπρο. Κάποιοι από εσάς θα θυμάστε ότι πέρσι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Κύπρος πρώτη ανέλυσε το όραμα της να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία και να συντονίσει τις προσπάθειες της περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για απάμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αυτό το όραμα με τη δημιουργία ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης που θα υιοθετηθεί στη συνέχεια σε μια Διεθνή Σύνοδο, για καταγραφή και μείωση της κλιματικής αλλαγής σε τομείς όπως είναι το Περιβάλλον, η Γεωργία, ο Τουρισμός και η Υγεία.

Αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από συνεχή έρευνα και θα αναπτύξει ένα φόρουμ διαλόγου- μια πλατφόρμα όπου ενδιαφερόμενοι ανά το διεθνές αλλά και περιφερειακά θα μπορούν να συζητούν πρακτικές λύσεις που βασίζονται στην έρευνα, για προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ουσιαστικά, αυτή η προσπάθεια θα λειτουργήσει ως μια σημαντική και καινοτόμος περιφερειακή συμβολή στην εφαρμογή της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «αυτή η Σύνοδο αποτελεί ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι ηγέτες της Ευρω-Αραβικής περιοχής είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού και να πετύχουν απτά αποτελέσματα αναφορικά με τα διάφορα περίπλοκα ζητήματα που μας επηρεάζουν τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Αυτή η Σύνοδος και η Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί αποτελούν μια Δήλωση για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία και για την αποφασιστικότητα μας να το πετύχουμε αυτό».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top