Στην Αθηένου η φετινή πολυομβρία είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί κοπριά και λάσπη από κτηνοτροφικά υποστατικά κοντά σε οικιστικές περιοχές.
Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι «η πολυομβρία που σημειώθηκε φέτος στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν λύματα από τις κτηνοτροφικές ζώνες της Αθηένου και να μεταφερθούν μέχρι τις οικιστικές περιοχές. Μόλις ο Δήμος ενημερώθηκε για τη κατάσταση, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υποδεικνύοντας το θέμα και ζητώντας την πραγματοποίηση σύσκεψης και επί τόπου επίσκεψης, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση του».
Πρόσθεσε ότι «το Τμήμα Περιβάλλοντος απέστειλε λειτουργούς οι οποίοι επισκέφθηκαν κτηνοτροφικές ζώνες της Αθηένου και συνομίλησαν με κτηνοτρόφους. Στη συνέχεια έστειλαν επιστολή στον Δήμο στην οποία παραδέχθηκαν ότι τα λύματα προέρχονται από τις φάρμες και πως πρέπει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, δηλαδή του Υπουργείου Γεωργίας, του Κτηνιατρείου, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και των κτηνοτρόφων για συζήτηση του θέματος και επίλυσης του».
Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/2) με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και «κοινή διαπίστωση ήταν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης που παρατηρήθηκε φέτος. Όλα τα Τμήματα διαπίστωσαν επίσης ότι η κατάσταση στην Αθηένου, όσον αφορά τα συγκεκριμένα λύματα, είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές που παρουσιάστηκε παρόμοιο πρόβλημα».
Ο λόγος εξήγησε «είναι η ύπαρξη δύο σύγχρονων βιολογικών σταθμών οι οποίοι συγκεντρώνουν τη κοπριά και τη λάσπη από τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα επεξεργάζονται και τα ανακυκλώνουν. Ωστόσο παρά την ύπαρξη των βιολογικών σταθμών παρατηρήθηκε πρόβλημα, αφού η υπερβολική ροή νερού παρέσυρε κοπριά και λάσπη μεταφέροντας τις κοντά σε σπίτια».
Ανέφερε επίσης ότι «στη σύσκεψη τονίστηκε πως υπάρχει Νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να αφήνουν τις κοπριές τους να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προς αποφυγή αυτού του φαινομένου. Αποφασίστηκε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα αποστείλει επιστολές προς όλους τους κτηνοτρόφους της Αθηένου, στις οποίες θα τους υποδεικνύει τη συγκεκριμένη Νομοθετική ρύθμιση ενώ λειτουργοί του Τμήματος θα επισκεφθούν σύντομα όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες για να υποδείξει στους ιδιοκτήτες τους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν».
Ακόμα, σημείωσε «θα εξεταστούν ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε η κοπριά και η λάσπη να μην μεταφέρεται από την βροχή στις οικιστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα να ανοιχθούν αυλάκια γύρω από τη φάρμα ή να ανεγερθούν μικρό τοίχο για να μην παρασύρονται τα λύματα».
Ερωτηθείς τι κάνει ο Δήμος Αθηένου για απάμβλυνση του προβλήματος, ο κ. Καρεκλάς αφού ανέφερε ότι «το Τμήμα Περιβάλλοντος χειρίζεται το θέμα της εφαρμογής της Νομοθεσίας» πρόσθεσε πως «ο Δήμος άμεσα προσέφερε τη βοήθεια του σε όσους δημότες είχαν ανάγκη, ενώ συνεργεία καθαρίζουν, ψεκάζουν και προβαίνουν σε όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση, μια τοπική Αρχή».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις