ΚΥΠΡΟΣ: Πώς θα προστατεύονται οι καταθέτες σε περίπτωση εξυγιάνσης κάποιας τράπεζας - Τι προωθείται

ΚΥΠΡΟΣ: Πώς θα προστατεύονται οι καταθέτες σε περίπτωση εξυγιάνσης κάποιας τράπεζας - Τι προωθείται

Κεφαλαιακό μαξιλάρι για προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος, με τον σχηματισμό επιλέξιμων χρεωστικών μέσων (χρεόγραφα) προνοεί εναρμονιστικό νομοσχέδιο, που συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

 

 
Πρόκειται για νομοσχέδιο που εισάγει στο κυπριακό δίκαιο το γνωστό MREL (ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων). Η εναρμονιστική νομοθεσία εισάγει ένα νέο χρεόγραφο, το οποίο σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ιεραρχείται μετά από τους μετόχους, τα ομόλογα AT1 και Tier 2, δηλαδή σε περίπτωση εξυγίανσης το ομόλογο θα είναι τέταρτο στη σειρά για να μετατραπεί σε κεφάλαιο. Τα χρεόγραφα αυτά δεν μετρούν στο κεφάλαιο μιας τράπεζας, αλλά θα πρέπει να σχηματιστούν μόνο για σκοπούς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης.
 
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για το MREL αποτελεί τμήμα των κανόνων για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών (BRRD), που θεσπίστηκε μετά το κούρεμα καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 2013.
 
Παρουσιάζοντας το εναρμονιστικό νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής, ο Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στο Υπουργείο Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε πως εισάγεται μια νέα κατηγορία στη διαβάθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, που μέχρι τώρα ήταν οι μέτοχοι, κάτοχοι χρεωστικών μέσων και μετά οι καταθέτες.

Διαβάστε περισσότερα στο BusinessNews

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Κλεάνθους στο «T»: «Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το κυπριακό»- «Το ΔΗΚΟ έφτασε σε επίπεδα συρρίκνωσης»

Νίκος Κλεάνθους στο «T»: «Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το κυπριακό»- «Το ΔΗΚΟ έφτασε σε επίπεδα συρρίκνωσης»

Ο πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και επί σειρά ετών βουλευτής Λάρνακας Νίκος Κλεάνθους αναλύει στο «T» τις εξελίξεις το κυπριακό, καθώς και  πώς φτάσαμε από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, όπου ο ίδιος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Νίκου Αναστασιάδη, στο σήμερα. Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου την σημερινή κατάσταση στο ΔΗΚΟ, κάνει λόγο για ένα τριχοτομημένο κόμμα. Στη συνέντευξη, αναλύει και το φλέγον θέμα που απασχολεί τη Λάρνακα, το λιμάνι και τη μαρίνα, κάνοντας μια αναδρομή. Δεν διστάζει μάλιστα να μιλήσει για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη σημερινή κατάσταση.

BEST OF TOTHEMAONLINE