Με την συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών και δεκαπέντε νέων ακαδημαϊκών και ερευνητών ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου το Συνέδριο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μεταμορφώσεις και Προκλήσεις», που διοργανώθηκε στη Λάρνακα από το Alexander College, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ερευνητικό Κέντρο Alexander.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έφερε κοντά κριτικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις γύρω από δομές και πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πορεύεται στη διενέργεια ευρωεκλογών σε ένα περιβάλλον κοινωνικό-οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Το Συνέδριο προλόγισε ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης («Η ΕΕ και ο ρόλος της Κύπρου: Γεωπολιτική, μετασχηματισμοί και προκλήσεις»), ο οποίος εισηγήθηκε ότι η κρίση, μεγάλα γεγονότα όπως το BREXIT, και η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι αχαρτογράφητα νερά που υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αναθεωρήσει και να αναζητήσει νέες βάσεις για την καλλιέργεια συνοχής», προσθέτοντας ότι πρέπει «να αναζητήσουμε απαντήσεις όπου δημιουργούνται πολλές από αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, και πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής Κριστιάν Νταντόμο, ανώτερος Λέκτορας του University of the West of England, Bristol («BREXIT: Tο χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης»), ανέλυσε την προηγηθείσα πορεία που οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο, τονίζοντας τον ρόλο των ΜΜΕ της χώρας, που κατά την άποψή του υπονόμευσαν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να είναι αρνητικά. Υπογράμμισε ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν εξίσου διχαστικό για τους Βρετανούς και ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το άμεσο μέλλον.
Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας («Τερατογεννήσεις του καπιταλισμού: η (επ)άνοδος της ακροδεξιάς»), ανασκόπησε την εξέλιξη κινημάτων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του νεοφασισμού μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία και συγκεκριμένες περιπτώσεις μελέτης.
Ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών («Η κρίση της πολιτικής και οι προκλήσεις για την ΕΕ. Προαπαιτούμενα μιας υποχρεωτικής συζήτησης»), συνέδεσε τη διεθνή οικονομική κρίση και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού με την κρίση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθησαν τρεις ξεχωριστές Σύνοδοι όπου παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις από ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Οι Σύνοδοι αφορούσαν στις θεματικές Νομικές και Θεσμικές Αλλαγές στην ΕΕ, Πολιτική-Οικολογία-ΜΜΕ και, τέλος, Κοινωνία, Οικονομία, Ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες στο https://conference.alexander.ac.cy/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις