ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Έξι χρόνια «Αποστολή Νερό» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κύπρο

Έξι χρόνια «Αποστολή Νερό» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κύπρο

  • Περισσότερα από 40.000 κυβικά μέτρα νερού εξοικονομούνται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα
  • των δράσεων του Προγράμματος
  • Εγκαταστάθηκαν 17 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και συλλογής βρόχινου νερού σε σχολεία, γήπεδα και περιβαλλοντικά κέντρα, ενώ υλοποιήθηκαν 2 έργα που εξασφαλίζουν πρόσθετους υδατικούς πόρους
  •  

    Μετά από έξι χρόνια συνεχούς δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κύπρο, το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό», το οποίο υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Α/φοι Λανίτη και την Coca-Cola, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, καθώς και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας στους πολίτες για την υπεύθυνη χρήση του.

     

    To Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013 υλοποιήθηκε με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Coca-Cola, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης της εταιρείας για επιστροφή στις τοπικές κοινωνίες 100% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων της.   

     

    Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εξαετούς κύκλου του Προγράμματος,  παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, τα αποτελέσματα του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, παρουσία εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και προσωπικοτήτων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου.

     

    Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, ανέφερε πως «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι καθώς σήμερα γιορτάζουμε την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Αποστολή Νερό». Ένα Πρόγραμμα με ιδιαίτερη αξία για την Κύπρο, που τα τελευταία 6 χρόνια κατέγραψε σπουδαία μα προπαντός μετρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα λειψυδρίας που διαχρονικά μαστίζει τη χώρα μας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας. Τα αποτελέσματα αυτά θα μας ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια».

     

    Μέσα από την εφαρμογή του Προγράμματος επωφελήθηκαν περισσότεροι από 83.000 κάτοικοι του νησιού, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ουσιαστική συνεισφορά του στην κυπριακή κοινωνία. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 2013, χάρη στα έργα του Προγράμματος, συλλέχθηκαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν και εξοικονομήθηκαν σε ετήσια βάση περισσότερα από 40.273 κυβικά μέτρα νερού.

     

    Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια εγκαταστάθηκαν ή αποκαταστάθηκαν, στο πλαίσιο του Προγράμματος, συνολικά 19 συστήματα ανακύκλωσης και συλλογής γκρίζου, βρόχινου και επιφανειακού νερού. Ειδικότερα, δέκα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τρία σε γήπεδα ποδοσφαίρου (στο Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου, στο Δασάκι της Άχνας και πιο πρόσφατα στο Μακάρειο Στάδιο), ενώ τέσσερα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, Αθαλάσσας και Σαλαμιούς. Επιπρόσθετα, ένα σύστημα συλλογής βρόχινου και επιφανειακού νερού εγκαταστάθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, το οποίο επιτρέπει το πότισμα 8 παρακείμενων πάρκων και χώρων πρασίνου. Το 19ο έργο του Προγράμματος υλοποιήθηκε στο Δημοτικό και Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, όπου τοποθετήθηκαν 80 συστήματα εξοικονόμησης νερού. Παράλληλα με το έργο, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καλή χρήση του νερού, με την εγκατάσταση πινακίδων στα ντους και τις ντουσιέρες του κολυμβητηρίου, αλλά και με τη συμμετοχή σε εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό στην οποία μοιράστηκαν δώρα για εξοικονόμηση νερού και στις κατοικίες των επισκεπτών.

     

    «Η επιτυχία του Προγράμματος δεν έγκειται μόνο στα έργα τα οποία δίνουν νερό για δευτερεύουσες χρήσεις ή εξοικονομούν νερό σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις στη χώρα. Η ολιστική προσέγγιση του Προγράμματος επιδιώκει να δώσει λύσεις και να συνδράμει στην εξάπλωσή τους, καταρτίζοντας τους σχετικούς επαγγελματίες με την κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς και να καλλιεργήσει τις αρχές της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων στη νέα γενιά» ανέφερε στην ομιλία της η Συντονίστρια του Προγράμματος, Κωνσταντίνα Τόλη, Senior Programme Officer στo GWP-Med.

     

    Για το λόγο αυτό, δρομολογήθηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων με στόχο την κατάρτιση τεχνικών και επαγγελματιών στο χώρο κατασκευής, αλλά και την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών, καλλιεργώντας μία νέα κουλτούρα ορθής διαχείρισης  και εξοικονόμησης νερού. Συνολικά, 280 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν και 30 τεχνικοί εκπαιδεύτηκαν από την έναρξη του Προγράμματος. Παράλληλα αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Το Άλλο Νερό», ειδικά σχεδιασμένο για τους μαθητές της Κύπρου, το οποίο αξιοποιείται σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ δίκτυο MEdIES και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

     

     

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

    • Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

    • Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

    • Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

    • Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

    • Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

    • Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



    Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

    Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

    Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

    Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

     

     

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Back to top