Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει στην Κύπρο μια νέα ανεξάρτητη Ενιαία Εποπτική Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης που αποτελούσε κυβερνητική προτεραιότητα.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωση τη σύσταση της νέας εποπτικής Αρχής στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και επαγγελματικών Συντάξεων, (EIOPA), Γκαμπριέλ Μπερναντίνο, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στην πρόθεση της κυβέρνησης.
“Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από την ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο Υπουργός, την στήριξα σθεναρά και συνάδει πλήρως με τις συστάσεις που κάναμε στο παρελθόν. Είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε και θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη, ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη εποπτική Αρχή», είπε, προσθέτοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την προστασία των πολιτών στον τομέα των ασφαλίσεων και συντάξεων αλλά και για την βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και καινοτομίας στην αγορά.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ξεκινήσει άμεσα η δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί συναίνεση γύρω από την προωθούμενη μεταρρύθμιση.
Λέγοντας ότι ο τομέας των ασφαλίσεων και συντάξεων στην Κύπρο είναι αρκετά ανεπτυγμένος, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ωστόσο πως «υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε και υπάρχουν κυρίως προοπτικές δραστικής βελτίωσης με τεράστιο όφελος για την κυπριακή οικονομία», προσθέτοντας πως με την νέα αρχή θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της πολυδιάσπασης που παρατηρείται στον τομέα αυτό.
«Είναι αδιανόητο να έχουμε στην Κύπρο ακόμη πέραν των 1.300 ταμείων προνοίας την στιγμή που πολύ μεγαλύτερες οικονομίες έχουν μερικές δεκάδες ταμεία, τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά, καλά στελεχωμένα και επαγγελματικά στην λειτουργία και στη διαχείρισή τους», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές που θα αφορούν δικαιώματα ή ωφελήματα, είτε αυτά είναι φορολογικά είτε οτιδήποτε άλλο και ότι αναγνωρίζει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων.
«Όμως είναι ένα ζήτημα και μάλιστα σοβαρό το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας που έχουν δουλέψει σε όλη τους της ζωή, φτάνουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης με μια ανεπαρκή συνταξιοδοτική κάλυψη με μόνη ίσως την κάλυψη των κοινωνικών ασφαλίσεων», τόνισε.
Όπως είπε, κανένα σύστημα δεν μπορεί να στηρίζεται στις κοινωνικές ασφαλίσεις, επιβάλλεται η συμμετοχή όλου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου σε επαγγελματικά συστήματα συντάξεων, σε ταμεία προνοίας δηλαδή, τα οποία να λειτουργούν σωστά, να εποπτεύονται εξίσου σωστά και αποτελεσματικά και να αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.
Η μεταρρύθμιση φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις ξεχωριστές εποπτικές υπηρεσίες, την Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών, που υπάγεται στο ΥΠΟΙΚ, με τον Έφορο Ταμείων Προνοίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, σε μια νέα Αρχή, που θα λειτουργεί στο πρότυπο του μοντέλου διακυβέρνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του προτεινόμενου μοντέλο της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα διπλασιαστεί το προσωπικό της νέας Αρχής, σημαντική επένδυση στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις