Σοβαρό πλήγμα στην εξαγωγή πετρελαίου από την Βενεζουέλα έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κρατική εταιρεία ενέργειας PdVSA στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνα της «Wall Street Journal».
Οι εξαγωγές αργού είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όμως οι κυρώσεις έχουν δυσχεράνει την εξεύρεση αγοραστών και την διασφάλιση των πληρωμών.
Δύο ακόμα κρίσιμοι παράγοντες επιβαρύνουν περαιτέρω την παραγωγή σύμφωνα με την WSJ: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς πολλοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, και οι εμπλοκές στην εισαγωγή προϊόντων που απαιτούνται για την διάλυση «πηχτού» πετρελαίου, ώστε να μεταφέρεται εύκολα με αγωγούς προς τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής.
Τάνκερ της ρωσικής εταιρείας Lukoil, της ισπανικής Repsol και της αμερικανικής Chevron που μετέφεραν φορτία με τέτοια προϊόντα άλλαξαν ή διέκοψαν τα δρομολόγιά τους την τελευταία εβδομάδα λόγω προβλημάτων στην πληρωμή από την Βενεζουέλα, σύμφωνα άτομα που γνωρίζουν τις κινήσεις των πλοίων.
Η πτώση στην εξόρυξη αργού δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, όμως πηγές της WSJ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και παρακολουθούν στενά την PdVSA εκτιμούν ότι η ημερήσια παραγωγή είναι σαφώς κάτω από το 1 εκατομμύριο βαρέλια – που θα συνιστά μείωση άνω του 50% σε σχέση με τα μέσα του 2017.
Η εταιρεία Genscape, η οποία μελετά την παραγωγή πετρελαίου με βάση τις αναφλέξεις που παρατηρούνται στα πηγάδια, υπολογίζει ότι μόνον την περασμένη Πέμπτη η εξόρυξη στην Βενεζουέλα έπεσε κατά 60.000 βαρέλια.
Στόχος των αμερικανικών κυρώσεων είναι να στερήσουν από τον κ. Μαδούρο έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές και να τα ανακατευθύνουν προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, έχει εκτιμήσει πως οι κυρώσεις στην PdVSA θα «παγώσουν» καθεστωτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα στερήσουν από το Καράκας εισροές περίπου 11 δισεκ. δολαρίων σε βάθος δώδεκα μηνών.
Το ερώτημα είναι πλέον, όπως αναφέρει η WSJ, εάν η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας θα επιβιώσει με βοήθεια από την Ρωσία και την Κίνα, ή εάν θα συρρικνωθεί περαιτέρω από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως την απομάκρυνση του κ. Μαδούρο από την εξουσία, είτε μέσω της ανάληψης της προεδρίας από τον κ. Γουαϊδό είτε μέσω εκλογών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις