Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων αναφορικά με τις ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων με τη μέθοδο Airbnb, εκφράστηκαν και σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που συζήτησε εκ νέου τη σχετική πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.
Η πρόταση νόμου θα τροποποιήσει τον υπό ψήφιση νόμο για τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ο οποίος θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 15 Φεβρουαρίου, και ως εκ τούτου θα κατατεθεί στην Ολομέλεια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
«Όσον αφορά το επίμαχο θέμα που ακόμα συζητείται είναι το θέμα του ποιοι θα δικαιούνται να νοικιάζουν με τη συγκεκριμένη μέθοδο διαμερίσματα», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Kυπριανού και αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, που διατυπώνονται στην Επιτροπή. «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερο, όποιος έχει διαμέρισμα ή διαμερίσματα και θέλει, θα δικαιούται να εγγραφεί στο μητρώο που θα δημιουργηθεί και θα δημιουργείται η δυνατότητα μέσα από τη νομοθεσία να γίνονται παράπονα στο Υφυπουργείο Τουρισμού εάν υπάρχουν προβλήματα μέσα από τη συγκεκριμένη λειτουργία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει πρώτα να λαμβάνεται η σύμφωνος γνώμη της διαχειριστικής επιτροπής κοινόκτητης οικοδομής ή της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών».
Ανέφερε δε ότι για όσους ενοικίαζαν το ακίνητό τους με τη μέθοδο του Airbnb μέχρι την ψήφιση της πρότασης νόμου, προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών ετών εντός της οποίας θα πρέπει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση νόμου. Για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο, εξήγησε, θα πρέπει να πληρούνται προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας και ο ιδιοκτήτης να έχει αριθμό ΦΠΑ.
Η ψήφιση της νομοθεσίας, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, θα είναι προς όφελος και των παρόχων αυτής της υπηρεσίας γιατί πλέον θα είναι θεσμοθετημένη η διαδικασία, αλλά και προς όφελος της πολιτείας γιατί δεν θα υπάρχουν περιθώρια φοροδιαφυγής.
Το ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχίες, με τον βουλευτή του κόμματος Κώστα Κώστα, να εκφράζει τη θέση ότι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, τα οποία να δημιουργήσουν προβλήματα στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που λειτουργούν σήμερα.
«Προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε βιαστικές αποφάσεις οι οποίες πιθανόν να κλείσουν αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, από τα οποία ζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες και κρατούν ζωντανά δεκάδες χωριά μας στην ύπαιθρο» σημείωσε.
Στόχος της πρότασης νόμου είναι να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο όλα αυτά τα καταλύματα υπό συγκεκριμένους όρους και να λειτουργούν σωστά όσον αφορά τη φορολόγηση και την παροχή της υπηρεσίας, ανέφερε από πλευράς του ο βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.
Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως «υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις τις οποίες βλέπουμε θετικά». Γίνεται προσπάθεια, πρόσθεσε, η πρόταση νόμου να είναι όσο το δυνατό πιο ευέλικτη για να αδειοδοτηθούν όσες πιο πολλές τουριστικές μονάδες γίνεται, ώστε να μπει τάξη και παράλληλα οι ιδιοκτήτες να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνάπτουν συμβόλαια πιο εύκολα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις