Κατάρτιση πολιτικών αλλά και θέσπιση νομοθεσιών για την πάταξη της εμπορίας προσώπων, ζήτησαν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, που είχε σήμερα συνάντηση με την Ευρωπαία Συντονίστρια Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων Μύρια Βασιλειάδου, την ώρα που το 50% των θυμάτων εμπορίας προσώπων στην ΕΕ προέρχονται από τα ίδια τα κράτη μέλη της.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι «ως Κύπρος έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα πάταξης του φαινομένου, όμως έχουμε να διανύσουμε ακόμη μεγάλο δρόμο ειδικά στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στα δικαστήρια».
«Ως αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να κλείνουν λόγω του ότι οι μάρτυρες θύματα είτε εγκαταλείπουν την χώρα είτε ακόμη γιατί φοβούνται», πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου «σε κάποιες χώρες μέλη εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα με τους αριθμούς να είναι σοκαριστικοί», προσθέτοντας ότι «διαπιστώνεται κατά κύριο λόγο έλλειψη κανονισμών και νόμων που να ποινικοποιούν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες των δραστών».
«Εμείς δεν θα εφησυχάσουμε και προχωρούμε προκειμένου να θεσπιστούν νομοθετήματα που θα τιμωρούν πραγματικά τους ένοχους», ανέφερε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είπε ότι το θέμα είναι περίπλοκο και επικίνδυνο και θα έπρεπε από πλευράς ΕΕ να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική, να την εμπλουτίσουν με δράσεις και άλλα προγράμματα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων.
Ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα στην ΕΕ 20.532 θύματα εμπορίας.
«Αν είναι δυνατό στις 27 χώρες της ΕΕ να υπάρχουν μόνο αυτά τα θύματα και να έχουν γίνει σχεδόν 3.000 καταδίκες μόνο από τις 6.000 διώξεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές από τα μέλη της ΕΕ όπου θα εντοπίζονται θύματα, θα καταγγέλλονται οι δράσεις και θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Αναφορικά με την Κύπρο, η κ. Κουκουμά είπε ότι από το 2014 έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να ποινικοποιείται η ζήτηση εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζει κάποιος ότι πρόκειται για θύμα εμπορίας και «μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει καμία καταγγελία, καμία κίνηση από μέρους της Αστυνομίας για εντοπισμό θυμάτων στη βάση αυτής της νομοθεσίας και κυρίως στον εντοπισμό χρηστών εκμετάλλευσης ατόμων».
Ανέφερε επίσης ότι «ενώ υπάρχουν σχετικά κονδύλια στην ΕΕ για θέματα εμπορίας προσώπων η Κύπρος είναι πολύ μακριά και δεν έχει πάρει όσα θα μπορούσε να πάρει», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει με ποιους τρόπους τα αξιοποιεί».
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως το 50% των θυμάτων εμπορίας προσώπων στην ΕΕ προέρχονται από την ΕΕ και όχι από τρίτες χώρες. Τα στοιχεία, είπε, προκαλούν ντροπή.
Επίσης συγκλονιστικό στοιχείο, σημείωσε, είναι ότι ένα θύμα εμπορίας προσώπων μπορεί να αποφέρει από την εκμετάλλευση του το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ ετησίως στον διακινητή ή στον έμπορο.
«Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο θέσαμε υπόψιν της κας Βασιλειάδου την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό ενώπιον της Επιτροπής για την ποινικοποίηση της ζήτησης έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα», είπε η κ. Ερωτοκρίτου.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι αριθμοί είναι παρόμοιοι με τον μέσο όρο της ΕΕ, ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις