Αυτό που θέλουμε, είναι να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο σημείο αναφοράς του πολίτη, με αρμοδιότητες που θα αφορούν τον πολίτη, ούτως ώστε να μην βραχυκυκλώνεται στο κεντρικό κράτος και να μειωθεί η γραφειοκρατία, δήλωσε την Τρίτη 22/01 ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά θέλουμε να χτίσουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με την Ένωση Δήμων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «γι’ αυτό το λόγο, οι τοπικές κοινωνίες/κυβερνήσεις πρέπει να έχουν εξουσίες και αρμοδιότητες που δεν έχουν σήμερα, πρέπει να έχουν πόρους που δεν έχουν σήμερα, πρέπει να έχουν διοικητική αυτοτέλεια που δεν έχουν σήμερα και δεν μπορεί ο τοπικός άρχοντας να είναι απλά αυτός που φέρνει αιτήματα στον Υπουργό και να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ευχέρεια ή στη διάθεση του κεντρικού κράτους, αυθαίρετα, να του κάνει έργα υποδομής».
«Σήμερα συζητήσαμε ένα προσχέδιο του Νομοσχεδίου, 180 σελίδες, το οποίο ετοιμάσαμε σύμφωνα με τους πυλώνες τους οποίους συμφωνήσαμε με την Ένωση Δήμων πριν λίγες βδομάδες», είπε.
Όπως σημείωσε το Νομοσχέδιο θα σταλεί στην Ένωση Δήμων τις επόμενες δύο μέρες και στη συνέχεια θα περιμένουμε τις απόψεις και συγκεκριμένες εισηγήσεις της Ένωσης Δήμων, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί και να κατατεθεί για νομική επεξεργασία και στη Βουλή.
Είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο δημιουργική και σοβαρή συζήτηση επί της ουσίας και επί όλων αυτών που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία όπως σημείωσε «δεν είναι ότι καταρρέει σήμερα, δεν καταρρέει γιατί ουδέποτε υπήρξε».
«Εμείς», είπε, «θέλουμε να χτίσουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω πως αυτή είναι η ουσία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και έχει γίνει κατανοητή και από αυτούς που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή η ανάγκη».
Για τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Δήμων, είπε ότι «δυστυχώς, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο ποιος δήμος θα συνενωθεί με ποιον».
«Δεν είναι αυτό που συζητήσαμε σήμερα, διότι δεν είναι αυτή η ουσία. Αυτό είναι απλά μια προϋπόθεση, διότι για να γίνουν αυτά τα πράγματα θα πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερες διοικητικές οντότητες που να έχουν και την διοικητική επάρκεια και τους πόρους να μπορούν να ασκούν με αποτελεσματικό τρόπο αυτές τις αρμοδιότητες. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότεροι δήμοι προσφέρουν υπηρεσίες με διπλάσιο κόστος.
Ακόμα και το κόστος των υπηρεσιών μεγάλων δήμων, είναι μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ακόμα κι αυτές οι περιορισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν», είπε.
Σημείωσε ότι «αυτό που επανασχεδιάζουμε μέσω αυτής της μεταρρύθμισης, δεν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι και ο ρόλος του κεντρικού κράτους και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό».
Εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη δημιουργική συνεργασία που υπάρχει με την Ένωση Δήμων, λέγοντας ότι «όλοι μας έχουμε ιδιαιτερότητες είτε σαν άνθρωποι είτε σαν τοπικές αυτοδιοικήσεις και αυτές τις λαμβάνουμε υπόψη, ούτως ώστε να κατατεθεί η τελική μας πρόταση».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της τεχνοοικονομικής μελέτης, που δεν είναι έτοιμη ακόμη, μπορούν να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα και φαίνεται να προκύπτουν σημαντικές εξοικονομήσεις, δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία θα πάνε πίσω στον πολίτη και τις τοπικές αρχές για να μπορούν να κάνουν τα έργα, τα οποία χρειάζονται, είτε να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών τους».
Είπε ότι «είναι πλέον απολύτως κατανοητό πως με τον υφιστάμενο αριθμό και μέγεθος δεν μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι εξοικονομήσεις».
Αναφορικά με τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι «δεν είναι τα σενάρια που παίζουν ρόλο, υπάρχουν πολλά σενάρια τα οποία μελετούμε».
«Μπορεί ένα σενάριο να δείχνει μεγαλύτερες εξοικονομήσεις και κάποιο άλλο λιγότερες αλλά αυτό που δίνει λιγότερες να έχει άλλα οφέλη», είπε.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία επανακαθορίζει σε οριζόντιο επίπεδο τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να προχωρήσουμε».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις