Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε τη Δευτέρα 21/01 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιαίτερα σημαντική, και λέγοντας ότι αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις θα καταρρεύσει το σύστημα.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται, διευκρινίζοντας ότι αυτές είχαν προγραμματιστεί ήδη πριν από τα λυπηρά γεγονότα που αφορούν την αξιοπιστία του συστήματος δικαιοσύνης στον τόπο μας.
Είπε ότι η μεταρρύθμιση θα είναι ριζική και θα οδηγήσει στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και στην προστασία του δικαστικού συστήματος.
«Η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κυβέρνηση", είπε, σημειώνοντας ότι "αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις θα καταρρεύσει το σύστημα, όχι μόνο για τους λόγους που κάποιοι σήμερα επικαλούνται αλλά διότι θα υπάρχει αδυναμία απονομής της δικαιοσύνης».
Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν μεταξύ τους, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια με λεπτομέρεια στα εννέα νομοσχέδια και έκανε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν μεταξύ τους ούτως ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πορεία μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και στα πλαίσια αυτής για τα εννιά νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί, κάποια εκ των οποίων είναι στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ κάποια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και στο στάδιο διαβούλευσης, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.
Τα νομοσχέδια, είπε, στοχεύουν στο να μεταρρυθμίσουν τα δικαστήρια κατά τρόπο ριζικό διασφαλίζοντας τη δυνατότητα για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και προστασίας του δικαστικού συστήματος, καθώς και της διασφάλισης της εμπιστοσύνης του λαού στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.
Υπενθύμισε ότι η μεταρρύθμιση άρχισε μετά από μελέτη εμπειρογνωμόνων από την Ιρλανδία τον περασμένο Απρίλη και ότι η υλοποίηση άρχισε με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που θα ολοκληρωθεί τα μέσα 2020.
Υπάρχει ένα πρόγραμμα δράσεων, είπε, στο οποίο καθορίζεται ποιοι θα υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις και πότε.
Είπε ακόμα ότι για τις ουσιαστικές αυτές αλλαγές έχει μιλήσει στο παρελθόν και με το Ανώτατο Δικαστήριο, και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ), και είναι ενήμερα και τα πολιτικά κόμματα, για τις οποίες ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές.
Μεταξύ των αλλαγών αυτών, είπε, είναι ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (που θα δικάζει συνταγματικά θέματα) και σε Δικαστήριο που για πρώτη φορά θα έχει τρίτου βαθμού δικαιοδοσία.
Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί Εφετείο με τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με αρμοδιότητα να δικάζει κατ΄ έφεση τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. Εξήγησε ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργεί σε τμήματα και ο αριθμός των δικαστών θα είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει την ταχύτητα στη διεκπεραίωση της εξέτασης των υποθέσεων.
Παράλληλα, είπε, ρυθμίζεται ακόμη η αναθεώρηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστικού Συμβουλίου ώστε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή επαρχιακών δικαστών, με δικηγόρο εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Οι αλλαγές για τον διαχωρισμό του δικαστηρίου γίνονται με βάση τη μελέτη των Ιρλανδών, ενώ οι αλλαγές για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και στις συστάσεις της GRECO.
Προωθείται επίσης, ανέφερε αλλαγή που αφορά τον καθορισμό κριτηρίων αξιολόγησης των δικαστών και κριτηρίων πρόσληψης και προαγωγής τους. Για το θέμα ανατέθηκε η διεξαγωγή μελέτης σε εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από την Κομισιόν την βοήθεια της οποίας ζήτησε η Κύπρος.
Είπε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται η προκαταρκτική μελέτη, οι εμπειρογνώμονες θα είναι στην Κύπρο τον Φεβρουάριο και η μελέτη θα υποβληθεί τον Μάρτη. Σημείωσε ότι οι προαγωγές δεν θα γίνονται κατά κύριο λόγο στη βάση της αρχαιότητας.
Δεν εργαζόμαστε για την μεταρρύθμιση γιατί μα ςτο έχουν υποδείξει κάποιοι, αυτό είναι ένα θέμα που αποτέλεσε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και που ενεργεί σε συνεργασία με τη δικαστική εξουσία, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τα ίδια τα κόμματα που είναι ενήμερα.
Αναφέρθηκε και σε νομοσχέδιο για τη σύσταση Σχολής Δικαστών, που θα δίνει τη δυνατότητα δια βίου επιμόρφωσης των δικαστών αλλά και των εισαγγελέων και των δικηγόρων.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δημιουργία Δικαστηρίου για επίλυση μικρών διαφορών, το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις πχ οι οποίες δεν θα αφορούν ποσά που υπερβαίνουν τις 3,000 ευρώ στη βάση και των παρατηρήσεων των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. Οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα, με περιορισμένο κόστος και χωρίς πολυπλοκότητες.
Είπε ακόμη ότι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου θα εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν τις πιστωτικές διευκολύνσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και υποθέσεις που αφορούν τα αξιόγραφα. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, προωθείται για έγκριση από το Υπουργικό στις 23 του μήνα.
Με τον Πρόεδρο, είπε, συζήτησε και θέματα δεοντολογίας που αφορούν τους δικαστές, επισημαίνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό οι δικαστές συζητούν αυτό το θέμα και προωθούν την προετοιμασία κώδικα δεοντολογίας. Το θέμα θα το συζητήσουμε κατά την επόμενη συνάντηση μας με μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Πέραν από τα νομοθετικά μέτρα, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, της αυτόματης καταγραφής των πρακτικών των δικαστηρίων και της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη δικαστική εξουσία, τα οποία αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης και τα οποία συζήτησε με τον Πρόεδρο.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός είπε ότι έχουν ληφθεί υπόψη στα πλαίσια μεταρρύθμισης και τα θέματα των κτιριολογικών υποδομών.
Είπε ότι το Εφετείο θα λειτουργήσει στο «Φιλοξενία» τον ερχόμενο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Στον ίδιο χώρο, είπε, θα λειτουργήσει το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο. Μέχρι τότε, είπε, θα πρέπει, να είναι έτοιμο το Φιλοξενία.
Για το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας είπε ότι ήδη γίνεται η διαδικασία διορισμού δικαστών, και έγινε η επιλογή κτηρίου για το οποίο θα επιδιωχθεί η αγορά του. Για το Επαρχιακό Δικαστήριο είπε ότι προχώρησαν στη διαδικασία ανέγερσης νέου κτηρίου που θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο μέχρι το 2022.
Σε ερώτηση ποιός θα αναλάβει να διερευνήσει όσα ακούγονται για τη δικαστική εξουσία, ο κ. Νικολάου είπε ότι για πειθαρχικά θέματα δικαστών, αρμοδιότητα έχουν οι ίδιοι οι δικαστές, ενώ για θέματα που αφορούν τυχόν ποινικά αδικήματα, αρμοδιότητα για διερεύνηση έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.
«Η εκτελεστική εξουσία έχει ευθύνη να πάρει μέτρα στα πλαίσια των δικών της εξουσιών, όπως αυτά που περιγράψαμε για τη μεταρρύθμιση ενός συστήματος και για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, όχι όμως για διερεύνηση ή απονομή τυχόν ευθυνών από κάποια γεγονότα», ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε ότι «τη σοβαρότητα των καταγγελιών την έχουμε συζητήσει όχι μόνο με τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο" και ότι είναι θέμα που θα συζητηθεί με το Ανώτατο Δικαστήριο στον βαθμό που είναι επιτρεπτό και στο πλαίσιο της ανάλυσης των μεταρρυθμίσεων.
Ο τρόπος που θα ενεργήσει η δικαστική εξουσία είναι θέμα δικό της, διαφορετικά θα θεωρείται παρέμβαση ή υπόδειξη. συνέχισε.
Καταλήγοντας, είπε ότι "είναι λεπτά θέματα που αν δεν τα χειριστούμε με τον τρόπο που επιβάλλεται να τα χειριστούμε οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν με τα τελευταία γεγονότα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις